Granollers commemora el 83è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938

El programa «Granollers vila oberta a la pau» se suma també a la commemoració de l’Any Joan Triadú

17 de Maig 2021
+
Joan Triadú a la inauguració de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (2008)

Aquest 31 de maig de 2021, Granollers commemorarà el 83è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa «Granollers, vila oberta a la pau»

L’orientació general de la commemoració és donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.

A més dels espais de memòria visitables presencialment, tothom qui ho desitgi té al seu abast un seguit de recursos en línia per conèixer més sobre els bombardejos, el patrimoni memorial i el record personal dels qui van viure aquells fets tràgics. Un itinerari audioguiat pels espais bombardejats, visites virtuals als refugis i entrevistes amb testimonis del bombardeig estan disponibles a la pàgina web www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Centenari del naixement de Joan Triadú

En aquesta ocasió, la commemoració del bombardeig se suma als actes de l’Any Joan Triadú, amb motiu del centenari del seu naixement. La biografia d’aquest mestre, pedagog, crític literari, escriptor, traductor, defensor de la llengua catalana i activista cultural té una relació molt estreta amb Granollers i amb el bombardeig, que va viure en primera persona des de l’escola on feia de mestre. Triadú va arribar a Granollers el gener de 1938 per ocupar una plaça de mestre en una de les escoles de la Generalitat, l’Escola Ferrer i Guàrdia (al carrer Guayaquil, on ara hi ha l’Escola Pia) i s’hi va estar fins a final de gener de 1939. D’aquella experiència en va sorgir el dietari «Dies de memòria (1938-1940). Diari d'un mestre adolescent», que narra el seu dia a dia a l’escola i a la ciutat, inclosos els esdeveniments més tràgics: els bombardejos de 31 de maig de 1938 i els de 24, 25 i 26 de gener de 1939. Granollers i la seva gent, tal i com escriu ell mateix, van deixar una forta empremta en la vida del jove mestre: «Deixaré Granollers amb recança. Només en puc dir coses bones, positives i acollidores. El càstig que li van infligir aquests facciosos és un crim dels més grossos»

Joan Triadú va continuar vinculat a Granollers durant tota la seva vida i va participar en activitats de la ciutat en diverses ocasions. L’any 2002 va presentar el seu llibre de memòries i l’any 2003 va pronunciar el pregó de la Fira i Festes de l’Ascensió. El 2008, amb motiu de la commemoració del 70à aniversari del bombardeig i de la inauguració de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, Joan Triadú va ser un dels convidats i protagonistes dels actes.

La commemoració del 75è aniversari del bombardeig, l’any 2013, va reservar un lloc especial a la memòria de Joan Triadú. El Museu va acollir l’exposició «Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú 1921-2010» , una mostra sobre la dimensió més humana del personatge. També els textos de Joan Triadú van ser el fil conductor de l’exposició «Dibuixos de nens durant la república. La ciutat i la guerra», amb dibuixos fets pels alumnes de l’escola Lluís Castellà (actual Pereanton) durant la dècada de 1930.

Enguany, coincidint amb el centenari del seu naixement, la commemoració del bombardeig recupera de nou la figura de Triadú amb una exposició a la Biblioteca Can Pedrals: «Joan Triadú a la ciutat dels llibres», del 17 de maig al 5 de juny. Es tracta d’una mostra centrada en la faceta de crític literari de l’autor i en els llibres que, segons ell mateix, calia llegir i que ja va plasmar en l’obra «A la ciutat dels llibres publicat», l’any 1996. 

El dia 3 de juny, a les 7 del vespre, a la Sala Tarafa, tindrà lloc una lectura dramatitzada del Diari d’un mestre adolescent, una coproducció de la Fundació Flos i Calcat i la companyia Cos de Lletra. L'espectacle presenta una selecció reveladora i emotiva de les anotacions del joveníssim mestre al llarg del seu primer any com a docent a Granollers, que és també el darrer i més sagnant any de guerra civil.

A més, les Biblioteques de Granollers també han preparat una guia de lectura centrada en la figura de Joan Triadú que es pot consultar a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

La relació de víctimes, revisada i actualitzada i una nova crida a aportar testimonis i documents

Amb l’objectiu de fer un últim esforç per recopilar documents i enregistrar testimonis que van viure el bombardeig, es farà una nova crida per tal d’identificar tant persones que puguin explicar la seva experiència com documents encara inèdits que puguin contribuir al relat d’aquell fet, com ara cartes, diaris personals o fotografies. Tota aquesta memòria personal i familiar passarà a formar part del fons de l’arxiu municipal.

De manera continuada, des de l’Arxiu Municipal i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau es van fent tasques de documentació i identificació de nous testimonis i s’enregistren les entrevistes. Això ha fet possible que l’arxiu de fonts orals es vagi ampliant.

També es duen a terme altres projectes complementaris per documentar i difondre la memòria històrica de Granollers. En els darrers mesos s’ha treballat la relació de víctimes del bombardeig, amb la revisió dels noms de les persones que van morir, bé a partir de la consulta de documents com pot ser el padró municipal, com a partir de la informació proporcionada pels familiars. La relació de víctimes actualitzada ja està disponible al web de l’Arxiu i de Can Jonch.

