Dona sang per Festa Major

25 d'Agost 2017
+

“A la festa, deixa-t’hi la sang!” és l’eslògan per captar donants de sang i que, per desè any consecutiu acull la Festa Major de Blancs i Blaus. La campanya de donació durant aquests dies es farà dimarts 29 i dimecres 30 d’agost, a la parròquia de Sant Esteve, de 17 h a 22 h; i divendres 1 de setembre, a partir de les 10 h a l’avinguda del Parc, fins a les 14 h. Aquesta activitat està organitzada per l’Associació de Donants de Sang del Vallès.

Des de l’inici de la campanya d’estiu, s’han fet més de 34.000 donacions de sang. I l’última setmana, arran dels atacts terroristes a Barcelona i Cambrils, més de 8600 persones han donat sang als diferents punts de donació, el doble del que seria habitual en aquesta època.

El Banc de Sang centralitza les donacions de sang i les distribueix a qualsevol hospital que les necessiti. Té reserves suficients per atendre casos d’emergència com els de l’atemptat a la Rambla de Barcelona, però també és important, especialment durant l’estiu, que les donacions de sang es mantinguin de forma continuada.

Necessitat permanent

Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions, també a l’estiu.

Cada dia calen 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

 

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada tres setmanes.

RECOMANACIONS PER DONAR SANG

• Es pot donar sang si es tenen entre 18 i 65 anys

• Si el pes corporal supera el 50 kg

• Si no s’ha patit hepatitis després dels 12 anys

• Per donar sang no fa falta anar dejú