La Festa Major de Blancs i Blaus

Tota la informació de la festa, el relat, les millors fotografies...

31 d'Agost 2013
+

La difícil situació econòmica no està renyida amb la festa, el pressupost municipal s'ha reajustat tenint present la crisi. L'objectiu és mantenir la qualitat, el número d'actes i ser més eficients i imaginatius a l'hora de programar, també les entitats de la ciutat organitzen noves activitats que s’inclouen a la programació. Les colles de Blancs i Blaus, davant de la situació de crisi, han decidit organitzar conjuntament alguns actes per tal d’abaratir costos. D’altra banda la festa també rep un finançament a través de la venda dels productes de Festa Major que es troben a la Botiga, les aportacions econòmiques de patrocinadors i dels comerços de la ciutat que participen a la Recapta. I a través de les ocupacions de via pública que regulen la situació de terrasses de bars i restaurants.

La festa i els valors

La Comissió de Festa Major formada per representants de les colles de Blancs i Blaus i l’Ajuntament treballa tot l’any per millorar i realçar els valors de la festa. Es continua posant l’accent en aspectes de competició com són la rivalitat ben entesa, el comportament positiu davant del rival, el bon joc i el respecte. Aquest any cada acte de competició començarà amb una encaixada de mans entre els representants de Blancs i Blaus.

Tothom amb el mocador!

Es continuaran recalcant els rituals festius per tal que tothom sàpiga com actuar en cada moment, com és el cas del protocol del mocador de Festa Major.

EL MOCADOR: blanc o blau?

Compra’l a la botiga de Festa Major.

Posa-te’l després del repte.

Llueix-lo sempre.

Sua'l, balla-hi, lluita per ell... Viu-lo!

Intercanvia’l amb l’altra colla, després del veredicte.

Blancs i Blaus, 30 anys fent la festa junts! 

El jurat

El jurat està integrat per nou persones que, durant els dies de la festa, han d’actuar anònimament i valorar els actes de creació en funció de: diversitat, cooperació, organització i innovació; tenint present el resultat de les proves de competició. Feta la deliberació i arribat a un consens el jurat emetrà el seu veredicte.

200 actes per a grans i petits

La comissió de Festa Major, les colles de Blancs i Blaus i les entitats de Granollers programen prop de 200 actes perquè del 24 d’agost a l’1 de setembre la ciutat visqui intensament la festa gran, la que des de fa 30 anys Blancs i Blaus en són el motor. La maquinària de la imaginació, la creativitat, la música, la festa i la potencia del blanc i del blau donen sentit i identitat a la nostra Festa Major.

La programació continua variada i diversa pensada per a públics de totes les edats, fent èmfasi a les activitats adreçades a les famílies, hi ha més actes programats en horari de tarda. Destaca, també, l’oferta per a gent jove i gent gran, i els actes populars com l’arrossada i els balls.

Com cada Festa Major no faltaran els actes de competició que tindran quatre escenaris: El campionat d'escacs, el de dòmino i el de futbolí a la plaça de la Corona. El llançament de rajoles al Parc de Torras Villà. El Palau d'Esports es torna a convertir en l'escenari del Concurs de Rajolers, que rebrà com cada diumenge de Festa Major al rajoler blanc, David Galí, i el blau: Miquel Locubiche. El carrer d'Anselm Clavé acull les mítiques proves d'estirada de corda i passada de rajoles, en format infantil i adult.

 El parc de Torras Villà es convertirà en una carpa de circ a partir de divendres i fins diumenge. Espectacles, malabars, diversió i tota la màgia del circ, per a tots els públics, us esperen al parc!

I, com a novetat, la plaça de les Hortes s’incorpora com a nou espai de festa i ho fa acollint el Balles a Plaça, els balls de les orquestres, les havaneres, el swing, la Big Band... Com si fos un envelat, feu de les Hortes la vostra pista de ball!

Canvia el recorregut de cercavila dels elements festius de la ciutat

El cercavila que dóna inici a la cerimònia del pregó de la Festa Major, just després de la Tronada d'inici canvia de recorregut, els elements festius de la ciutat faran el següent itinerari: pl. Porxada, pl. Església, c. Museu, c. Barcelona, c. Castella, pl. Corona, c. Anselm Clavé, c. Sant Roc i pl. PorxadaEs treballa de forma especial els temes de seguretat, neteja i mobilitat, per tal que el desenvolupament de la festa sigui un èxit. Els actes que es preveuen multitudinaris es fan plans d'actuació especial.

