Pla d'Innovació del Vallès Oriental

El Pla d'Innovació Local, impulsat conjuntament per l'Àrea de dinamització de Clústers d'ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Granollers i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, cerca fer un procés de reflexió estratègica amb l'objectiu final de dinamitzar i fomentar el creixement econòmic del territori millorant la competitivitat de les empreses del Vallès Oriental.

Impuls als sectors diferencials

El Pla preveu dur a terme actuacions per reforçar els clústers amb major potencial de creixement identificats a la comarca: clústers d’alimentació, hàbitat i salut.

Alimentació

El clúster d’alimentació és actualment la primera activitat de negoci de la comarca, amb un volum de negoci de més de 3.000 milions d’euros i més de 120 empreses implicades. En aquest sector, el pla preveu actuacions com reforçar la indústria de producte ecològic des del Vallès Oriental i potenciar projectes de R+D al llarg de la cadena. De fet, dins el sector alimentari, destaquen els segments de foodservice i de producte ecològic, que tenen un fort potencial al Vallès Oriental. La presència d’empreses multinacionals amb arrels a la comarca, així com empreses referents en la indústria de l’alimentació, afavoreixen el foment de projectes de R+D col·laboratius.

Hàbitat

Pel que fa al clúster de l’hàbitat, acumula una facturació total de més de 1.000 milions d’euros i en formen part més de 60 empreses de diferents segments com el moble, la il·luminació o el tèxtil llar. En aquest sentit, el pla contempla incentivar la col·laboració en l’obertura de nous mercats, així com la contractació de dissenyadors.

Salut

En el cas del clúster salut, destaca el pes la indústria farmacèutica i de les tecnologies mèdiques a la zona, amb presència d’empreses clarament líders a escala mundial, així com la vinculació amb el primer centre de la comarca en innovació i projectes de R+D i  projectes tractors des de la part hospitalària. El principal repte en aquest sector és la posada en contacte dels diferents agents i empreses que en formen part.

Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació

Aquesta  actuació s’emmarca dintre del Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació i del Pla estratègic d’ACC1Ó i te l’objectiu de dissenyar i desenvolupar estratègies d’especialització territorial en matèria de ciència, tecnologia i innovació.  En aquesta línia, el pla d’innovació del Vallès Oriental compta amb tres vies de treball: facilitar la creació d’entorns de competitivitat per increment la cooperació empresarial i pública o privada; coordinar els agents i els projectes d’innovació al territori; i connectar els pols d’innovació tecnològica amb les estratègies de desenvolupament territorial.