Nova programació d’activitats a les Biblioteques de Granollers

Les inscripcions es podran fer a partir del dimecres 13 de setembre a les 15.30 h

08 de Setembre 2023
+
Nova programació d’activitats a les Biblioteques de Granollers

Les Biblioteques de Granollers, Can Pedrals i Roca Umbert, iniciem el programa d’activitats de setembre de 2023 a juny de 2024. Trobareu tota la informació de les activitats i inscripcions a www.granollers.cat/inscripcionsbiblioteques. L’obertura de les inscripcions s’inicia el dimecres 13 de setembre a les 15.30 h.

Obrim la nova temporada de la programació amb l’espectacle familiar Picasso, la mirada, de la Companyia Pengim Penjam, el dimarts 3 d’octubre a les 17.30 h a la Biblioteca Roca Umbert. És un espectacle on a partir de quadres de l’artista se’n fa un divertimento. Ens proposen una acció poètica, divertida i il·lusòria.

En el Cicle Altres Veus conversarem sobre temes d’actualitat amb professionals que ens aportaran la seva experiència i el seu punt de vista. Enguany tractarem sobre com Vèncer la desinformació. Comptarem amb l’Alba Tobella que ens parlarà “De WhatsApp a la televisió: com confiar quan la informació ens esgota”, el dilluns 6 de novembre a les 19 h, a la Biblioteca Can Pedrals. Alba Tobella és periodista i cofundadora de Verificat.

La segona edició del Cicle Post Scriptum versarà sobre el tema La imatge després de la paraula a càrrec de l’arquitecte i divulgador Miquel del Pozo. La primera sessió, “Spoiler alert. Conèixer el final de la història abans d’hora”, serà el dilluns 4 de desembre de 2023 a les 18 h. La segona sessió, “Sexe, deus i rock&roll. Mirar el mite: ahir i avui”, serà dilluns 11 de desembre a les 18 h. La tercera sessió, “Quan falten les paraules. La carta que mai podrem llegir” serà dilluns 18 de desembre a les 18 h. Totes les sessions es realitzaran a la Biblioteca Roca Umbert.

Oferim clubs de lectura adreçats a totes aquelles persones amb ganes de llegir. Enguany iniciem el club Poesia, un nou club que estarà conduït per Montse Marsal, filòloga i doctoranda en Teoria de la Literatura. En el primer cicle titulat “Tres veus, tres mons” comentarem obres d’autors catalans contemporanis que aborden, cadascun amb un estil propi, grans temes poètics: Manuel Forcano, Anna Dodas i Mireia Calafell.

Al club de lectura de novel·la rebrem la visita de l’escriptora Cristina Garcia Molina, autora de Els irredempts, per conversar sobre la seva obra.

El club de lectura Cinema, conduït per Miquel Echarri, periodista cultural s’inicia amb un monogràfic dedicat al director francès Marcel Carné. Sota el títol “Marcel Carné, el discret encant de l’estil invisible” descobrirem tres de les obres magistrals de Carné, totes tres entre el bo i millor de l’anomenat realisme poètic: Le jour se lève, Les enfants du paradis i Les visiteurs du soir. Les sessions són al Cinema Edison.

Amb la Rosa Solé al cicle Reescriure la història llegirem a tres escriptores que s’atreveixen amb una nova construcció de la identitat cultural i ens confronten, sovint, amb una perspectiva menys còmoda sobre el naixement dels nostres pilars culturals: Marguerite Yourcenar, Susan Sontag i Maggie O'Farrell.

El club de lectura de ciències naturals Taxonomia fa noves propostes d’escriptors que ens apropen a la natura i són un punt de trobada entre la ciència i la literatura. En la primera sessió, Toni Pou, escriptor i periodista científic, ens presentarà el seu llibre Jordi Sabater Pi. L'ultim naturalista. Amb Miquel Carandell Baruzzi, historiador de la ciència, reflexionarem sobre les aportacions de Darwin i l’imaginari futurista de l’escriptor Aldous Huxley. Les sessions són a la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals.

En el club de lectura Llegir el teatre es fan lectures d’obres teatrals que es poden veure interpretades en aquell moment en els teatres. S’organitza en col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Biblioteques de Granollers, Teatre Nacional de Catalunya i Teatre Auditori de Granollers. Les sessions estan dinamitzades per Francesc Viñas, professor de literatura, i tenen lloc al Teatre Auditori.

El club de lectura Literatura i Arts, també dinamitzat per Francesc Viñas, parteix de la lectura d’una obra literària i la connecta amb altres arts com la pintura, el cinema i la música. Aquest club es realitza en col·laboració amb la Universitat Popular de Granollers (UPG).

El club de lectura Cremem els clàssics, autogestionat per joves de +17 anys, fa un apropament a grans obres de la literatura des de la mirada fresca i crítica de les joves d’avui.

