Deu persones ja han respost a la crida per recuperar testimonis i documents del 31 de maig de 1938

S’han posat en contacte amb l’Arxiu o amb Can Jonch per aportar-ne els seus records, per escrit o de pròpia veu

17 de Juny 2021
+
Gabriel Montagud va patir el bombardeig a l’edat de 12 anys. A la imatge, a casa seva amb la seva filla Èlia i l’escriptor Albert Forns aquesta mateixa setmana

La crida per recuperar testimonis i documents del bombardeig de 31 de maig de 1938 està donant els seus fruits. Des que es va fer pública fa tres setmanes la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig», una desena de persones s’han posat en contacte amb l’Ajuntament a través dels diversos canals disponibles (telèfon, correu electrònic, whatsap) per oferir el seu testimoniatge dels fets.

 En concret, dues persones han fet arribar la seva vivència com a testimonis directes (en ambdós casos, per escrit) i dues més ho han fet com a testimonis indirectes, compartint el que en saben a través d’un familiar (un ho ha fet deixant un àudio i un altre, també per escrit). I sis persones que van viure els fets en primera persona han estat o seran entrevistades els propers dies per tal de recollir els records d’aquell dia.

Tot aquest material servirà per fer realitat la iniciativa de l’escriptor granollerí Albert Forns d’escriure un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, a partir de les vivències de qui el va patir. Alhora, tant els documents com les entrevistes es guardaran a l’Arxiu (a fons documentals i a la secció de fonts orals), com a part del patrimoni històric de la ciutat.

 En la majoria dels casos són familiars, fills o nets dels testimonis, els qui contacten amb Can Jonch i amb l’Arxiu, que són els dos serveis municipals que gestionen la crida. Els testimonis són persones nascudes entre els anys 20 i 30 del segle passat, i que per tant eren infants o adolescents el dia que l’aviació feixista va bombardejar la ciutat i va provocar almenys 224 morts, nombrosos ferits i la destrucció de molts edificis.

La crida segueix oberta a través del correu memoriabombardeig@granollers.cat o del tel. 93 842 67 62 (Arxiu Municipal), per aportar el testimoni directe i/o documents o fotografies; i per whatsap: 689 652 143, si la persona n’és testimoni indirecte i coneix els fets a través d’un familiar que els va viure.