Granollers reconeix la trajectòria comercial d’una desena d’establiments amb els Premis Porxada

La Gala del Comerç Local arriba a la cinquena edició, promoguda per l'Associació de Comerciants Gran Centre i l’Ajuntament de Granollers

20 de Octubre 2023
+
Fotografia de família de la cinquena Gala del Comerç Local

El Teatre Auditori de Granollers ha acollit la cinquena Gala del Comerç Local, aquest divendres 20 d'octubre amb l’assistència de més de mig miler de persones. La gala ha atorgat 13 Premis Porxada distribuïts en 3 categories: el Premi a la trajectòria comercial, el Premi Honorífic i el Premi al comerç familiar centenari.

Uns premis organitzats per l’associació de comerciants Gran Centre Granollers i l’Ajuntament de la ciutat, amb la complicitat de tot el teixit comercial de la ciutat representat amb: Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Som Porxada, Comerciants Congost Granollers, Més que comerç, Comerç Camí Ral i Centre Comercial Ramassar Nord.

Deu establiments premiats per la seva trajectòria comercial

Els primers premis de la nit han estat pels comerços que celebren 25 anys: les botigues Ambients i Calzedonia, també Jo Brand Comunicació i el Restaurant Os Galegos. Han bufat 75 espelmes d’Herboristeria Pujol.

Tot seguit s’ha reconegut aquells establiments que porten una trajectòria comercial àmplia i rellevada de generació en generació. És el cas de Duran Joiers, amb vuit dècades al centre de la ciutat, i que va baixar la persiana el passat mes de març, poc temps de la mort del seu propietari, Toni Duran Montserrat, emprenedor, que al marge de l’ofici de joier, va impulsar altres negocis. Ferreteria Sirvent ha rebut també el Premi Porxada per un negoci que es remunta el 1942, sempre al carrer Joan Prim de la ciutat.

La gala ha transcorregut amb moments emocionants i plens de records, quan s’ha reconegut al cuiner Joan Rovira Gallemí, del Restaurant El Cisne. Des dels anys 60 establiment gastronòmic de referència a Granollers. Durant la gala s’ha recordat els més de 30 anys que la família Rovira Mayol s’ha encarregat de cuinar l’arròs de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers.

Més establiments guardonats, Garcia Cuevas Joier, per més de mig segle d’aquest negoci familiar dedicat a oferir el millor servei i tracte personalitzat.

El darrer establiment guardonat en la categoria de trajectòria comercial ha estat per Perfumeria Colomina, un comerç familiar gairebé centenari. Tres generacions han apuntalat un negoci nascut el 1932, que ha anat incorporant productes de cosmètica, perfums, joguines i papereria, adaptant-se als temps. Can Colomina, una botiga de tota la vida on la proximitat, el tracte, l’atenció i l’assessorament marquen la diferència.

Premi Honorífic a Ca l’Espinasa


Cada edició dels Premis Porxada s’atorga el premi honorífic. Aquest 2023 ha recaigut a Ca l’Espinasa. Forns de pa i pastisseria que el mes de març va tancar les portes després de 156 anys.

Situat sempre a la cantonada de c. Anselm Clavé amb la plaça de la Corona la història d’aquest establiment es remunta a l’any 1867 quan en Josep Espinasa Gesa, d’ofici forner, es casa amb la Josepa Ribes Palet, viuda i propietària d’una graneria. Durant molt temps compaginarien la venda de gra i pa, l’establiment seria reconegut com a Forn de Ca l’Espinasa.

Passats els primers anys de negoci, el 1910 Espinasa va llogar primer i vendre després el local a Josep Estapé i Roura, de manera que la fleca va començar a ser coneguda com a Forn de Ca l’Estapé, tot i que popularment encara s’utilitzava l’antic nom de Ca l’Espinasa. Amb nous canvis familiars, el forn va passar primer a mans d’Antoni Estapé i Xicota, i posteriorment al seu fill Josep Estapé i Riera, qui als anys 60 del segle passat va començar a produir, a més de pa, rebosteria.