L’avinguda del Parc es talla al trànsit, a partir de dilluns 26 d’agost, amb motiu de la instal·lació de l’escenari i l’espai destinat als balls de nit.

Es dupliquen el lavabos públics

Aquesta Festa Major es duplica el nombre de lavabos públics als espais festius. Es passa de 17 a 38 serveis, hi haurà cabines i urinaris a les places de l’Església, Barangé, Corona, Maluquer i Salvador, Perpinyà i als carrers propers, i al parc de Torras Villà (consulteu el plànol a la darrera pàgina del programa).

A les places de l’Església, Folch i Torres, Maluquer i Salvador i Barangé, i al parc de Torras Villà hi haurà mòduls sanitaris equipats amb vàter, servei de neteja i vigilància durant tots els dies que hi hagi activitat festiva. També, aquest any, s’amplia l’horari d’obertura, de manera que aquests espais tancaran una hora més tard de la finalització dels actes.

Trobareu lavabos adaptats a les places de Maluquer i Salvador, Barangé, Folch i Torres, Hortes, Corona i al parc Torras Villà.

Per una festa més accessible

Enguany com a novetat hi haurà cinquanta cadires pintades de color blanc i blau per a persones amb mobilitat reduïda, a la plaça de les Hortes i al parc de Torras Villà. També podeu reservar cadires per a la resta d’actes de carrer de Festa Major trucant al telèfon 638 062 640, del 26 d'agost a l’1 de setembre. Si un cop començat l'acte queden lliures, estaran a disposició de qui les necessiti. Aquesta és una iniciativa impulsada per Sírius. Centre per a l’Autonomia Personal, que ofereix orientació i assessorament per tal de millorar l’autonomia personal de persones amb dependència, així com facilitar la feina del cuidador. Sírius es troba al carrer dels Almogàvers, 24, al barri de Ponent.

Els actes del repte, del pregó i del veredicte tindran traducció simultània en la llengua de signes catalana.

El relat de la Festa Major a càrrec de Gemma Ruiz

Aquest any l’encarregada de fer el 14è Relat de Festa Major és la periodista cultural Gemma Ruiz. La cinquena dona de la història del relat que ens farà la seva

particular crònica i retransmissió de la festa. Si habitualment la Gemma la veiem a les estrenes de teatre i entrevistant personatges del món de la cultura a Televisió de Catalunya, ara ens la trobarem a la Festa Major de Granollers. Aquesta sabadellenca que no és massa de festes majors es pren el relat com un gran repte. La Gemma començarà el seu relat diumenge 25 d’agost amb el repte i el continuarà a partir de divendres de Festa Major. L’endemà el podreu trobar, en suport paper, al vestíbul de l’Ajuntament (pl. Porxada, 6) i a www.blancsiblaus.catEl 9 Nou publicarà el relat íntegre dilluns 2 i divendres 6 de setembre.

Explica-li a la relatora la força del teu color amb #festejabib

La festa 2.0

 La web www.blancsiblaus.cat reforça el paper participatiu de la ciutadania a la festa. Compta amb canals directes al facebook i twitter. No falten les seccions habituals com són el relat, la galeria d'imatges o la programació de la festa

 Segueix la festa amb:

#fmbib, per estar connectat en tot moment!

#fotobib, per marcar la teva participació al segon concurs fotogràfic d’Instagram

#festejabib, per explicar-li a la relatora la festa i la força del teu color

La botiga de Festa Major

Del 23 d'agost a l’1 de setembre, d’11 a 13 h i de 17 a 21 h

Casa de Cultura Sant Francesc. Carrer d'Antoni Espí i Grau, 3

Col·l.: ARASO i VOTV

Si el perds, el trobarem!

Demana a la Botiga de Festa Major, al Museu de Granollers i a l’Oficina de Turisme, el braçalet que ens ajudarà a trobar el teu infant, si s'ha perdut.

El Got de Granollers

Servei de gots reutilitzables que trobaràs en els bars de la festa.

Des de dilluns 26 d’agost es podran retornar a la caseta que hi haurà a l’avinguda del Parc.

Dilluns, dimarts i dimecres de 20 h a 3 h

Dijous de 20 h a 5 h

Divendres de 14 h a 5 h

Dissabte de 20 h a 5 h

Diumenge de 20 h a 3 h

Patrocini: Llorens GMR