Es fa una crida a totes les famílies que tinguin documents o bé disposin d’informació relativa a les víctimes del bombardeig i que vulguin compartir-la, que s’adrecin a l’Arxiu Municipal de Granollers: C. Sant Josep, 7. Telèfon: 93 842 67 37 / 93 842 67 62
arxiu@granollers.cat

Tots els recursos en línia per conèixer més el patrimoni i la memòria del bombardeig

El bombardeig de Granollers de 1938. El bombardeig de Granollers i les seves conseqüències a través de fotografies i imatges en moviment.

Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments i emocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.

Secció de Fonts Orals de l'Arxiu Municipal de Granollers. Hi trobareu les entrevistes personals amb persones que van viure la guerra civil i el bombardeig.

Tour virtual als refugis antiaeris de Granollers. Una eina que permet entrar i fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador.

Itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers. Per fer una passejada pels espais afectats pels bombardejos de 31 de maig de 1938 i de gener de 1939. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.

31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig. Un recull de documents, cartes, imatges entorn del bombardeig de 31 de maig que trobareu a l’espai web de l’Arxiu municipal.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Diumenge, 23 de maig

11 h. Museu de Granollers

Itinerari “Granollers, ciutat bombardejada”

Visita guiada a alguns dels indrets bombardejats de la ciutat.

Preu: 4 € per persona. Places limitades. Cal fer reserva prèvia

Més informació i consulta de descomptes: museu@granollers.cat Tel. 938426840 

 

Portes obertes al refugi de la Plaça Maluquer i Salvador

Dissabte, 29 de maig, d’11 a 13 h i de 18 a 20 h

Diumenge, 30 de maig, d’11 a 13 h

Dilluns, 31 de maig, de 18 a 20 h

Visita guiada en grups reduïts. Activitat gratuïta.

 

Dilluns, 31 de maig Diumenge 31 de maig

9 h. Cementiri de Granollers

Acte memorial d’homenatge a les víctimes del bombardeig

Aforament limitat

 

Dijous, 3 de juny

19h. Sala Francesc Tarafa

Lectura dramatitzada. Diari d'un mestre adolescent de Joan Triadú

L'espectacle presenta una selecció reveladora i emotiva de les anotacions del joveníssim mestre al llarg del seu primer any com a docent a Granollers, que és també el darrer i més sagnant any de guerra civil.

Activitat gratuïta. Amb inscripció prèvia https://www.granollers.cat/inscripcionsbiblioteques

Any Joan Triadú

 

Diumenge, 6 de juny

11 h. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Caminada al Bosc de la Pau

Micro obert i lectura de textos i poemes a càrrec de l’Ateneu de Granollers

Amb inscripció prèvia: canjonch@granollers.cat

 

EXPOSICIONS

Del 17 de maig al 5 de juny

Joan Triadú a la ciutat dels llibres

Biblioteca Can Pedrals

Una mostra centrada en la faceta de crític literari de l’autor i en els llibres que, segons Joan Triadú, calia llegir i que ja va plasmar en el llibre A la ciutat dels llibres publicat l’any 1996.

Any Joan Triadú

 

Del 28 al 31 de maig

Kristallnacht. La nit dels vidres trencats

Instaŀlació artística

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Instal·lació artística efímera de 200 figures de fang que representen el camí de l’èxode. Elaborades pels artistes del col·lectiu Kristallnacht, complementades amb les peces creades per alumnes del curs +Oportunitats en els tallers que s’han fet durant el procés comunitari que acompanya la instal·lació. Un projecte que parteix d’un context històric concret per fer un procés comunitari de recerca i aproximació a la realitat d’un col·lectiu de persones amb uns coneixements i unes experiències vitals úniques en relació al procés migratori.

 

ACTIVITATS EN LÍNIA

A partir de dijous, 27 de maig

Més testimonis del bombardeig al portal de l’Arxiu d’Imatges disponibles en línia

L'Arxiu Municipal (AMGr) posa a l'abast de tothom 14 entrevistes més a granollerins i granollerines que expliquen com van viure la Guerra Civil i els bombardejos de 1938 i 1939. Mireu-les a l’apartat «Fonts Orals» del portal de l'Arxiu d'Imatges i al canal de YouTube de l'AMGr

Més informació: www.granollers.cat/arxiu

 

A partir de divendre, 28 de maig

Quan fa que no ens cuidem?

Audiovisual creat per l’alumnat de 1r Batxillerat Escènic de l’INS Celestí Bellera. Dins del projecte Justícia Global, un repte de futur, on han participat centres de secundària de la ciutat. Mireu-lo al Canal Youtube de l’Ajuntament

 

Del 24 de maig al 4 de juny

Activitat als centres educatius dins el projecte Justícia global, un repte de futur

Mar Mediterrani: Mare nostrum

Una proposta en xarxa per aprendre a mirar el món amb respecte a les persones i el planeta. Enxarxar-se és imprescindible per créixer socialment i personalment i enxarxar-se és necessari per construir la comunitat que volem ser.

La xarxes penjades a l’exterior dels centres educatius de primària i del CEE Montserrat Montero mostraran el treball realitzat per l’alumnat. I les xarxes socials serviran per compartir-lo. www.granollers.cat/vilaobertaalapau

 

Programa subjecte a modificacions. Per més informació: www.granollers.cat/vilaobertaalapau