L’any 1980, l’empresari fariner Joan Balcells i la seva dona, Neus Aleu, van comprar el negoci als Estapé i durant uns mesos van portar a terme una important renovació de l’establiment. El negoci familiar, regentat des del primer moment pels germans Ramon i Francesc, i al qual després es van incorporar també les seves germanes Dolors, Neus i Maria Jesús, va recuperar el nom de Ca l’Espinasa en record al seu fundador, i es va convertir, a més de forn de pa i pastisseria, en una moderna granja bar. Amb els anys incorporarien també un servei d’àpats per a esdeveniments i celebracions de tota mena.

De l’obrador de Ca l’Espinasa va sortir la recepta del Rajol, el pastisset elaborat amb la pasta amb què es fan les tradicionals “ulleres” i farcit d’una crema de xocolata amb avellana. Aquest dolç tradicional granollerí va néixer l’any 1993, quan l’Ajuntament de Granollers, coincidint amb el 10è aniversari de la Festa Major de Blancs i Blaus, va convocar un concurs entre les pastisseries de la ciutat.

A principis d’aquest any, i després de 43 anys de gestió, la família Balcells va prendre la dolorosa decisió de tancar tan emblemàtic establiment. L’important increment dels preus de l’electricitat i de les matèries primeres van fer que el negoci fos econòmicament inviable.

D’ara endavant els veïns i veïnes de Granollers haurem de conservar al calaixet de la nostra memòria olfactiva la dolçor característica dels seus melindros, dels seus carquinyolis, del seu característic pa de pessic, de la seva xocolata desfeta, del seu pa acabat de fornejar, però sigui com sigui Ca l’Espinasa sempre formarà part de Granollers i de la seva història.

 

Reconeixement a les famílies comercials més històriques de la ciutat


La Gala del comerç local ha culminat amb els Premis Porxada a les famílies centenàries. Aquesta edició s'ha reconegut a la família Badia, per l’empresa Badia Corredoria d’Assegurances i la família Baró, per Edificacions Baró, empresa familiar dedicada al sector de la construcció. La cinquena edició dels Premis Porxada han comptat amb la música de Veus- Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers.

 

Ressenya de cada família centenària

 FAMÍLIA BADIA – Badia Corredoria d’Assegurances

L’empresa va néixer l’any 1923, ara fa cent anys. El seu fundador va ser en Lluís Olivé Grau, que aleshores era majorista de gra. Ell va signar el contracte de col·laboració amb la companyia d’assegurances francesa Abeille Paix Vie. Els primers contractes eren per a béns relacionats amb el món rural: una tartana, un paller, un carro...

Segons la documentació de què es disposa, el primer bé assegurat va ser el carro d’un masover de la finca Can Granota, situada a la Torreta. La segona pòlissa fou una assegurança per accidents al senyor Ripoll, tractant de bestiar.

En aquell temps les assegurances eren una raresa. Per això el senyor Olivé i el seu associat i gendre, en Manuel Badia Duran, havien d’anar a trobar els possibles clients. El millor lloc era el popular mercat de Granollers dels dijous, sota la Porxada. Allí es parlava amb el pagès, s’emparaulava l’assegurança i a continuació s’havia de signar el contracte en el domicili de l’interessat. A poc a poc la idea va començar a quallar i es va estendre entre les petites indústries i els serveis, com ara tallers, garatges, constructors d’obres,....

El 1947, el creixement de l’activitat ja havia comportat que les oficines del c. Josep Umbert que ocupava l’asseguradora es quedessin petites. Va ser l’any 1949 quan la Corredoria d’Assegurances Badia, encara amb el nom de “Seguros l’Abeille” es va traslladar a l’actual seu ubicada a l’edifici emblemàtic de la plaça de la Corona 17, conegut amb el nom de Casa Paula Piñol, edifici de gran valor arquitectònic d’estil eclèctic construït l’any 1900 per l’arquitecte Manuel Guitar i Codorniu. La planta baixa de la finca ha estat des d’aleshores la seu de Badia Corredoria d’Assegurances.

Amb l’arribada de la tercera generació l’asseguradora va continuar avançant amb el reforç que va suposar l’obligatorietat de l’assegurança del cotxe. Josep Lluís Badia va fer-se càrrec de l’asseguradora el 1958, i va liderar-la fins a la segona dècada d’aquest segle, quan va cedir el relleu a la quarta generació, familiar, els seus fills Manel i Anna Badia Almirall.

