Alumnat de 4t d’ESO participa en el projecte «Des del món educatiu actuem vers les violències masclistes i sexuals»

S’han fet sessions formatives a l’aula i s’ha creat una campanya de comunicació a través de dinàmiques de participació

18 de Novembre 2022
+
Alumnat de 4t d’ESO participa en el projecte «Des del món educatiu actuem vers les violències masclistes i sexuals»

Aquest divendres 18 de novembre al matí s’ha fet al Teatre Auditori de Granollers l’acte de presentació de la campanya de prevenció «Des del món educatiu actuem vers les violències masclistes i sexuals». Aquesta campanya és el resultat de treball fet durant els darrers mesos amb alumnat de 4t d’ESO de quatre centres educatius de Granollers (Educem, EMT, Antoni Cumella i Carles Vallbona) i també amb l’Arrel- Fòrum de les Adolescències.

L’Ajuntament de Granollers ha desenvolupat un programa de formació, dinamització i assessorament per prevenir i abordar les violències masclistes i sexuals als centres educatius de secundària de la ciutat. Ho han fet a través del projecte educatiu Dinamo que cada curs planteja a l’alumnat una temàtica que pugui emmarcar-se dins d’una assignatura lectiva.

Així, de setembre a novembre s’han fet un seguit de sessions formatives i participatives. L’objectiu del projecte ha estat crear un teixit en l’àmbit educatiu sensibilitzat i amb eines clares per prevenir i abordar les violències masclistes i sexuals; crear un circuit local de detecció, derivació i atenció; i donar a conèixer el Servei d’Igualtat de Gènere.

L’alcaldessa Alba Barnusell ha destacat en la presentació del projecte que aquest «s’ha treballat conjuntament amb l’alumnat de secundària perquè volem una societat lliure de violències masclistes, sexuals i LGBTI-fòbiques; on tothom pugui viure en llibertat. I hi hem de fer juntes. Per això és clau la implicació de la gent jove que ha proposat i participat en aquest projecte».

El resultat de tot aquest treball ha permès crear una campanya de comunicació per prevenir les violències masclistes i sexuals ideada pels mateixos joves. Membres de l’Arrel han explicat el procés de creació d’aquesta campanya que es farà arribar a tots els centres de secundària de Granollers i es difondrà per a tota la població. Inclou diversos cartells i també vídeos ideats i creats pels joves amb la tècnica stop motion.

Noor Aoulad, de l’Escola Municipal de Treball, i Abril Arànega, de l’institut Antoni Cumella, han afirmat que en el procés «tot i tenir diferents opinions hem arribat al mateix punt, al respecte a totes les opinions i opcions». S’han mostrat molt satisfetes amb el projecte, ja que «els i les joves som els que estimem i estimarem i tenim un paper important, ens volem expressar i sentir implicats i identificats».

L’acte de presentació del projecte i d’aquest material preventiu creat pels nois i noies que han participat en les sessions de dinamització s’ha acompanyat amb una xerrada d’Isa Duque, La Psicowoman , psicòloga especialitzada en violències masclistes, sexualitat i joves.

Formació a professorat

Les sessions als centres de secundària han donat continuïtat a la formació que es va fer el curs passat al professorat. A través del Centre de Recursos pedagògics (CRP), el Servei d’Educació i el Departament d’Educació va oferir el seminari participatiu de 30 hores Coeducació, prevenció i abordatge de les violències masclistes i sexuals als centres educatius. D’aquesta manera, s’ha prioritzat que l’alumnat participant en el projecte sigui dels mateixos centres que el professorat que ja ha realitzat aquesta formació.