El Museu de Granollers organitza la segona edició d’Opera Aperta. Festival d’art i paraula, amb el concepte de persona al centre del debat

Xavier Antich, Fina Birulés, Daniel Gamper, Ferran Sáez, Oriol Ponsatí-Murlà, Mercè Boada i Lluïsa Faxedas dialogaran amb periodistes com Cristina Sáez, Txema Seglers, Anna Punsoda i Joan Burdeus

09 de Juny 2021
+
Roda de premsa del festival Opera aperta. D’esquerra a dreta, Josep Mayoral, alcalde de Granollers; Maria Villegas, regidora de Cultura i Cristina Masanés, responsable del festival

 

Aquest dimarts matí s’ha presentat la segona edició d’Opera Aperta. Festival d’art i paraula de Granollers i s’han desvetllat les persones que hi participen. El festival se celebrarà del dijous 10 al diumenge 13 de juny.

Granollers renova així, la seva aposta pel pensament amb la segona edició d’un festival concentrat en quatre dies de diàlegs, lliçons magistrals, tertúlies i accions artístiques a l’entorn de la noció de persona. Noms destacats del pensament contemporani ompliran la ciutat de paraula i de diàleg. “Per a nosaltres és molt important que aquest procés de diàleg s’obri a tota la ciutat”, ha explicat la regidora de Cultura, Maria Villegas, durant la roda de premsa.

Si l’any passat va partir d’un cap de Bacus, una peça romana del segle II que va donar lloc a parlar sobre la vida i els seus possibles sentits, aquest any s’aborda el concepte “persona”. Amb el títol Retrat, mirada, persona es parteix d’un quadre del segle XIX d’Antoni Caba, Retrat de la senyoreta Dulce, que forma part del Museu de Granollers. “Una magnífica obra de mirada persistent que ens porta a parlar sobre on comença i on acaba la noció de persona”, ha explicat la responsable del festival Cristina Masanés, juntament amb Glòria Fusté, coordinadora del Museu de Granollers.

Què ens fa persones? Què és allò que fa que uns i altres siguem diferents? Què hi diu l’ètica, la política o la filosofia, però també la neurologia i la literatura? Com repensar la identitat en el món d’avui? Amb aquest nord, s’ha convidat a noms destacats del pensament i alhora bons comunicadors que ens acompanyin a discernir aquests interrogants. Per arribar a tothom i per convertir Granollers en una àgora de debat “és necessari recuperar el valor de les paraules, és el moment de posar context a les reflexions i aturar-nos”, ha afirmat l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral.

El programa dia a dia

La professora d’història de l’art de la UdG Lluïsa Faxedas obrirà el festival el dijous 10, parlant del gènere del retrat i centrant-se en el quadre d’Antoni Caba, que dona lloc al festival. Tot seguit, la fotògrafa i artista visual Lurdes. R. Basolí presentarà la seva interpretació del quadre amb una nova obra de format i llenguatge contemporanis. Tancarà la jornada la intervenció musical del Cor Plèiade de Granollers.

Divendres 11 hi haurà les xerrades magistrals, amb Xavier Antich (De màscares i persones. El deure d’inventar-se un mateix), filòsof i president del patronat de la Fundació Tàpies; i la professora de Filosofia de la UB i reconeguda especialista en Hannah Arendt, Fina Birulés (El jo i els altres. El retorn de les identitats). Tancarà la jornada una tertúlia filosòfica nocturna amb Mariano Fernández, Fèlix Rabal i Ruth Vilar (Què és allò que ens fa persones?)

Dissabte 12 es podran seguir els diàlegs de diferents especialistes i periodistes. La neuròloga especialitzada en memòria i malalties neurodegeneratives, Mercè Boada, dialogarà amb la periodista especialista en salut, Cristina Sáez, a l’entorn del tema Estimades neurones: és el cervell l’òrgan savi?. I el professor de Filosofia Moral i Política de la UAB, Daniel Gamper, parlarà amb el periodista Txema Seglers (Persones col·lectives. L’espai comú i la possibilitat de la paraula).

A la tarda, el professor de filosofia antiga de la UdG i també editor, Oriol Ponsatí-Murlà, conversarà amb la traductora i filòsofa Anna Punsoda (De què parlem quan parlem de persones? El problema filosòfic de la identitat). La projecció del premiat film documental My Mexican Bretzel portarà a la seva directora, Núria Giménez Lorang, a tancar la jornada.

El darrer diàleg serà el diumenge 13, amb el filòsof i professor de la Universitat Ramon Llull, Ferran Sáez, que parlarà amb el periodista Joan Burdeus (Visions de la persona en la postmodernitat tardana). Tancarà el festival una sessió de textos de filosofia sobre la noció de persona dits per l’aula de creació Arsènic.

Totes les activitats seran presencials (amb reserva prèvia i aforament limitat), es podran seguir també en streaming pel canal youtube del Museu de Granollers.