La Biblioteca de Can Pedrals organitza la primera revetlla de Sant Jordi, dedicada al poeta Salvador Espriu

Quatre equipaments més de la comarca s'uneixen a una iniciativa que pretén convertir la Festa del Llibre en la diada, també, de les biblioteques

17 d'Abril 2013
+

Les parades de llibres i de roses s'instal·laran a la plaça de la Porxada i a la carretera els dies 22 i 23 d'abril, amb motiu de la festa de Sant Jordi, que a Granollers se celebrarà un any més amb un nodrit programa d'activitats al voltant de la literatura aixoplugades sota el lema "Per l'abril lletres mil".

Des de principi de mes, han proliferat les presentacions de novetats literàries i les trobades amb autors per signar els seus llibres. Les biblioteques han organitzat una exposició bibliogràfica amb motiu dels cent anys de la poeta Joana Raspall i els nens i nenes estan convidats a participar al taller "Punts de llibre fets al forn", que es farà a la Troca divendres 19 d'abril (17.30 h).

Els escriptors i il·lustradors de Granollers i la comarca que han publicat durant el darrer any es trobaran amb els seus lectors el dia 22 d'abril a la Porxada (17.30 h), en la tradicional trobada d'autors locals i comarcals. Es preveu l'assistència d'una trentena de noms, i de moment ja han confirmat que hi seran Eulàlia Canal, Pruden Panadès, Elena Frauca, Carme Ballús, Jordi Julià, Anna Ballbona, Antonia Molero, Jordi Sanuy, Lambert Botey, Maria Vidal, Paco Asensio i Anna Obon, Marina Martori, Vicenç Relats, Jèssica Enrique i Albert Forns.

A les 7 de la tarda, també a la Porxada, l'escriptora Núria Albó serà l'encarregada enguany de pronunciar el pregó de Sant Jordi. Albó (la Garriga, 1930), és pedagoga, professora i escriptora i ha guanyat diversos premis al llarg de la seva carrera literària. Autora de nombrosos títols de narrativa infantil i juvenil, i de les versions literàries de diverses cantates. També ha escrit assaig polític i divulgació, i el 2012 va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi.


Cinc biblioteques de la comarca organitzen la primera revetlla de Sant Jordi

La vigília de Sant Jordi arriba la novetat del programa. La Biblioteca de Can Pedrals s'ha adherit a la proposta del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a les 365 biblioteques públiques del país per celebrar la primera revetlla de Sant Jordi.

Juntament amb Granollers, de la comarca s'hi han sumat Llinars, Sant Celoni, Martorelles i Santa Eulàlia de Ronçana, amb activitats més enllà de l'horari habitual. L'objectiu de la iniciativa és que Sant Jordi esdevingui la festa per excel·lència també de les biblioteques, i que cada població l'adapti i se la faci seva: a Llinars han organitzat el concurs de preguntes de literatura, música i cinema  "Ho sap no ho sap"; a Sant Celoni, una jornada de portes obertes amb activitats per a petits i grans: taller, contes i música;  a Martorelles, proposen la Revetlla Gastronòmica de Sant Jordi, un combinació de cuina i literatura en què col·laboren alumnes del taller de poesia i diversos establiments del poble; i a Santa Eulàlia de R., l'activitat es titula Festa de la Lectura a la Biblioteca i consistirà en un recital amb poemes de Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, tast de coca de Sant Jordi, visites guiades i  lectures a moltes veus. A Granollers, la revetlla s'uneix a l'Any Espriu i s'ha titulat Nit Espriuada a la Biblioteca.

L'encàrrec s'ha fet a Esteve Plantada, poeta granollerí, que ha ideat un espectacle senzill i de caire minimalista que vol oferir un tast de l’obra d' Espriu a través dels seus propis mots. Diferents espais de l'equipament esdevindran escenaris per viure'n els versos i els textos i, també, per mostrar cançons, sons i imatges amb l’obra de l'autor de Sinera com a protagonista. Serà un recorregut pels temes espriuans -el poble, la llibertat, el temps, la mort,...- amb la paraula com a embolcall.
Diverses persones i entitats de la ciutat tindran el seu paper en la Nit Espriuada: Helena de la Torre (ballarina), Joan Gener (activista i poeta), Marta G. Otín (directora de teatre), Berta Diumaró (realitzadora de cinema), Ermisenda Soy (artista visual), membres del grup de teatre Quatre per Quatre i d'El Colador,  alumnes de l'institut Celestí Bellera i la floristeria Les Flors, entre d'altres. Tot això passarà a Can Pedrals el dilluns 22 d'abril, de dos quarts de 9 del vespre a les 11 de la nit.  

L'endemà, Sant Jordi, tindrà lloc a la plaça Maluquer i Salvador l'habitual marató de contes, que començarà a les 5 de la tarda amb la presentació del conte Els gegants perduts (ed. Alpina) , de Paco Asensio i Anna Obón. L'any que els gegants vells de Granollers, Cosme i Damiana, compleixen 50 anys, la marató es dedica als contes de gegants i convida tothom a explicar històries sobre aquests personatges extraordinaris.   A la mateixa hora, al carrer de Corró (placeta de Sant Francesc) s'encetarà la lectura popular de poemes d'arreu del món, que per quinzè any organitza l'Ateneu de Granollers oberta a tohom que vulgui compartir el seu poema. A dos quarts de 7,  hi haurà sardanes a la Porxada, amb la Cobla Ciutat de Girona, i cap a dos quarts de vuit, els Xics de Granollers clouran la marató de contes, en una actuació el dia de Sant Jordi que es vol anar consolidant.