Granollers aprova l’ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE)

El projecte de ZBE de Granollers té com a objectiu reduir la contaminació ambiental i preservar i millorar la qualitat de l'aire, la salut pública i la qualitat de vida a la ciutat

26 de Juny 2024
+
Granollers aprova l’ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE)

El Ple municipal del mes de juny ha aprovat definitivament l’ordenança municipal que fixa els criteris d’accés, circulació i estacionament de vehicles a la zona de baixes emissions (ZBE) de Granollers. La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (7/2021) estableix que les ciutats de més de 50.000 habitants, com Granollers, han d’implementar Zones de Baixes Emissions (ZBE).

Una ZBE és un entorn urbà delimitat on es restringeix l’accés, la circulació i l’estacionament dels vehicles més contaminants amb l’objectiu de reduir la contaminació ambiental, preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública, millorar la qualitat de vida a les ciutats i contribuir amb la lluita contra el canvi climàtic. També ha de contribuir a un canvi cap a una mobilitat més sostenible, la millora de la seguretat viària, la pacificació del trànsit i la recuperació de l’espai públic per a les persones.

La ZBE de Granollers

L’àmbit de la ZBE de Granollers compren una superfície de mig quilòmetre quadrat que es correspon a l’illa de vianants ampliada i delimitada pels carrers Roger de Flor, Prat de la Riba, Foment, Sant Esteve, avinguda del Parc, Girona, Torres i Bages i plaça de la Constitució. Hi haurà 16 punts senyalitzats d’accés a aquest àmbit i que es controlaran per mitjà de càmeres.

Durant els pròxims mesos, i fins al maig de 2025, es treballarà en la implantació de la ZBE, no se sancionarà, i només s’activarà en cas que hi hagi un cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2), una situació que, de moment, no s’ha registrat mai a la ciutat.

Granollers treballa de manera coordinada amb els municipis de l’Arc Metropolità i ATM (Autoritat del Transport Metropolità) par tal de facilitar a la ciutadania un registre únic i una aplicació coherent amb la resta de ZBE del país.