Granollers se suma a les reivindicacions del Fòrum de ciutats amb Consell de Formació Professional per augmentar l’oferta de places de formació professional per al curs 2021-2022

El Fòrum reclama a l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya poder estudiar totes les vies possibles per donar resposta a l’augment de la demanda de formació professional i al dèficit estructural de places

27 de Juliol 2021

El Fòrum de ciutats amb Consell de la Formació Professional està conformat per 12 Consells de la Formació Professional, que representen a un total de 53 municipis.

El curs passat el territori que abasta el Fòrum aglutinava prop del 70 % de la matrícula de la Formació Professional inicial de Catalunya.

Després de finalitzar la preinscripció i matrícula a la Formació Professional inicial pel curs 2021-2022, hem pogut constatar que enguany hi ha hagut un important augment de demanda de places d’FP, especialment de Programes de Formació i Inserció Laboral-PFI i de Cicles Formatius de Grau Mig - CFGM. Una situació que s’agreuja any rere any davant un dèficit estructural de places.

Estimem que prop de 10.000 persones del territori que conforma el Fòrum, als quals caldrà sumar-hi la resta de ciutats del país, no podran accedir a una plaça dels CFGM. Cal sumar-hi també els centenars d’alumnes que volen cursar PFI i tampoc ho podran fer.

És evident que l’impacte d’aquest desajust comportarà greus conseqüències a nivell social, cultural, educatiu i econòmic en els propers anys.

Des del Fòrum volem denunciar aquesta situació com a molt greu tenint en compte que el dèficit de places no és nou i que la problemàtica s’arrossega de fa alguns cursos. Part dels joves, impulsats per la necessitat de continuïtat formativa, en la que tant hem insistit, després de l’ESO, sol·licitaran plaça per cursar batxillerat sense que tampoc aquí hi hagi garanties d’accés. I, si ho fan, serà com a itinerari no triat amb les conseqüències negatives que això pot comportar. La més greu: abandonament prematur.

Malgrat existeixi un pic demogràfic, creiem que cal posar sobre la taula altres factors que ens porten a la situació actual, i que requereixen una resposta immediata: crisi econòmica i social (amb el conseqüent augment de les desigualtats socials), i l’aposta cada vegada més ferma i arrelada per la Formació Professional.

Cal fer passos ferms cap a la implementació de la formació professional integral o formació professional al llarg de la vida; materialitzant-se amb la coordinació dels diferents subsistemes de la formació professional. Fem de la necessitat, una oportunitat.

En aquest sentit, des del Fòrum, ens posem a disposició per estudiar totes les vies possibles per augmentar l’oferta de places aquest curs 2021-2022 i així poder fer front a la demanda no atesa que ens porta a aquesta greu situació.

 

Fòrum de ciutats amb Consell de la Formació Professional

26 de juliol de 2021