Granollers celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Una desena d'activitats volen contribuir a acostar la malaltia mental a la població, per trencar barreres i estereotips

10 de Octubre 2016
+
270 alumnes de 3r de primària de 6 escoles granollerines (Educem, Joan Solans, Ponent, Granulàrius, Lledoner i Salvador Llobet) han vist avui la representació "El gallo dormilón", inclosa en la programació del dia Mundial de la Salut Mental
El dia 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, amb un programa d'activitats informatives i lúdiques que vol contribuir al coneixement de la malaltia mental per evitar la discriminació de qui la pateix. Els trastorns mentals afecten una de cada quatre persones i sovint impliquen l'estigmatització social dels afectats.  
 
El programa l'ha dissenyat la Taula per la Salut Mental, l'espai de reflexió i coordinació de les diferents entitats del territori  involucrades en la promoció de la salut mental. Hi participen associacions d'usuaris, de familiars, serveis assistencials de salut mental i de salut primària, administracions locals, serveis socials i recursos laborals i d'habitatge. Aquesta taula aborda la salut mental de manera global (d'aquí la diversitat d'entitats involucrades), emprèn accions de prevenció i estudia les necessitats del territori per fer-les arribar a l'administració. 
 
Les diverses activitats que s'han organitzat tindran lloc a Granollers, Llinars i la Garriga, i  es van encetar dimecres, 5 d'octubre amb la taula rodona "Els problemes de conducta a l’adolescència, símptoma o trastorn?. Dilluns 10 d'octubre (9.30 h), el grup de teatre Imagina (centre de dia de Santa Eulàlia, l'Hospitalet de Llobregat) representa El gallo dormilón, a la Sala Tarafa. El mateix dia,  hi ha una taula debat sobre salut mental i món laboral (18.30 h), amb la participació de M. Àngels Asensi (OTL Granollers), Carles Sopeña (CET Viver Bell·lloc) i Jordi Gómez (membre de l'entitat Activament Granollers), a la Biblioteca Roca Umbert. 
 
El diumenge 16 d'octubre, es farà una caminada popular pel passeig de la Garriga, amb botifarrada i música posterior; i a les 10 del matí començarà la caminada per la salut mental pels volts de Granollers (8 km de recorregut, amb sortida i arribada  al parc Torras Villà; pot fer-se la inscripció prèvia fins al mateix dia, a les seus de les  entitats organitzadores: CSMA Granollers, Fundació LAR o Intress-Servei prelaboral, i al mateix parc). Després de la caminada, hi haurà botifarrada, animació infantil i el lliurament  de premis del concurs per al disseny del cartell i la samarreta del Dia Mundial de la Salut Mental (13 h).
 
El programa d'activitats inclou també dues exposicions. Fins al dia 29 d'octubre, "Autoretrat de les emocions", una mostra del taller de fotografia organitzat entre abril i setembre per l'entitat Activament Granollers, que es podrà visitar al restaurant Anònims. Aquesta activitat artísticoeducativa ha fet una aproximació bàsica a la tècnica fotogràfica, amb el treball de l'estat anímic i l’autorepresentació, com a via per aprofundir en el coneixement d'un mateix. 
Fins al dia 15 d'octubre, la Biblioteca Roca Umbert exhibeix els treballs que s'han presentat al concurs del cartell del Dia Mundial de la Salut Mental. María del Consuelo Páez Caro, guanyadora en la darrera edició, és l'autora de la imatge d'enguany.