La Festa Major de Blancs i Blaus celebra el seu 40è aniversari del 26 d’agost al 3 de setembre

La programació recull més de 250 actes

25 d'Agost 2023
+
La Festa Major de Blancs i Blaus celebra el seu 40è aniversari del 26 d’agost al 3 de setembre

La Festa Major de Blancs i Blaus 2023 arriba a la seva 40a edició amb un programa de més de 250 actes. Es compleixen quatre dècades del model de colles de Blancs i Blaus. L’any 1983 un grup de joves vinculats a l’Associació de Veïns Sota el Camí Ral, van recuperar una anècdota recollida per Amador Garrell al llibre Granollers Vila Oberta, que relatava la juguesca de dos rajolers al final del segle passat. El juliol de 1897 en Josep Bonet “el Rayo” i “l’heureu Maynou”, en Jaume, sota els colors blanc i blau, van posar a prova qui feia més maons en una hora.

Aquesta anècdota va servir com a fil conductor amb base històrica per crear un projecte de festa que va rebre el suport de l’Ajuntament. El nou model de festa basat en les colles de Blancs i Blaus, i en una sana rivalitat, va rebre una massiva participació ciutadana i s’ha consolidat al llarg dels anys.

App FM Blancs i Blaus de Granollers

Entre les principals novetats d’aquesta 40a edició hi trobem la posada en funcionament de l’App FM Blancs i Blaus Granollers, on podrem trobar la programació, un marcador actualitzat de proves de competició, reglaments i també el relat. A més, servirà per avisar de les novetats de darrera hora o de possibles canvis en actes per causes climatològiques o organitzatives. Serà la manera més ràpida i àgil d’estar al cas de tot el que passa durant la festa, i és de descàrrega gratuïta per a telèfons Android i Apple.

L’app neix amb la voluntat d’esdevenir un canal de comunicació directe amb la ciutadania durant els 9 dies de festa, àgil, ràpid i sostenible, ja que ha de permetre reduir la quantitat de programes impresos.

Relat fotogràfic especial dels 40 anys

Els 40 anys de la festa es mereixen una nova mirada i això és el que faran dos fotògrafs de Granollers, el Sergi Palau i el Juank Casado. Cada dia de Festa Major es publicarà a la web municipal i a les xarxes socials de blancsiblaus una galeria de deu fotos amb la intenció d’oferir un nou punt de vista, original i sorprenent. Així, al final de la festa tindrem gairebé un centenar d’imatges que confegiran un nou relat visual del que passa a places i carrers de la ciutat i de com es veu la festa des de dins.

El comunicador Joel Díaz, relator dels 40 anys

El relat d’aquesta any anirà a càrrec d’en Joel Díaz, sociòleg, comunicador, guionista i humorista català. En la seva trajectòria professional ha col·laborat en diferents programes de TV3 i Catalunya Ràdio i és un dels creadors del podcast La sotana. A en Joel li interessa l’humor com a mitjà i no com a fi, entén l'humor com una eina de crítica social, i per això esperem un relat ben diferent carregat d'ironia i del seu sentit de l'humor.

Podreu trobar el relat de la festa els dies 28, 30 i 31 d’agost i l’1 i el 4 de setembre al web de blancsiblaus.cat

Una imatge pels 40 anys

La imatge de la Festa Major 2023 és obra de Guillem i Gerard Arderius, germans i dissenyadors de Castellar del Vallès, que han rebut premis i reconeixement com el Laus d’Or 2017 o el 2n premi concurs mural de la Sala Jamboree 2019.

En la seva proposta, els conceptes principals que han treballat provenen de la mateixa festa i les seves tradicions: la cooperació, la festa, el joc i la diversitat. Aquests, en són els pilars centrals. Per aquesta raó, s'ha creat una representació visual de "caos endreçat". En la imatge proposada, diferents figures col·laboren, festegen i juguen. Algunes d'elles són parts d'instruments o altres elements que puguin caracteritzar la Festa Major, com poden ser el motlle per fer els maons, per exemple, o els mateixos maons que s'uneixen per construir la Festa Major. Tot a través d'un llenguatge gràfic desenfadat i festiu.