Amb tot, l’any 2012 arribaria al negoci familiar la cinquena generació amb en Manel Badia Basolí, any que l’empresa entra a formar part de l’associació Willis Network, per donar serveis a les seves empreses en l’àmbit estatal i internacional.

Badia assegurances ha estat sempre molt vinculada a la ciutat i la comarca col·laborant amb esdeveniments com la fira de l’Ascensió o entitats com el Museu de Granollers o l’Handbol Granollers.

Per Badia Corredoria d’Assegurances els clients han sigut sempre el primer i la seva raó de ser. El seu màxim objectiu és oferir un servei integral i de qualitat amb una orientació personal de totes les assegurances. En l’actualitat tenen més de 2.000 clients i treballen amb més de 40 companyies.

 

FAMÍLIA BARÓ – Edificacions Baró

Més de 180 anys construint la ciutat

 

Edificacions Baró és una empresa familiar amb una llarga trajectòria en el sector de la construcció.

La primera referència històrica la trobem al llibre d’actes de l’Ajuntament de Granollers de l’any 1842 on es demanava a Fèlix Baró Grau que tornés a posar les portes de les muralles per protegir la ciutat dels delinqüents. Tot i això, la família conserva documentació encara més antiga en el qual Gabriel Baró (pare d’en Fèlix) deixava en herència les seves eines de la construcció. A ell el van succeir els seus familiars en una nissaga de “mestres d’obres”: Fèlix, Josep i Alfred; rebesavi, besavi i avi, respectivament.

L’any 1878 el besavi Josep Baró, d’ofici contractista d’obres, va ser el cofundador de la primera companyia de bombers municipals de Granollers, quan estava constituïda majoritàriament i voluntàriament per treballadors del ram de la construcció. I era l’avi Alfred Baró qui contractava sovint a l’insigne arquitecte modernista Manuel J. Raspall per dirigir algunes de les seves obres.

La indústria de fabricació de rajoles, totxos, maons i teules va ser important a Granollers durant bona part del s. XIX I XX. A les bòbiles i forns d’obra elaboraven els materials per proveir les edificacions que s’aixecaven. La família Baró disposava d’una bòbila al c. Girona, amb la seva prominent xemeneia, situada a l’espai on actualment hi ha el pavelló del Club Bàsquet Granollers.

Seria la cinquena generació amb en Manel Baró Montañá, pare dels actuals propietaris, i aparellador de professió, el que fundaria als anys 60 del segle passat l’empresa Edificacions Baró. Empresa que va estar ubicada al c. Josep Umbert fins a principi dels anys 2000 quan va traslladar la seu a la Plaça Onze de Setembre.

En el sector de la construcció, Edificacions Baró s’ha guanyat una bona reputació a la ciutat desprès d’haver realitzat al llarg de tots aquests anys importants obres, sent el seu llegat arquitectònic present a molts racons de la ciutat. Passejant per Granollers podem constatar anteriors actuacions de restauració a l’església de Sant Esteve, a l’interior de la Casa de Cultura Sant Francesc, a la planta baixa de l’Ajuntament (on van trobar el refugi antiaeri), i diverses cases del s. XVI del nucli antic de la ciutat.

Van edificar també els coneguts edificis de la Mútua de Nostra Senyora del Carme; el pavelló de bàsquet del c. Girona; el Centre Geriàtric Adolf Montanyà o el primer edifici d’urgències de l’Hospital General de Granollers, les pistes d’atletisme, o les cobertes d’algunes naus de Roca Umbert entre d’altres.

Obres més recents són: Ca La Paulina (el “bar petit” de la plaça dels Cabrits), l’edifici del Drac’s del carrer Santa Esperança o l’actual obra construïda als solars de l’antiga casa de Can Relats, al c. Bisbe Grivé.

Edificacions Baró ofereixen serveis integrals a tota mena de projectes de construcció buscant sempre les solucions tècniques més adients en cada moment. La seva experiència, de més de 180 anys, és sinònim de garantia i compromís. La seva filosofia és: “La fiabilitat en el treball ben fet”.

Actualment, al capdavant d’Edificacions Baró, i exercint l’ofici de constructors, hi ha la sisena generació amb els germans Jaume i Josep Baró Riera.