L’Ajuntament fa un pas endavant per construir habitatge cooperatiu de cessió d’ús a Granollers

Un estudi avala la viabilitat del projecte en un solar municipal del barri del Lledoner

03 de Gener 2023
+
Solar municipal situat al carrer Rosselló, 97, al barri de Lledoner, on l’Ajuntament té previst construir 29 habitatges cooperatius de cessió d’ús

L’Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha elaborat un estudi sobre la viabilitat de les cooperatives de cessió d’ús en solars municipals. L’estudi conclou la viabilitat i idoneïtat del projecte de construcció d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Granollers, en concret en el solar municipal situat al carrer Rosselló, 97, al barri de Lledoner, on l’Ajuntament té previst construir 29 habitatges.

Tal com es recull en el Pla Local d’Habitatge 2018-23, l’Ajuntament aposta per l’increment del nombre d’habitatges a preu assequible a través de la promoció d'habitatges de protecció oficial i per models alternatius de gestió de l’habitatge, basats en l’economia social i col·laborativa, gestionat per part de cooperatives, entitats o fundacions.

Així mateix, el passat mes de novembre l’Ajuntament va rebre una subvenció d’1.358.000 euros dels fons Next Generation per a dos projectes d’habitatge protegit presentats a la convocatòria del Programa d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Mig milió anirà destinat a aquest projecte d’habitatge cooperatiu al carrer Rosselló, i la resta a la construcció de l’edifici de 17 habitatges de lloguer social del passeig de la Muntanya.

Nou habitatge cooperatiu al Lledoner

El nou edifici se situarà en un solar de 812 m2 de superfície, molt proper a l’escola del Lledoner i el Centre Cívic Nord. Es tracta del primer projecte d'habitatge cooperatiu de cessió d’ús a la ciutat, amb habitatges d'uns 60 m2 i amb espais col·lectius que fomentin la convivència i que respongui a valors cooperatius.

Es preveu dur a terme un concurs públic i fer difusió del projecte per donar-lo a conèixer a la ciutadania, promoure l’associació de les persones interessades i treballar de forma conjunta amb una cooperativa per tirar-lo endavant.

L’estudi contempla un període de desenvolupament de 5 anys, que es correspon a la mitjana de temps de qualsevol altre projecte d’habitatge cooperatiu d’obra nova i preveu un cost d’uns 4 milions d’euros. També recull el detall dels requisits per a totes les cooperatives que es vulguin presentar a la licitació.

Model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

És un model d'accés a l'habitatge no especulatiu, sense ànim de lucre i en pro de l’interès general. Un model alternatiu que es basa en la propietat col·lectiva de l’immoble per part de la cooperativa i el pagament del dret d’ús de cada habitatge. Es tracta d’un model a mig camí entre la propietat i el lloguer, basat en valors transformadors i cooperatius, amb un model d’organització democràtic i participatiu.

Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.

Un projecte que defensa el dret a l’habitatge, amb corresponsabilitat amb l’entorn, vinculació al territori i una aposta ferma per la sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i la reducció dels consums. Un model transformador que es fonamenta en una forma de convivència més solidària, d’acord amb els valors de l’economia social i solidària: la igualtat, l’equitat, la democràcia i l’autoorganització.