Alba Barnusell: «Transformarem Granollers: els espais verds connectaran la ciutat i impulsarem les energies renovables»

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha visitat Granollers per conèixer de primera mà alguns dels projectes transformadors més destacats de la ciutat, subvencionats amb fons europeus. L'alcaldessa

13 de Març 2024
+
L'alcaldessa Barnusell mostrant el projecte a la ministra Ribera.

El projecte de més envergadura que es farà a Granollers subvencionat amb fons Next Generation és la renaturalització del riu Congost, la transformació d’un tram del vial de circulació del passeig Fluvial en un espai naturalitzat, l’ampliació del parc del Congost, amb la plantació de més arbrat i vegetació, i la seva connexió amb diversos espais urbans. Aquesta actuació es planteja com la primera fase d’una gran anella verda que ha d’unir tota la ciutat. El projecte s’emmarca en el model de ciutat que proposa el Pla Estratègic Granollers 2030 i respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’alcaldessa, Alba Barnusell, ha anunciat que les obres a l’entorn del riu començaran el pròxim mes d’abril, i que seran el tret de sortida d’una gran transformació: «Aquest projecte es podrà aplicar a altres espais per crear una xarxa de corredors verds que connectarà els parcs i jardins entre ells, formant una autèntica infraestructura verda».

Barnusell també ha destacat que l’objectiu és generar un espai inclusiu, accessible i saludable, amb menys trànsit, menys contaminació atmosfèrica i menys soroll, adequat per a la pràctica d’activitats esportives i d’oci, així com de promoció de l’activitat econòmica de proximitat: «El projecte promou formes de vida i comportaments sostenibles i saludables, molt necessaris per a poder fer front als grans reptes ambientals, a escala global i local».

La ministra ha valorat molt positivament la integració del riu a la ciutat: «És un gran projecte que permet veure Granollers de manera diferent i és un exemple de com hem vinculat els fons europeus amb les ganes del municipi de renaturalitzar els seus espais».

El projecte, que té un pressupost total de 4,2 milions d’euros, 3,3 dels quals provenen dels fons europeus, inclou la transformació de 25.500 metres quadrats de paviments durs en noves zones verdes, en un àmbit de gairebé 66.800 metres quadrats i la plantació de 700 arbres. Es prioritzarà la mobilitat a peu i en bicicleta i es limitarà la velocitat i l’accés dels vehicles de motor Una de les actuacions més destacables és la construcció d’una passarel·la que travessarà el riu a l’altura del carrer Isabel de Villena. Les places d’aparcament de l’espai de l’àmbit es traslladaran al passeig de la Conca del Besòs.

Per afavorir la biodiversitat de l’entorn fluvial es recuperarà el curs natural del riu, eliminant les travesses de formigó per a millorar la connectivitat ecològica, es plantarà vegetació autòctona i es crearan refugis i microhàbitats per a la fauna. El calendari d’execució preveu acabar les obres l’any 2025.

Transformació energètica

La ministra ha pogut conèixer també de primera mà la transició iniciada a la ciutat cap a les energies renovables i l’estalvi energètic, que també compta amb fons europeus Next Generation, en aquest cas gestionats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Gestió Urbana. És el cas de la Rehabilitació energètica de 140 habitatges al barri Grup Primer de Maig, que poden arribar a suposar un estalvi en el consum d’energia d’entre el 30 i el 45 %.

L’alcaldessa ha explicat també dos dels principals projectes vinculats a l’energia: la nova planta fotovoltaica de Can Cabanyes, que esdevindrà la instal·lació pública més gran d'aquest tipus existent al país, i la creació de Granollers Energia, una nova empresa pública amb què, per primera vegada, l'Ajuntament no només serà consumidor d'energia, sinó que en produirà.

Després de fer el recorregut per l’entorn del riu, la ministra ha fet una visita institucional a l’Ajuntament, on ha signat el Llibre d’Honor. La visita ha comptat també amb el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, i de la directora de la Fundación Biodiversidad, Elena Pita.

 

 

 

 

 

El projecte Connecta Congost Natura 2025 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, en la Convocatòria de Renaturalització Urbana de ciutats (2021).