Granollers celebra la XX Setmana Sense Fum

Dijous es presenta el programa "Entorn sense fum" a Granollers, amb la signatura del manifest a l'escola Lledoner

28 de Maig 2019
+
Cartell de la XX Setmana Sense Fum

 

Aquests dies se celebra la XX Setmana Sense Fum, una iniciativa de la Societat de Medicina Familiar i  Comunitària organitzada pel Programa d'Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en què participen hospitals, centres d'atenció primària, universitats, col·legis professionals, entitats municipalistes, entitats contra el càncer... L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, abandonar-ne el consum i  poder gaudir d’un ambient lliure de fum. És per això que el lema escollit enguany és "Recupera la inspiració. Volem ajudar-te a deixar de fumar". 

Granollers se suma a la iniciativa amb taules informatives a l'hospital, als centres d'assistència primària i les farmàcies; una exposició, una tertúlia radiofònica a Ràdio Granollers i la presentació del programa "Entorn sense fum", que es farà aquest dijous, 30 de maig, a les 12 del migdia a l'Escola Lledoner.

En aquest centre educatiu es farà la signatura del primer Manifest Granollers Sense Fum i es col·locarà una placa amb la llegenda "Per un espai saludable, aquí no fumeu. Entorn sense fum". A l'acte hi participaran l'alcalde en funcions, Josep Mayoral; els regidors en funcions de Salut Pública i Educació,  M. del Mar Sánchez i Francesc Arolas, respectivament; la directora del centre, Maria Jornet; la presidenta de l'AMPA, Georgina Santamaria, i dos representants dels alumnes, Leila Salgado i Badia Seraiti. També hi assistirà un representant de l'Agència de Salut Pública. 

El manifest (adjunt) parla dels riscos de l'exposició al tabac, sobretot, per a la salut de la població infantil, i recorda el model a imitar que constitueixen professorat, mares, pares... de cara als infants. Amb la signatura del manifest i la col·locació de la placa, el centre es compromet a vetllar perquè a l'espai d'entrada no s'hi fumi i a promoure hàbits saludables entre la comunitat educativa. De moment ja s'hi han adherit una quinzena de centres educatius.  

El mateix dijous, la plaça de l'Església (de 10 a 13 h) acollirà una taula informativa sota el lema "Recupera la inspiració, Granollers sense fum". Diferents professionals informaran sobre els efectes perjudicials de fumar i sobre com deixar el tabac; faran proves per valorar la capacitat pulmonar i obsequiaran amb flors.

D'altra banda, dimecres 29 de maig a les 12 h, Ràdio Granollers emetrà una tertúlia radiofònica amb la participació de diferents professionals que treballen en la prevenció i tractament del tabaquisme: Josep M. Suelves, cap del Servei de Prevenció

i Control del Tabaquisme i de les Lesions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Dolors Porta, infermera de l'Hospital General de Granollers; Rosa M. Franco, metgessa del servei municipal de Salut Pública; i Teresa Fando, coordinadora de Programes i Serveis de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

A més, fins al 4 de juny es pot visitar l'exposició cedida per la Diputació de Barcelona “El tabac al descobert” al Centre Cívic Nord (c. Lledoner, 6). 

L'entitat Oncovallès i l'ICS van organitzar, de la seva banda, una taula informativa a la plaça Maluquer el passat dia 23 de maig.