Una vintena de comerços guardonats als primers Premis Porxada

La Gala del Comerç de Granollers reuneix més de 500 persones

12 de Octubre 2018
+
Fotografia amb tots els guardonats de la primera edició dels Premis Porxada
Posar en valor i reconèixer el sector comercial, tant arrelat a la ciutat. Amb aquest objectiu, el Teatre Auditori de Granollers ha  estat l’escenari del lliurament de la primera edició dels Premis Porxada. Una iniciativa sorgida, ara fa un any, quan l’Ajuntament fa un estudi dels establiments històrics que disposa la ciutat. Al mateix moment, Gran Centre treballa la idea de fer la Gala del Comerç per donar protagonisme aquest teixit tant dinàmic de la ciutat. Més de 500 persones han assitit a la Gala, presentada per l’actor i humorista Pep Plaza

Les 5 famílies comercials més històriques de la ciutat

Joan Sitjes

La primera generació de Joan Sitjes va canviar el negoci de fusteria per vendre tot tipus de teixits el 1874. A la compra i posterior venda de teixit a metres s’hi va afegir el servei de sastreria que faltava a Granollers i va ser així com es va començar a donar forma als teixits que comercialitzava. Va ser cap el 1900, en què es van començar a confeccionar, a partir de patrons, els talls de teixits que es convertirien en vestits, el negoci centenari que posteriorment ampliaria Joan Sitjes Freixas, la tercera generació. Actualment, la cinquena generació de Joan Sitjes segueix vestint homes i dones apostant per la màxima qualitat, estil i confort.

Tomàs Colomer

La joieria Tomàs Colomer és un negoci nascut el 1870 que han regentat sis generacions de la mateixa família que venen joies i rellotges d’arreu del món. També compten amb taller on fabriquen col·leccions pròpies d’anells i joies. En constant creixement, Tomàs Colomer va estendre el negoci amb dues botigues a Barcelona. A més, assisteixen a fires internacionals on aprenen noves tècniques i tendències i no fa gaire anys van inaugurar el Museu Tomàs Colomer, on s’hi pot veure un rellotge del 1870 dissenyat i construït pel fundador, que encara funciona.

Piguillem

Al 1850 Antonio Piguillem i Blanch ja feia venda ambulant a Granollers i no va ser fins més tard que va obrir botiga a la plaça de la Porxada on hi venia llums de carbur, olles i plats, alhora que feia de manyà. Posteriorment els llums de carbur van donar pas a les primeres neveres de gel, a les màquines de cosir Whertheim, i posteriorment a les cuines de butà, neveres elèctriques i televisors en blanc i negre. La botiga va estar a la Porxada fins al 1970 quan es va desplaçar al carrer Anselm Clavé on s’hi venien també llistes de noces, objectes de regal, i amb l’aparició de les noves tecnologies, telefonia mòbil. Actualment la botiga es troba a la plaça de la Corona.

Montañà

Venda al detall de roba d’alta confecció per a senyores. Botiga que data de1867 i de la qual ja se’n té constància el 1827 regentada per Estevan Montañà, ubicada a la que era abans la plaça de San Cristòfol, actual plaça de la Porxada. Al principi es tractava d’una merceria de sedes i cintes però ja als anys 20 venien la roba a metres i als anys 30 ja es venien vestits de senyora. Va ser en Pere Montañà Cladellas, que després de la guerra civil, li va donar un caire més innovador ampliant la seva confecció, és a dir, va disposar un taller amb vàries cosidores on feien els seus propis vestits d’alta confecció mentre ell feia de viatjant venen la seva col·lecció.

Família Parellada per La Fonda Europa, des de 1771

 La Fonda Europa de Granollers és actualment l’establiment hoteler més antic del país. Tot va començar quan la Cecília, aleshores vídua Parellada, una pagesa de Palou, va decidir anar-se’n amb tot el seu patrimoni –dues botes de vi– i establir-se a Granollers. Allí obriria un taulell per despatxar el seu vi de raig a gots. Sense ella saber-ho acabava d’assentar els orígens de la Fonda Europa. Els gots de vi sobre el taulell s’acompanyaven amb “platillos” de menuts. Ben aviat aquella humil taverna es va popularitzar amb el nom de Cala Sila. El bon caliu i la qualitat de les cassoles i platillos van propiciar la demanda d’allotjament de la gent de pas. L’hereu de la Sila, Bonaventura Parellada, es va casar amb la pubilla de Can Fidel, Margarita Vinyamata. La fusió entre les famílies hoteleres locals va provocar el trasllat a Can Fidel, altrament dit Hostal del Vallès, i al 1910 l’ampliació de l’establiment també va suposar l’ampliació del seu nom, que després del Vallès va passar a dir-se Espanya per acabar definitivament com a Fonda Europa.

