La 6a Vallèsbot repta l’alumnat participant a crear ginys tecnològics per la gestió de l’aigua

La presentació dels treballs es farà el 30 de maig a la Roca del Vallès

15 de Novembre 2022
+
La 6a Vallèsbot repta l’alumnat participant a crear ginys tecnològics per la gestió de l’aigua

Aquest dilluns al migdia s’ha presentat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de la Roca del Vallès la 6a edició de la Vallèsbot, el projecte intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i tecnologia a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper.

Aquest curs 2022-2023 la Vallèsbot porta per títol “Aigua, gota a gota” i demana a l’alumnat participant de centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles, Les Franqueses del Vallès i la Roca del Vallès que dissenyi ginys tecnològics que ajudin a la gestió d'aquest recurs essencial des d'una vessant aplicada.

El resultat de la feina feta a l’aula pels alumnes es presentarà públicament el 30 de maig de 2023 a la Roca del Vallès. L’any passat, la presentació es va fer a Canovelles, mentre que les primeres edicions van celebrar l’activitat central a Granollers.

Mercè Robles, mestra de l’escola Pilar Mestres-Jaume Torrens de la Roca, ha destacat que “la Vallèsbot també busca la igualtat real entre l’alumnat, basat en els valors de la coeducació i per afavorir el desenvolupament de les persones”. Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental, Simó López, ha explicat que el projecte “és un exemple de treball en equip i de treball en xarxa. A més, enguany treballem amb l’horitzó que ens marca el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Els alcaldes i l’alcaldessa dels municipis que participen en la Vallèsbot han coincidit en agrair l’esforç dels equips docents i fer valdre la seva implicació perquè any rere any aquest projecte singular tiri endavant. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha destacat que la iniciativa “desperta les vocacions tecnològiques als infants, i sobretot en les nenes. Cal recuperar la perspectiva de gènere i recuperar el nom de les dones que han fet avançar tant aquests àmbits”.

L’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, ha reflexionat sobre el lema d’enguany i ha dit que «els ajuntaments han viscut en molts casos d’esquena als rius. Estem revertint tot això, l’aigua és un bé escàs i els infants trobaran solucions innovadores als reptes en aquest àmbit”.

L’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha manifestat que “educació és sinònim de transformació”, i ha afegit que “hem d’explicar com fem els municipis el tractament de l’aigua i cal prendre consciència d’aquest bé escàs”. Per últim, l’alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha agraït la presència de tots els agents i ha recalcat que «els canvis en molts casos venen de la mà de l’impuls dels equips docents i els infants. Segurament els nens i nenes seran qui ens conscienciaran als adults de tot el que aprendran i fomentaran un desenvolupament sostenible i un ús racional de l’aigua”

Les inscripcions per aquesta 6a edició encara estan obertes i els centres educatius de primària i secundària dels municipis de Granollers, Les Franqueses del Vallès, la Roca i Canovelles que vulguin participar-hi encara s’hi poden inscriure.

En la passada edició, que va girar entorn de la bicicleta, hi van participar prop de 800 alumnes de 19 centres de primària i secundària: 11 de Granollers, 6 de Canovelles, 1 de la Roca del Vallès i 1 de les Franqueses del Vallès.

El projecte Vallèsbot

Aquest projecte va néixer el curs 2017/2018 del treball en xarxa entre professors, centres educatius, Ajuntaments i el Servei Educatiu del Vallès Oriental I. Es tracta d’una activitat intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i el pensament computacional tot donant solucions a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper. A diferència d’altres projectes de vocació i cultura tecnològica, la Vallèsbot no és competitiva i es fa en horari lectiu, fet pel qual tot l’alumnat pren part de la proposta i aprèn de la construcció i programació de robots.

Així, els principals objectius de la Vallèsbot són:

  • Contribuir a la millora de l’èxit educatiu de tots els nois i noies incentivant de les vocacions tecnològiques.

  • Promoure la cohesió social per mitjà de la implementació dins l’horari escolar de la robòtica per tal d’arribar a tot l’alumnat.

  • Afavorir el treball i l’aprenentatge en xarxa entre els centres educatius i els diferents agents de l’entorn per aconseguir continuïtat i coherència educativa.

En la primera edició 800 alumnes de 32 grups de 17 centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles i la Roca del Vallès van presentar a la Vallèsbot les seves solucions tecnològiques per resoldre problemes de mobilitat fent servir la robòtica. En la segona edició hi van participar un miler d'alumnes de 22 centres educatius de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i, les Franqueses del Vallès i el tema central va ser la millora dels parcs. En la tercera edició, que a causa de la Covid-19 es va haver de celebrar telemàticament, hi van participar 21 centres educatius. I en l’edició 2021-2022, centrada en la gent gran, hi van participar 700 alumnes de 17 centres de primària i secundària.