Granollers participa en l’11a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Aquesta edició serà virtual i comptarà amb la participació de 14 reconeguts defensors i defensores dels drets humans

28 de Setembre 2021
+
Granollers participa en l’11a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

La campanya central de l’edició d’enguany és la defensa de la terra i el medi ambient amb intersecció en la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.

Les activistes que participen en aquesta edició són: Yolanda Oqueli, Milena Florez, Amaru Ruiz, Karen Taxilaga, Margarita Pineda, Reynaldo Domínguez, Czarina Musni, Leiria Vay, Ruth Mumbi, Marcelline Nyiranduwamungu, Manal Tamimi, Luz Marina Hache, Karla Avelar i Regina.

Els 27 municipis participants en aquesta edició s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.

Exigeixen també l’alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i Ilham Tohti (Minoria Uigur de Xina), Nasrin Satoudeh (Iran) i els Defensors del Aigua del Guapino (Hondures), defensors i defensores de drets humans, que estan actualment empresonats als seus països d’origen, per la seva tasca de denúncia i activisme.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de 27 municipis catalans i de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Tallers oberts a la ciutadania

S’han programat quatre tallers oberts a la ciutadania per als que no caldrà inscripció prèvia i es podran seguir pel canal de YouTube de Ciutats Defensores dels Drets Humans:

- El 13 d’octubre, a les 18 h, Leiria Vay (Guatemala, Comité de Desarrollo Campesino (CODECA)) parlarà de la defensa de la Mare Terra i el medi ambient per part dels moviments camperols i indígenes a Guatemala.

- El 19 d’octubre, a les 18 h, Reynaldo Domínguez (Hondures, Comité Municipal de Defensa de los Bienes Comunes y Públicos de Tocoa (CMDBCT)) parlarà de la criminalització de la defensa de l’aigua contra la indústria de la mineria a Hondures.

- El 9 de novembre, a les 18 h, Margarita Pineda (Hondures, Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH)) farà un taller sobre la defensa de la Mare Terra i la protecció de les minories ètniques i nacionals a Hondures.

- El 17 de novembre, a les 18 h, Amaru Ruiz (Nicaragua, Fundación del Río) se centrarà en la defensa de la biodiversitat i acompanyament de famílies camperoles i indígenes a Nicaragua.

Tots els tallers tindran una durada d’una hora, estaran dinamitzats per una tallerista i quedaran gravats al YouTube per poder-se visionar posteriorment.

Les defensores i defensors d’aquesta edició

Yolanda Oqueli (Guatemala, Refugiada a Euskadi): defensora dels drets humans i ambientals. A Guatemala era lideressa del Frente Norte del Área Metropolitana – FRENAM i una de les fundadores del moviment Resistencia La Puya, que neix en oposició al projecte miner “Progreso VII Derivada”. Actualment, també  lluita pels drets de les persones migrades i refugiades.

Milena Florez (Colòmbia): defensora dels drets humans i ambientals, forma part del Moviment Rios Vivos, moviment de defensa de l’aigua i de la vida, que lluiten contra el megaprojecte de la hidroelèctrica Hidroituango.  També pertany a la associació de víctimes i afectats per megaprojectes ASVAM ORCHIBU i és fundadora de l’associació de dones en defensa de la vida i l’aigua AMARUD. Denuncia l’abandonament de l’estat i les injustícies que viu la ruralitat colombiana i lluita per la permanència digna en els territoris ancestrals.

Amaru Ruiz (Nicaragua, refugiat a Costa Rica): defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador, formador i ambientalista. Presideix la Fundación del Río, organització que treballa en la conservació i el desenvolupament sostenible a la Reserva Biològica Indio Maíz. L’organització acompanya a famílies camperoles i indígenes que lluiten contra el megaprojecte del Canal Interoceànic.

Karen Taxilaga (Mèxic): defensora dels drets humans i dirigent camperola, encapçala moviments dels i les comunes de Tezontepec de Aldama i és representant de les dones a l’organització “Unión de la Fuerza Indígena Campesina (UFIC)” a Hidalgo i de “Agua para Todos y para Todas”. Porta més d’una dècada lluitant per la defensa de la terra i els  recursos naturals.

