Inaugurada l'exposició "Cartografies del No-Lloc", a l'Espai d'Arts de Roca Umbert

El projecte va ser seleccionat en la convocatòria de creació artística d'aquesta sala

26 de Octubre 2009

Ja s'ha inaugurat la primera exposició de la temporada de l'Espai d'Arts de Roca Umbert. Cartografies del No-Lloc és una exposició comissariada per Laura Plana (Barcelona, 1982) seleccionada en la convocatòria de creació de projectes  d'aquesta sala dedicada a l'art contemporani. A la primera edició d'aquesta convocatòria, la primavera passada, s'hi van presentar una quarantena de projectes, tres dels quals han estat escollits per formar part de la temporada expositiva 2009-2010.

Cartografies del No- Llocpresenta una selecció de sis artistes, catalans i internacionals:     Miquel Garcia (Barcelona, 1975); Daniel Jacoby (Perú, 1985); Tjasa Kancler (Eslovènia, 1978); Perla Montelongo (Mèxic, 1980); Robin Rimbaud (Londres, 1964) i Katarina Matiasek (Àustria, 1965); i el col·lectiu Rotorrr, format per Vahida Ramujkic (Belgrad, 1973) i Laia Sadurní (Barcelona, 1973), amb obres d'art en xarxa (netart), instal·lacions, dibuix i il·lustració,  i videoart.

L'exposició vol demostrar el paper de crítica social que juguen avui l'art i les noves tecnologies. Parteix de la lectura de l’assaig Rhizome, de Gilles Deleuze i Felix Guattari, en què es parla d'una societat caracteritzada per principis com la connexió, el flux i la pluralitat. L'exposició també vol destacar el paper d'Internet com a  instrument  d´intercanvi d´informació, entès com un mitjà de comunicació i no una finalitat, d'acord amb les reflexions de l'artista Francesc Abad: Internet com un no-lloc, un ambient no simbolitzat  i sense significat, sense  memòria històrica, un espai dissenyat perquè s'hi transiti sense aturar-s´hi, com un aeroport, una autopista, un caixer automàtic o un hipermercat.

Durant la mostra, que acabarà el dia 28 de novembre, s'oferiran algunes activitats paral·leles: el 29 d'octubre, Daniel Jacoby i Laura Plana faran una xerrada sobre l'exposició a partir del projecte Locus Sonus Audio Streaming Project Map, en què diversos micròfons situats en diferents llocs del món serveixen per establir relacions entre allò local i el més remot ambient; i el 12 de novembre, es projectaran curtmetratges de diferents artistes. Hi haurà, també, visites comentades, cada dimecres i divendres. Totes aquestes activitats es faran a les 7 de la tarda. A més, s'ofereixen visites concertades per a centres d’educació secundària i batxillerat (tel. 93 860 47 95 -  espaidarts@rocaumbert.cat)