El bombardeig de Granollers de 31 de maig de 1938 va ser relatat en primera persona per l’escriptor i periodista flamenc Robert Mussche

Carmen, la filla del periodista, i l’escriptor Kirmen Uribe parlaran de la seva figura i el seu llegat

29 de Maig 2013
+

La segona novel·la de l’escriptor Kirmen Uribe “El que mou el món” es basa en la vida de Robert Mussche, un periodista flamenc que va acollir una de les nenes que van sortir del port de Bilbao l’any 1937 fugint de les bombes i que després va viure en primera persona el bombardeig de Granollers, quan estava allotjat a la Fonda Europa. 

El llibre relata com aquests esdeveniments van influir en la seva vida. Mussche va morir tràgicament el 3 de maig de 1945, en el bombardeig del transatlàntic Cap Arcona, a la badia de Lübeck, al mar Bàltic, juntament amb més de 7.000 presoners del camp de concentració de Neuengamme. La seva filla Carmen tenia 2 anys. 

Robert Mussche tenia 26 anys quan va venir a Granollers com a corresponsal de guerra. Va viure el bombardeig i “va fer el que havia de fer: fer fotografies i escriure articles sobre el que passava a Espanya. Però sobretot va quedar molt afectat en veure tant de patiment sense poder ajudar. Això el va marcar profundament la resta de la seva vida”. Així ho relata la seva filla Carmen des del seu domicili a Gant, Bèlgica. 

Kirmen Uribe, Premio Nacional de Narrativa 2009 per la novel·la Bilbao-New York-Bilbao i Carmen Mussche seran a Granollers el dia 31 de maig per participar en la commemoració del 75è aniversari del bombardeig.  El mateix dia 31, a les vuit del vespre a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19)  hi haurà la presentació del llibre, amb la participació de Carmen Mussche i Kirmen Uribe.