Jornades Europees del Patrimoni 2023, a Granollers

Aquest diumenge 15 d'octubre es fa una ruta pels diversos indrets on hi hagut els edificis hospitalaris fins arribar a l‘actual hospital

11 de Octubre 2023
+

El cap de setmana de 13, 14 i 15 d’octubre se celebren, com cada any, les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), l’activitat considerada més participativa i important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Aquesta és una iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que a partir de l’any 1991 i al llarg de tots aquests anys ens ha permès conèixer la riquesa i la diversitat del nostre patrimoni gràcies a la participació de municipis, institucions, associacions i entitats culturals que organitzen tot un seguit d’activitats gratuïtes (portes obertes, itineraris, tallers,...) per apropar el patrimoni a la ciutadania.

Aquest any 2023 les Jornades Europees de Patrimoni estan dedicades al “patrimoni viu, en referencia als coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació i que actualment es continuen mantenint”. El patrimoni cultural és molt divers i es pot salvaguardar de moltes maneres, és per això que enguany, i coincidint amb el centenari de l’edifici històric de l’Hospital General de Granollers, la proposta que fem des del Museu de Granollers és una ruta pels diversos indrets on hi hagut els edificis hospitalaris fins arribar a l‘actual hospital.

Sota el nom "Hospitals de Granollers. De vila a ciutat", farem un itinerari visitant l’antic hospital medieval de la vila, fundat per Bertran de Seva i que ja existia en el segle XIV, avui convertit en sala polivalent amb el nom de Sala Francesc Tarafa. Visitarem, també, el lloc que ocupava l’hospital dels Caputxins a meitat segle XIX, a l’actual Parc Torras Villà i finalment arribarem a l’Hospital General de Granollers, inaugurat el 25 de juliol de 1923. L’actual hospital es deu a un projecte de l’arquitecte J.M. Miró Guibernau planificat el 1914 amb criteris modernistes i inaugurat l’any 1923 sota domini noucentista. Les dificultats econòmiques van endarrerir la seva construcció i posada en marxa, però es va mantenir el projecte original. Tot i que des de que va iniciar la seva activitat assistencial no ha parat de créixer adaptant-se a les necessitats de cada moment, en una població en constant creixement, han sabut conservar el nucli central sense perdre l’essència de l’edifici primitiu.

L’itinerari serà guiat per Cinta Cantarell (historiadora de l’art) i comptarà amb la participació de Carme Nájera (ballarina, coreògrafa i performance) i Roger Sans (músic),

L’itinerari serà el diumenge 15 d’octubre, a les 11 h

El lloc de trobada serà a L’Adoberia, plaça de l’Església, 7

Activitat gratuïta. No cal fer reserva prèvia.