L’Ajuntament de Granollers cedeix a l’INCASÒL un solar al barri del Lledoner per fer 57 habitatges de lloguer assequible

La cessió del dret de superfície del solar al carrer Ripollès es fa per 75 anys i es previst que els habitatges estiguin construïts l’any 2026

29 de Novembre 2022
+
L’Ajuntament de Granollers cedeix a l’INCASÒL un solar al barri del Lledoner per fer 57 habitatges de lloguer assequible

Aquest dimarts al matí l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, i la directora de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, Maria Sisternas, han signat el dret de superfície a 75 anys, prorrogable a 99 anys, d’un solar del barri del Lledoner que permetrà la construcció d’un edifici d’habitatges de lloguer assequible.

L’Ajuntament posa a disposició de l’INCASÒL els terrenys del carrer del Ripollès, 75-85, situats al barri del Lledoner, que compten amb una superfície de 2.320 m² de sòl i 7.004 m2 de sostre, per a la promoció de 57 habitatges de lloguer assequible, les places d’aparcament corresponents i locals comercials en planta baixa. Es preveu una reserva inicial del 25 % de l’habitatge per a joves menors de 35 anys amb la voluntat que els joves tinguin opció a quedar-se a viure a la ciutat.

Maria Sisternas, directora de l’INCASÒL, ha explicat que «l’INCASÒL alinea la seva activitat estratègica amb els principis de l’Agenda 2030 per a la transició energètica. En aquest sentit convocarem un concurs de propostes arquitectòniques basat en l'excel·lència, les solucions constructives i energètiques sostenibles».

L’alcaldessa Alba Barnusell ha destacat que «fa mesos que treballem en aquest projecte i ara, per fi, és una realitat» i ha afegit que «treballem diferents línies per donar resposta a la demanda d’habitatge assequible a la ciutat. I ho fem a través de les aliances, amb la Generalitat, amb l’Agència de l'Habitatge de Catalunya, amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), amb projectes d’habitatge cooperatiu, i amb la captació d’habitatges buits de particulars i amb convenis amb entitats bancàries».

En aquest sentit, l’alcaldessa ha anunciat que l’Ajuntament de Granollers ha rebut 1.358.000 € de subvenció NEXT GENERATION per a dos projectes d’habitatge protegit presentats a la convocatòria del Programa d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Gairebé 850.000 euros d’aquesta subvenció es destinaran a l’edifici de 17 habitatges del Passeig de la Muntanya que seran de propietat municipal i construïts amb fons municipals. El mig milió d’euros restant es destinarà a un projecte d’habitatge cooperatiu per construir 29 habitatges al Carrer Rosselló.

57 habitatges de lloguer assequible al barri del Lledoner

L’acord signat entre l’Ajuntament i l’INCASÒL preveu que el nou edifici d’habitatge de lloguer assequible al barri del Lledoner sigui una realitat d’aquí a 4 anys i podria estar construït l’estiu de 2026. Així, es preveu convocar el concurs per a la redacció de projectes arquitectònics a l’inici del 2023, posant èmfasi en què les propostes siguin ambientalment sostenibles, amb grans balcons i finestres, i d’una qualitat arquitectònica excel·lent.

L’INCASÒL ha valorat molt positivament el solar cedit al barri del Lledoner, ja que és l'àmbit de creixement residencial més recent desenvolupat a Granollers. Està situat a l'extrem nord del terme, en continuïtat amb la ciutat consolidada i connectant-la amb el gran parc del Lledoner, que ressegueix el riu Congost de nord a sud. En els darrers 10 anys s'hi ha anant construint i completant l’ordenació prevista. És un barri viu i equipat amb una escola bressol, una escola d’Educació infantil i el Centre Cïvic Nord, entre altres equipaments.

L’INCASÒL impulsa la construcció d’habitatge destinat a lloguer assequible mitjançant el dret de superfície amb els ajuntaments amb l’objectiu de facilitar i augmentar la promoció d’edificis d’habitatge. Aquest dret de superfície atorga a l’INCASÒL la facultat de construir una edificació en terrenys propietat de l’ajuntament, de manera que puguin coexistir en el mateix solar dues propietats simultànies i completes: la propietat del sòl per part del consistori i la propietat de l’edificació per part de l’INCASÒL.

El programa de lloguer assequible del I’INCASÒL

Des del 2017 el programa de lloguer assequible de l’INCASÒL actua en municipis amb una demanda contrastada i on el mercat requereix un sobreesforç al ciutadà per accedir a l’habitatge. Actualment, l’INCASÒL té en marxa un total de 27 promocions, que sumen 1.188 habitatges i compten amb una inversió total de 161,30 milions d’euros. Durant el primer trimestre de 2023 és previst que es formalitzi la signatura de 10 convenis amb els Ajuntaments corresponents per a la seva incorporació al programa de lloguer, permetent així la construcció d’uns 500 habitatges més.