Segon aniversari del Banc del Temps

El dissabte 21 de novembre es farà una festa a Roca Umbert per celebrar-ho, oberta a tothom

06 de Novembre 2015
+
Presentació del Banc del Temps a Can Jonch, ara fa dos anys
L'entitat del Banc del Temps (BdT) de Granollers, compleix dos anys aquest mes de novembre. El BdT és una xarxa d'intercanvi de temps entre persones diferents per donar, rebre i compartir habilitats, coneixements i serveis, de manera puntual. En aquests moments, la xarxa compta amb 122 persones inscrites que intercanvien serveis d'atenció a les persones, bricolatge, tasques domèstiques, formació..., sempre, amb el temps -concretament l'hora- com a moneda de canvi. El BdT té la seu a Can Jonch, al carrer del Rec, i l'horari d'atenció al públic és dimarts, de 6 a 8 del vespre, si bé també es pot quedar en hores convingudes. 
 
La junta de l'entitat la formen alguns dels mateixos usuaris, que s'ocupen de l'atenció a la secretaria i de la gestió. El primer any, l'objectiu marcat i assolit va ser consolidar el nombre d'usuaris. Durant aquest segon any, la implementació del programari informàtic TimeOverFlow ha permès substituir els antics talonaris amb què es pagava per un compte al qual accedeixen els usuaris per gestionar els intercanvis, consultar serveis oferts i demanats, i accedir a les dades de contacte. A través del programa, es porta el control d'hores de servei fetes i els intercanvis materialitzats. 
 
Durant aquests dos anys, l'entitat ha organitzat diverses activitats: xerrades sobre risoteràpia i psicomorfologia, presentacions del programari informàtic de gestió i la festa del primer aniversari. Segons els membres de la Junta, que presideix  Maria González,  el repte a partir d'ara és que els usuaris potencials superin les reticències que provoca el fet de contactar directament amb persones desconegudes per donar o oferir serveis dins del BdT.  Es tracta de seguir difonent el canvi cultural pel qual aposta la iniciativa, en el sentit de promoure més proximitat entre les persones, posar en valor les habilitats i coneixements de cadascú per intercanviar-los i pagar-los, no amb diners, sinó amb temps. En aquesta línia, el propòsit és organitzar trobades amb els usuaris, perquè es coneguin i augmentar així els intercanvis. 
 
Una d'aquestes trobades serà la festa que s'ha organitzat per celebrar el segon aniversari, el dia 21 de novembre a les 6 de la tarda a Roca Umbert. Hi haurà una classe oberta de swing, amb l'entitat Lindy Frogs, i la presència de representants de la cooperativa La Magrana Vallesana, entitat cofundadora del BdT, que explicaran el seu projecte i faran un tast de productes de tardor. 
 
 
72 intercanvis, 218 hores
 
Les estadístiques d'aquests dos anys reflecteixen una setantena d'intercanvis materialitzats, en un total de 218 hores, tot i que pot ser que alguns no s'hagin comptabilitzat perquè no hagin arribat a la Secretaria Tècnica. Pel que fa a la tipologia de serveis, hi ha classes d'informàtica, reparacions domèstiques, fusteria, sessions de reiki, planxa, neteja de la llar, tasques de jardineria, assessorament legal, pintura, acompanyament en creixement personal, a més d'hores de gestió de secretaria i preparació d'activitats de l'entitat. Altres serveis molt demanats, però que no han trobat resposta, són sortides a caminar, classes d'idiomes, repàs per a infants i cuina. Pel que fa al perfil d'usuaris del Bdt, un 70 % són dones; per edats, el primer grup és la franja de 55 a 64 anys (28 %), el segon, de 35 a 44 (21,6 %); el tercer,de 45 a 54 (19,8 %); i el quart, de 25 a 34 (15,5 %). 
 
Els usuaris del BdT fan una valoració positiva de l'experiència. I com a mostra, exemples reals com el d'una persona a qui van arreglar els panys de casa, i que a canvi va col·laborar en l'organització de la festa del primer aniversari de l'entitat; o una altra que es va oferir per ajudar a muntar un moble i que s'ho ha cobrat amb classes d'informàtica. Tal com explica una de les impulsores, Mariona Arolas, són la prova "que alguna cosa està canviant, que les paraules pagar i cobrar agafen una altra dimensió més enllà del sentit econòmic estricte". Els conceptes "treball en equip, veïnatge, col·laboració, agraïment, dedicació..." són els que posa en pràctica el BdT, "una nova manera d'entendre el món el positiu", recalca.