El Taller de pràctica filosòfica, dinamitzat pels professors de filosofia Mariano Fernández i Fèlix Rabal, ens proposa debatre sobre “L’existència humana com a projecte. L’aixopluc de la filosofia”. Reflexionarem sobre alternatives en la construcció de la persona tot prenent en préstec el pensament de diversos filòsofs. El taller es realitza en col·laboració amb la Universitat Popular de Granollers (UPG).

Per a les persones que vulguin practicar l’anglès comptem amb dues activitats: Library Talks i Literature and Critical Thinking. Library Talks proposa una conversa a partir d’un tema. És una activitat dinamitzada i en col·laboració amb Cambridge School. Literature and Critical Thinking proposa una conversa al voltant d’una obra literària anglesa i un tema de debat relacionada amb l’obra. Està dinamitzada i en col·laboració amb Inorbis i es fa en línia.

La programació d’activitats familiars, infantils i joves va adreçada a famílies amb infants de diferents franges d’edat i vol promoure la narració oral, el foment de la lectura i l’aprenentatge a través de l’experimentació i el joc.

Promovem la narració oral amb Hores menudes, per a famílies amb nadons fins a 36 mesos, i Hores del conte, per a famílies amb infants més grans de 4 anys, a on professionals de la narració oral ens porten a descobrir les primeres paraules i la seva musicalitat, i històries per imaginar i descobrir el món.

Fomentem la lectura amb clubs infantils i per a joves. Els clubs de lectura infantils fan noves propostes amb la voluntat d’engrescar als infants a la lectura, acompanyar-los en aquesta descoberta i gaudir-ne. Hi ha sis clubs de lectura infantils distribuïts entre les dues biblioteques segons l’edat dels infants: de 6 a 7 anys, de 8 a 9 anys i de 10 a 11 anys.

Els clubs de lectura per a joves ofereixen un espai per a compartir i intercanviar lectures entre ells. Tenen continuïtat els club Errata, per a joves de 12 a 16 anys, i Llibrepensadors per a joves de més de12 anys. El club Ficció 1418, per a joves de 14 a 18 anys, fa lectures de llibres i també de sèries, mems, cinema i jocs.

Fem noves sessions del club Ficció en joc on reflexionem sobre el paper dels videojocs en l’actualitat i en donem a conèixer de nous. En el laboratori de Ficció en joc, de 8 a 11 anys, tractarem sobre tots els sentits: la vista, l’oïda i el gust. Es realitzarà a la Biblioteca Roca Umbert. El taller familiar de Ficció en joc, infants de 8 a 11 anys, també tractarà sobre els sentits i tindrà lloc a la Biblioteca Can Pedrals.

Practiquem l’anglès amb Story Time (+4 anys), sessions de contes i cançons amb la col·laboració i dinamització de Cambridge School, i Magic Science (de 5 a 10 anys), tallers de ciència amb família, amb la col·laboració i dinamització d’Inorbis.

Impulsem la creativitat i l’experimentació amb laboratoris i Bibliolabs. Els Laboratoris de lletres i imatges (+5 anys) són sessions de lectures i activitats d’experimentació a partir d’àlbums il·lustrats i estan conduïts per Glòria Gorchs. Proposa “Hi havia una forma”, on convertirem els contes tradicionals en un joc esbojarrat de colors i formes. Els Laboratoris de llibre d’artista (+9 anys i adults), són espais d’aprenentatge compartit al voltant de l’autoedició. Proposen “Això és un llibre?”, tres tallers per crear des de zero el propi llibre d’artista. “Què vull explicar?”, serà la primera sessió a càrrec de l’escriptora Alba Dalmau a la Biblioteca Roca Umbert. La segona sessió “De la idea al paper” i la tercera sessió, “Donant forma al no-llibre”, seran a càrrec de l’artista Sylvie Bussières i es realitzaran a La Miranda (Espai d'Arts), de Fàbrica de les Arts Roca Umbert.

Dins del programa BiblioLab, activitats que promouen l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores, presentem els tallers “Els misteris de la Llum” per a famílies amb infants de 7-10 anys; “Elemental estimat Watson, la taula periòdica” per a famílies amb infants de 9-12 anys; “Mulla’t: la màgia de l’aigua”, per a famílies amb infants de 5-8 anys i “Energitza’t” per a famílies amb infants de 7-10 anys. Tots ells són a càrrec de Funbrain i es realitzaran a la Biblioteca Can Pedrals.

Proposem una tarda de Jocs de taula per a tota la família amb jocs de temàtiques diverses per jugar en família el divendres 24 de novembre a la Biblioteca Roca Umbert.

Gaudirem d’una nova audició de Música i lletres titulada “La volta al món amb quartet de corda” amb la interpretació de quartets de corda de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Maria Ruera, els quals ens proposen un viatge sonor per músiques d’arreu del mon. Els textos seran de Jules Verne i altres. Tindrà lloc dissabte 2 de desembre a la Biblioteca Roca Umbert per a un públic adult i familiar.

Podeu consultar la resta de serveis bibliotecaris i els horaris de tardor-hivern a la pàgina web bibliotequesdegranollers.cat