Consells per passar unes revetlles segures

A la ciutat es faran tres fogueres populars als barris de la Font Verda (pl. Llacuna) de Can Bassa i al Parc firal.

22 de Juny 2012
+

És tradició encendre fogueres per les revetlles de Sant Joan i Sant Pere. El foc, en forma de fogueres i productes pirotècnics, es converteix en protagonista de la nit. Cal, però, seguir uns consells bàsics per tal que les revetlles es desenvolupin amb prudència i seguretat.

Les fogueres

•    cal fer-les a una distància mínima de 15 m de qualsevol edificació, vegetació o cotxe aparcat i a més de 500 m d’una zona boscosa
•   s’ha de tenir cura de no fer mal a béns públics o privats i, en especial, vigilar que en el radi d’acció de les flames no hi hagi cap línia telefònica, línia elèctrica o canonada de gas.
   
    Està prohibit
•  situar les pires sobre l’asfalt, ciment o sobre la vorera
• utilitzar gasolina o líquids inflamables similars per encendre-les, cremar papers, teixits, plàstics, esprais, pneumàtics i/o productes químics (només es pot cremar fusta i cartró gruixut)
•  tancar el pas als vehicles dels serveis d’emergència

Pel que fa a la manipulació de productes pirotècnics: la compra i venda només es pot fer en establiments autoritzats.

Consells

•  no guardar-se'n cap a les butxaques
•  no posar-hi la cara ni cap altre membre davant
•  no llençar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 m del bosc
•  encendre la metxa del petard per l’extrem
•  fixar en un forat o test amb terra o sorra les candeles romanes que no tinguin mànec especial; vigilar que no hi hagi a la vora cap zona amb líquids inflamables (benzineres, dipòsits de propà, gasoil…)
• no llençar cap petard contra ningú
• no tirar cap coet amb la mà ni amb la canya trencada
• no posar trons dins de totxanes ni d’ampolles o d’altres recipients tancats que en explotar puguin generar metralla; no tallar el tro final d’una traca; i fixar bé les rodes d’artifici.

Quan hi hagi focs d'artifici al carrer cal tancar portes i finestres i recollir els tendals i la roba estesa dels balcons. Els pares o tutors seran responsables de les infraccions comeses pels menors d’edat.

Qualsevol contingència que es produeixi s’ha de comunicar al telèfon d'emergències, el 112


Les coques de Sant Joan

La celebració de les festes de Sant Joan i Sant Pere estan acompanyades de les tradicionals coques. Aquests productes de pastisseria poden ser un medi òptim per als microorganismes patògens si no s'elaboren, manipulen i conserven de manera correcta. A banda dels pastissers, forners, indústries elaboradores i establiments de venda, que indiscutiblement han de garantir la seguretat d'aquests productes, els consumidors també tenen un paper important, des del moment de la compra fins que les coques són consumides.
Recordeu
•    Adquiriu les coques en un establiment apte per a l'elaboració i/o la venda d'aquests aliments.
•    Compreu el tipus de coca (farcida o no) en funció de les possibilitats de conservar-la fins al moment del consum.
•    Conserveu en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera).
•    Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure'n l'adquisició en el lloc de destinació.
•    Si decidiu preparar vosaltres mateixos la coca, assegureu-vos també de  seguir unes pràctiques correctes de manipulació i conservació. Molt sovint les toxiinfeccions alimentàries es produeixen a partir dels plats que preparem a casa.

Revetlles i festes populars amb motiu de Sant Joan

Dissabte 23 de juny. 23 h Parc Firal
Revetlla de Sant Joan. Espectacle de la colla de Diables, foguera i música amb Dj Pipo.
Venda entrades: la Troca, MacKey, L'Esquerda, Soetix Informàtica
Organitza: Diables de Granollers
Preu de l'entrada anticipada 6 euros, preu a taquilla, 9 euros. Obsequi per a les 1.000 primeres persones.
 
Del 22 al 24 de juny. Centre Cívic Can Bassa
Festes del barri
Organitza: AV Can Bassa

Diumenge 24 de juny. 20 h Centre Cívic Palou
Festes de Sant Joan
Organitza: AV Sant Julià de Palou

La Flama del Canigó arriba a Granollers
El dissabte 23 de juny a les 19 h a la plaça de la Porxada arribarà la Flama del Canigó. Una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu i que s’inicia amb la renovació del foc al cim del  Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan. La flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país i simbolitza la persistència i la vitalitat de la cultura catalana i la força dels Països Catalans.
Fa  anys que no arriba la Flama del Canigó a Granollers, i aquest any la secció local d’Òmnium Cultural torna a portar-la. A les 18.30 h, des de Can Mònic un grup d’atletes portaran la Flama del Canigó fins a la plaça de la Porxada, on serà rebuda per diverses entitats que donaran la benvinguda al foc i es farà la lectura d’un manifest. El foc de la Flama del Canigó serà repartit per tothom que vulgui encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.