És important destacar que aquestes figures no tenen gènere definit, ja que són peces que convergeixen per formar un tot, algunes més o menys abstractes que d'altres. Poden ser blaves, blanques, triangles, rodones o fins i tot sense forma definida. Aquesta diversitat és el que fa única la Festa Major de Granollers i el que la converteix en una celebració especial, cooperativa i inclusiva per a tothom.

Aprofitant que és el 40è aniversari, han volgut incloure el número 40 de manera subtil, conformat per les peces blanques i blaves, recalcant que justament són qui a través de la competició cooperativa duen a terme la Festa Major de Blancs i Blaus.

Compra virtual i presencial a la Botiga de Festa Major

Aquest any torna també la Botiga de la Festa Major a la Casa de Cultura Sant Francesc, el punt de venda oficial dels productes de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers, on podreu trobar tot el marxandatge de les colles i que conviurà amb la possibilitat de comprar també virtualment a través de labotigadelafesta.cat.

Botiga en línia: a partir del dia 21 d’agost ja es podran fer les consultes i comandes dels productes en línia. I a partir del 24 d’agost es podran passar a recollir les comandes, amb cita prèvia, a la Casa de Cultura Sant Francesc per la cua ràpida.

Botiga física: la venda general a la botiga física començarà el 25 d’agost i fins al 3 de setembre, d’11 a 14 h i de 17.30 a 21.30 h; i el diumenge 3 de setembre, d’11 a 14 h.

Treballem per una festa sostenible i respectuosa amb el medi ambient

La situació de sequera severa que està vivint Catalunya ha comportat la suspensió dels actes d’aigua que formaven part habitualment del programa de Festa Major, com són les festes d’escuma, correaigües, correllets i xops del Drac, entre d’altres. Pel que fa als actes de foc, es poden veure modificats en funció de la fase de risc d’incendis en què ens trobem durant els dies de la festa.

La consciència mediambiental i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una prioritat de la Comissió de Festa Major i és per això que els materials que s’utilitzen durant els actes són compostables, i els gots de les barres són reutilitzables. També es farà recollida selectiva a l’illa de vianants en els punts habituals de 10 a 13 h, excepte els festius 27 d’agost, 1 i 3 de setembre que no es col·locaran les plataformes mòbils de recollida de residus.

Neteja i seguretat

Com cada any, la festa vetlla per garantir uns bons serveis d’accessibilitat, neteja i seguretat durant la festa. Es modifiquen els horaris de recollida de brossa al centre, s’habiliten serveis de lavabos públics i lavabos adaptats durant la setmana de la festa.

Punt d’atenció sanitària

Les nits del 31 d’agost i 1 i 2 de setembre i durant l’arrossada del dia 1 de setembre, s’habilitarà un centre d’atenció sanitària a l’avinguda del Parc. Igualment, tots els actes que comportin més risc estaran equipats amb una ambulància d’emergència prop de l’activitat.

Punt G

Un any més, el Punt G serà present a les nits de la Festa Major per oferir atenció i prevenció en espais d’oci on es puguin donar situacions de risc relacionades amb el consum d'alcohol i altres drogues, amb la sexualitat i amb agressions masclistes i LGTBI-fòbiques.

El dispositiu ofereix un servei d’atenció directe al públic per:

  • consum: reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues

  • sexualitat: promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida

  • violències: atendre les agressions masclistes i LGBTI+fòbiques, tot oferint un espai segur, agradable i igualitari.

També és un punt d’informació, orientació i suport en relació els tres eixos esmentats.

El podràs trobar a:

La Porxada, del 26 al 30 d’agost

La plaça Barangé, del 31 d’agost al 3 de setembre

I també al whatsapp 683 641 983