Margarita Pineda (Hondures): activista de la comunitat lenca i defensora de la terra, el territori, els drets ambientals i els drets dels pobles indígenes. Té una llarga trajectòria de treball amb organitzacions camperoles, socials, culturals i indígenes, entre les quals; Red de Defensores y Defensoras de Derechos Humanos Indígenas Lencas de La Paz (REDHIL-PAZ) i Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH)

Reynaldo Domínguez (Hondures): defensor dels drets humans i ambientals d’Hondures, és el president de la Junta de l’Aigua del Guapinol i coordinador del Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics de Tocoa (CMDBCP). Te més de 30 anys d’activisme en defensa de les comunitats camperoles. Des del 2018 hi ha 8 defensors del Comité detinguts en presó preventiva per lluitar contra la mineria, són els Defensors del Aigua del Guapinol.

Czarina Musni (Filipines): advocada i defensora dels drets humans de Mindanao, membre de la National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la Union of Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM), organitzacions que brinden serveis legals a víctimes de violacions de drets humans. Treballa amb els pobles indígenes en l’exercici i afirmació dels seus drets col·lectius i especialment en el seu dret d’oposició a concessions mineres i de represes.

Leiria Vay (Guatemala): defensora indígena Maya K´iche de Guatemala, lideresa del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA). Coordina la lluita pels Drets Laborals relacionats amb l’agricultura, també es responsable d’escoles de formació política sobre drets humans i drets col·lectius dels pobles indígenes. Coordinadora del procés de construcció de “Camino hacía el Proceso de Asamblea Constituyente Popular y Plurinacional”.

Ruth Mumbi (Kenia): activista per la justícia social, lluita contra l’opressió econòmica i de classe dins de la seva comunitat a les zones de baixos ingressos, amb una llarga trajectòria en la defensa de dones i joves vulnerables. Com ha fundadora de Bunge La Wamama Mashinani, moviment de base que amplifica les veus de les dones, treballa temes sobre sexualitat, gènere, salut reproductiva i sexual i violència masclista.

Marcelline Nyiranduwamungu (Ruanda, resideix a Bèlgica): defensora dels drets humans, dels drets de les dones i del dret a la pau, resideix a Bèlgica des de 1996. És membre fundadora i portaveu de la “Réseau International des Femmes pour la Démocratie et la Paix (RifDP)” de la secció belga, també tenen seu a Holanda, França i Canadà. La organització va ser creada per dones decidides a promoure la democràcia i la pau a Àfrica.

Manal Tamimi (Palestina): reconeguda defensora dels drets humans de palestina que lluita per la pau i contra la ocupació. És membre del Comité de Nabi Slaeh i membre de la junta del Popular Struggle Coordination Committee (PSCC). Tant ella com la seva família han estat arrestades en varies ocasions i un dels fills el van empresonar durant 9 mesos. Ha viatjat per tot el món per denunciar les vulneracions dels drets humans del poble palestí.

Luz Marina Hache (Colòmbia): lideresa sindicalista durant més de 40 anys i defensora dels drets humans, representant del Movimiento Nacional de Victimas de Crímenes de Estado (MOVICE). Treballa pel dret a la justícia, veritat, reparació i garanties de no repetició per a víctimes de desaparició forçada, execucions extrajudicials, assassinats selectius i desplaçament forçat, per acció i/o omissió de l’Estat.

Karla Avelar (El Salvador, refugiada a Suïssa): defensora salvadorenya dels drets del col·lectiu LGBTIQ+. Fundadora de COMCAVIS Trans, Comunicando y Capacitando Mujeres trans, on desenvolupa tasques d’incidència, visibilització i denuncia de les greus vulneracions del drets de la població LGBTI, específicament la població privada de llibertat i les dones trans amb VIH. A Ginebra també forma part de l’organització Asile LGBT.

Regina (Mèxic): activista mexicana pels drets de la comunitat LGBTTIQ+, especialment de les persones trans. Va ser la primera dona trans en fer un canvi d’identitat a Colima. Junt amb associacions de la comunitat LGBTTIQ+, va litigar amb diputades i diputats de la legislatura LVIII per procurar el canvi del Codi Penal en favor del canvi d’identitat sexual al 2019.