Quatre defensors i defensores visiten Granollers en el marc del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ramon Esono ha fet aquest dimecres al matí una xerrada amb alumnes de 1r de batxillerat de la ciutat

03 de Octubre 2018
+
Ramon Esono ha fet una xerrada per a alumnes de 1r de Batxillerat al Teatre Auditori

Aquest dimecres al matí s'ha celebrat la primera de les activitats a Granollers incloses dins del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Aquest és el sisè any que la capital vallesana hi participa i el Teatre Auditori de Granollers ha estat l'escenari d'una xerrada a càrrec de Ramon Esono, un dibuixant i il·lustrador compromès amb la denúncia de les vulneracions dels drets humans que es produeixen a Guinea Equatorial. Esono ha explicat a alumnes de 1r de Batxillerat de diversos instituts (Carles Vallbona, Escola Municipal del Treball, Celestí Bellera, Escola Pia i Educem) la seva experiència. A través d'una dinàmica amb caixes de cartró i els ha volgut transmetre la idea que, en un futur, els tocarà exigir i lluitar pels seus drets.

La propera activitat a Granollers d'aquest projecte es farà Llevant Teatre i serà l'obra de teatre "El pes del Plom" de la Companyia La Virgueria. És un espectacle sobre la indústria armamentista espanyola i catalana. Un espectacle sobre el lobby de la guerra i sobre els seus interessos econòmics. Diferents personatges enigmàtics són els encarregats de conduir-nos a través d'un viatge d'imatges, colors i emocions. Es fa una sessió gratuïta pels instituts, durant el matí; i hi haurà 2 passes pel públic en general: divendres 5 d'octubre a les 21 h i diumenge 7 octubre a les 19 h.

Ciutats Defensores dels Drets Humans a Granollers

Del 30 de setembre al 11 d’octubre vuit activistes de drets humans, procedents d'Egipte, Guinea Equatorial, Estats Units, Espanya, Mèxic, Myanmar, Hondures i de Palestina visitaran quinze municipis de Barcelona per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i del suport internacional a les seves lluites. A granollers, a més de la xerrada de Ramon Esono i l'obra de teatre "El pes del plom", les activitats previstes són:

  • Dijous 11 d’octubre de 18.30 a 20 h. A Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

           Xerrada amb les dones de la Taula d’Igualtat i públic en general

MARISA FRANCO (Estats Units)

L’activista Marisa Franco acumula una llarga experiència de lluites en defensa dels drets de la població més vulnerabilitzada: dones, persones LGTB+, migrades i llatines, pobres, etc. Ha participat en diversos moviments per reclamar que els drets civils, econòmics, socials i laborals siguin garantits per al conjunt de la societat.

Va formar part de l’equip que va dissenyar i llençar la campanya #Not1More, que tenia com a objectiu lluitar contra lleis migratòries considerades injustes.

Actualment, Franco centra els seus esforços en el projecte Mijente, que va contribuir a fundar. Mijente és un col·lectiu que es defineix com “pro-latinx, pro-black, pro-woman, pro-queer, pro-poor”

 

 

  • Dijous 11 d’octubre les 9.30 h a 11.30 h 

           Centre Vallès. C. Veneçuela, 86

           Xerrada vivencial, com a fotoperiodista com expressa el seu compromís i la denuncia de la vulneració de drets al seu país 

AHMED ALI (Egipte)

Ali va implicar-se plenament en el Moviment 6 d’Abril, que tindria un paper fonamental en la caiguda del règim de Hosni Mubarak. Diplomat en Informàtica, la revolució va convertirlo en fotoperiodista.

Al 2012 va començar a treballar oficialment per la Comissió Egípcia de Drets i Llibertats. Després d’haver estat detingut cinc dies l’estiu del 2014, va assabentar-se a l’octubre del 2015 que havia estat condemnat a 25 anys de presó. Va sortir d’Egipte cap a Uganda, on es va quedar durant dos mesos. Després es va traslladar a Kènia i, al cap de tres mesos, va arribar a Espanya.  Ha passat pel Programa de protecció temporal de defensores i defensors de drets humans d’Amnistia Internacional. Ara, després que li hagin denegat la sol·licitud d’asil, resta a l’espera que li acceptin l’apel·lació. 

Sisena edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que des de 2013  organitzen diferents municipis catalans, consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que, de manera individual o col·lectivament, s’esforcen per promoure o protegir els drets i llibertats fonamentals internacionalment reconeguts. Sovint, la seva tasca els comporta greus riscos per la seva  pròpia llibertat i integritat física.

La delegació es completa amb els seguents defensors/es:

SPITOU MENDY (ESPANYA)

JANAHUY PAREDES (MÈXIC)

MARGARITA PINEDA (HONDURES)

MANAL TAMIMI (Palestina)

TUN KHIN (MYANMAR)

 

Els vuit activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis i diverses trobades que s’han organitzat durant els tretze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

 

Els quinze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès a través d’una declaració institucional a intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans. En el mateix document insten al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors/es de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament incondicional de Victoire Ingabire, Omid Kokabee, Abdulhadi Al-Khawaja i Ilham Tohti, defensors/es de Ruanda, Iran, Bahrain i Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats a anteriors edicions del projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat,  l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.