Ban de l'alcalde amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2011

Ban

Diada Nacional de Catalunya. Dia festiu. També dia reivindicatiu. Dia per pensar i reflexionar sobre el present i el futur del nostre país. Per reflexionar sobre les necessitats, les inquietuds, els anhels, les esperances, les il·lusions dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

Avui tots tenim una prioritat: lluitar contra la crisi econòmica. I contra els seus efectes. Són milers els catalans i les catalanes que viuen en situació d’atur i de precarietat econòmica..

En aquests temps difícils, Catalunya ha de reforçar estratègies que han estat cabdals per esdevenir un dels motors econòmics del sud d’Europa. L’aposta per l’economia productiva, per la competitivitat de les nostres empreses i per la capacitat de captar inversions és essencial. Catalunya és un país emprenedor. Amb una gran densitat de petites i mitjanes empreses, vitals per al nostre futur. Petites i mitjanes empreses que històricament han interaccionat bé amb grans empreses d’arrel nacional o internacional. Cal buscar les fórmules per solidificar el nostre teixit productiu. És essencial per recuperar la iniciativa econòmica i generar llocs de treball.

L’efecte de la crisi és també contundent per a les finances públiques. Les administracions hem vist com es reduïen dràsticament els nostres recursos econòmics. I alhora hem vist com creixien les necessitats d’atenció social a aquelles persones més desafavorides. Cal un esforç de contenció i d’austeritat per fer front a aquesta nova situació. Amb prioritats clares: garantir els drets socials essencials de les persones. Aquests drets socials que tant ens han costat assolir.

Catalunya pot i ha d’estar al capdavant de la represa econòmica de l’Estat. Ho hem fet en altres moments.

I per fer-ho ens cal treballar junts. Societat civil i administracions públiques. Teixit econòmic i teixit social. Des del diàleg, des de la concertació, des de la capacitat de sumar. Coneixent i identificant les potencialitats i les necessitats de cada racó del nostre país. Parlant amb els agents econòmics i socials del territori i amb les seves administracions . Fent de la proximitat un valor de progrés. Ens calen grans acords socials i territorials.

Cal també enfortir la nostra capacitat d’autogovern. I millorar el nostre finançament. Ens calen totes i cadascuna de les determinacions, de les competències, dels objectius definits en l’Estatut d’Autonomia que els catalans vàrem referendar fa cinc anys i que el Tribunal Constitucional va retallar.

Són instruments imprescindibles per construir el país que volem. Més just, més solidari, més integrador, amb millor distribució de la riquesa. Com ho és la nostra llengua. El país es fa també des de l’escola. La nova societat s’està construint a les aules dels centres educatius amb un model lingüístic àmpliament consensuat i apreciat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. El defensarem.

Per això ens cal unitat. Catalunya és un país plural i divers que ha obert les seves millors perspectives quan s’ha expressat des de la suma. Les forces polítiques i socials han de fer un esforç de generositat i de diàleg, més enllà de les estratègies a curt termini, per fer de la unitat la gran fortalesa del nostre país.

Per tot això us demano molt especialment la vostra participació en els actes convocats amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya i us convido a penjar senyeres a finestres i balcons.

Josep Mayoral i Antigas

Alcalde

Granollers, setembre de 2011