 

Tres comerços s’emporten la categoria innovació

La categoria d’innovació ha estat la més concorreguda, a la que s’han presentat fins a 23 candidatures. I el jurat ha premiat: Calçats Miralles, 0% Gluten, Tasmània i  un accèssit per la seva implicació amb la ciutat a Pàrquings Blaus, que ofereix solucions per als clients que permeten aparcar a preus molt reduïts.

Calçats Miralles

Establiment centenari de Granollers que fa poc va canviar la ubicació de la plaça de la Porxada al carrer de Santa Esperança. Ha obert botigues a altres ciutats i continua tenint el magatzem de venda al major. Una trajectòria empresarial de dedicació i perseverança que manté la tradició, i que actualment lidera Carme Miralles, com ho ha fet la resta de família i del personal que l'han acompanyat i acompanyen durant tots aquests anys. La 4a generació d’una empresa consolidada i capdavantera en el seu sector, Continuen venent les espardenyes tradicionals de vetes, amb soles de jute o de pneumàtic, i les personalitzen a gust del client.

Actualment estan internacionalitzant el producte. Venen espardenyes per internet, fins i tot a Florida, i s’estan preparant per entrar al mercat portuguès i francès amb la col·lecció "Miralles1917" per a l'estiu 2019.

0% Gluten

Aquest nou establiment ofereix una variada oferta de pa i brioxeria diària sense gluten, elaborada en el mateix local. A més d’una carta de dinars dissenyada pels xefs Pep Nogués i Raúl Gil. Així doncs aquesta nova proposta garanteix que les persones celíaques puguin menjar fora de casa amb totes les garanties per a la seva salut.

Tasmània

Taller-galeria on es dissenyen joies de forma personalitzada. Un espai on s’organitzen formacions, tallers i exposicions d’art amb peces úniques. Aquest mes de juliol el taller de joieria Tasmània de Granollers ha rebut les acreditacions que atorga la Generalitat de Catalunya: el Distintiu de producte D’Artesania (D’A) i el Distintiu per als establiments de venda d’artesania catalana en matèria d’oficis artesans, al demostrar el domini de l’ofici i seguir els criteris artesanals de producció.

Calçats Nadal guanya la categoria de reforma de gran format d’un establiment comercial

En aquesta categoria deu establiments han presentant la seva proposta, i el guanyador ha estat Calçats Nadal, dedicar a la venda de calçat des de 1951. A principis d’aquest any ha fet una reforma integral, ampliant la superfície de venda, incloent-t’hi un nou aparador aprofitant l’antic accés a l’habitatge i ha conservat  una reixa històrica del segle XIX reconvertida en porta corredissa.

Records als comerços que han abaixat la persiana, als que celebren 25 i 50 anys i premi honorífic a Calçats Castelló

La Gala del Comerç de Granollers també ha fet una menció especial als comerços que enguany han abaixat la persiana que són: Sastreria Canal, Pastisseria TorresFloristeria Les FlorsCeràmiques SubiranaOrtopèdia RibasFont íntima llenceria i Forn de pa de Palou.

El lliurament del premi honorífic ha recaigut a Calçats Castelló en record d’Enric Castelló, que ens ha deixat prematurament. Així ho ha designat el jurat d’aquesta edició, que està format per les associacions de comerciants de Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Sota el Camí Ral, Congost, Ramassar, Més que Comerç i Gran Centre i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i l'Associació d'Hotels Vallès Oriental.

D’altra banda s’han reconegut els establiments Hotel Granollers i Clàssic Cafè pels 25 anys i 50 anys de Ferreteria NorthRoig MobelPerruqueria Margaret i el Mercat de Sant Carles.