La 3a edició d'Estalgia aconsegueix la consolidació dels bons hàbits de consum energètic en la comunitat educativa

El fred inusual de febrer no permet assolir els objectius d'estalvi marcats

14 de Març 2018
+
Plaques solars tèrmiques instal·lades a la teulada de l'EMT, que nodreixen l'edifici d'aigua calenta.
La fita d'estalvi energètic del 10 % que es marcava la 3a marató de l'energia s'ha acomplert de manera parcial: l'estalvi en aigua ha triplicat aquest objectiu i ha arribat al 31'5 % en el  conjunt dels cinc equipaments participants  (l'Escola Municipal del Treball, el Centre Vallès i les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granularius), amb un estalvi global de 244 m3 respecte el febrer de 2017; en electricitat, la reducció ha estat del 8 % a les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granulàrius; i pel que fa a gas natural, només s'ha estalviat un 2 %, a l'escola Joan Solans. (Vegeu aquí la taula)
 
Així doncs, per primera vegada des que se celebra la marató de l'energia a Granollers no s'ha generat un estalvi econòmic que  pugui revertir-se a combatre la pobresa energètica. Els impulsors de la iniciativa -els deu municipis participants, la Diputació i l'empresa lorigen- ho atribueixen a diversos motius, amb l'onada de fred enregistrada al febrer com un dels principals. 
 
La  implantació, des de 2012, de bones pràctiques per a l'estalvi energètic -que potser ja no permeten anar més lluny-, seria un altre de les causes, per la qual cosa a partir d'ara l'estalvi només pot provenir de la millora de les instal·lacions, si bé, insisteixen els impulsors, no es pot abaixar la guàrdia pel que fa a bons hàbits de consum d'aigua i energia.
 
En aquesta línia, l'Ajuntament de Granollers es proposa que els diners estalviats s'inverteixin en mesures d'eficiència energètica dels edificis i instal·lacions, o bé, en energies renovables per a l'autoconsum, que podrien contribuir a compensar el dèficit energètic d'aquests edificis.  
 
Des de l'Ajuntament, es valora molt positivament l'elevat grau d'implicació de la comunitat educativa dels centres participants, una implicació que dona fruits: la direcció de l'EMT ha iniciat el disseny d'un projecte d’estalvi energètic per al curs vinent, que implicarà diferents mòduls i el control energètic de l’edifici per part d'uns gestors energètics, personal que vetlla pel consum responsable. El mateix centre ha fet una proposta a través dels pressupostos participatius d'instal·lació d'un sistema solar fotovoltaic a la coberta de l'edifici l'energia de la qual es destinaria a l'autoconsum i que seria una eina pedagògica per a l'alumnat.  
 
En el conjunt dels deu municipis participants a la 3a estalgia (Granollers, Esplugues de Llobregat, Malgrat de Mar, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Palau-Solità i Plegamans i Barcelona) els estalvis assolits  són de 6.194.000 litres d'aigua (amb un 13 '7% menys de consum respecte el febrer passat), 186.439 kWh de llum (7'3 %) i 53.760 m3 de gas (12'5%), unes xifres que equivalen a 172 tones de CO2 que s'han deixat d'emetre l'atmosfera. (Vegeu aquí els resultats globals.)
 
Recordem que a la marató de l'estalvi 2018 hi han participat 93 equipaments públics amb 2.500 treballadors, 12.000 alumnes i 150.000 usuaris.