Els artistes Zoer&Velvet intervenen en un mur de Can Bassa

Aquesta és la quarta intervenció del projecte Murs que parlen promogut per l'Ajuntament de Granollers

13 de Novembre 2017
+
Imatge amb totes les persones implicades en la intervenció artística, aquest dilluns davant del mur

Des de divendres 3 de novembre l’edifici de 35 metres situat al carrer de Maria Aurèlia Capmany cantonada carrer Pallars, a Can Bassa, s’està transformant de la  mà de Zoer &Velvet. Dos artistes que estan pintant una nova intervenció del projecte Murs que parlen. Aquest projecte neix el mes de juny de 2014, quan l'Ajuntament va impulsar la primera intervenció amb l'artista de Cardedeu Aryz qui va fer una pintura mural en la paret mitgera del carrer de Roger de Flor, núm. 1 que porta per títol "Príap i Dèmeter". L'any 2015, es va fer una segona intervenció als Jardins de Can Guitart de la mà de l'artista granollerí Pau Farell amb els infants del Centre Obert de Ponent, l'Escola Ponent, el veïnat del barri i l'associació de veïns de Ponent. I el 2016, Sixe Parades i l'alumnat de l'escola Ferrer i Guàrdia de Granollers han projectat un mur al patí de l’escola. La intervenció artística d’aquest 2017 es fa al barri de Can Bassa, amb els artistes Zoer & Velvet, que arriben a Granollers assessorats per Aryz. 

Murs que parlen s’emmarca dins del projecte municipal d’art urbà que preveu fer intervencions artístiques cada any a la ciutat.

Els artistes Zoer&Velvet a Can Bassa

Des de principis de mes de novembre els artistes Zoer&Velvet, juntament amb els alumnes de l'Institut Celestí Bellera i de l'escola Mestres Montaña han treballat el contingut que els artistes estan donant forma en el mur del barri de Can Bassa, que a hores d’ara ja es pot veure part del resultat final.

Zoer&Velvet plantegen una obra que és el resultat de les seves interaccions amb el barri. Les sensacions i inputs rebuts durant la visita als alumnes de 5è de l’escola Mestres Montaña, el treball durant la visita guiada al barri a càrrec dels alumnes de francès de l’Institut Celestí Bellera, l’experiència de la castanyada a la plaça del centre cívic amb els membres de l’associació de veïns, el workshop amb els alumnes de batxillerat artístic del Bellera i tota la sèrie de feedbacks rebuts durant els seus primers dies al barri. 

La intervenció al mur

La idea final s'ha obtingut d'un procés de disseny i selecció de més de 20 esbossos. Està formada per una composició de dos murs amb un element central (pati de llums exterior) i una base a la part inferior.

A la part esquerra, trobem la imatge d’unes baquetes apilades, extretes d'una fotografia de l’aula de música de l'escola Mestres Montaña, d'una caixa amb instruments musicals. Objectes quotidians, nombrosos i que serveixen per a fer soroll. “Volem representar la gent del barri amb aquesta imatge. Percebem un barri alegre, ple de color i varietat, dinàmic, amigable i amb tarannà reivindicatiu.”

A la part dreta trobem un fragment d'una fotografia feta durant la vista a la fàbrica de a Ceràmica Cumella. Es tracta d’una sèrie d’elements ceràmics formats per gerros, amb una escala de colors més freda i amb una contrastada simplicitat i rectitud de formes en comparació amb el mur esquerre. Representa en aquest cas a la norma, la sobrietat, l'immobilisme o quelcom més ordenat, conservador i estàtic.

El contrast d'ambdues parets convida a deduir que la part esquerra pot incidir sobre la dreta si ho desitja, "tocant-la" i fent-la sonar. Així queda remarcat (si l'observador així ho vol o dedueix) l'esperit reivindicatiu i lluitador del veïnat de Can Bassa i dona forma de "relat" a l'obra més que no pas una sola imatge estàtica. Alhora queden clarament contrastades visualment dues actituds o caràcters complementaris mantenint la coherència compositiva de la façana sencera. S’ha evitat l’agressivitat de formes i/o imatges.

Tant important com ambdues parets és la part central de la façana (el pati de llums a cel obert amb les finestres dels habitatges de l'edifici). Tot i no ser pintada s'ha d'integrar també en la composició com a element de cohesió del conjunt i com a part dinàmica i canviant de l'obra. És l'element viu (amb gent que hi viu) i que rep la influència dels dos costats del mur. També se'n desprèn que l'edifici en si mateix, i el barri, conté una barreja del que representen ambdós costats del mur.

La intervenció artística al barri de Can Bassa és possible gràcies als patrocinis d’Hotel Granollers i Oller Pintures, i a la col·laboració de l'Associació de Veïns de Can Bassa i la comunitat de propietaris del mur que s'està intervenint artísticament.

Estat de la intervenció aquest dimecres

Festa de presentació del mur acabat, aquest divendres

Zoer&Velvet acabaran la seva obra artística aquest divendres 17 de novembre. A la tarda, a les 17 hores, davant mateix del mur es farà una festa per inaugurar la nova intervenció artística. A les 16.30 h des de l'escola Mestres Montaña tindrà lloc un cercavila, en forma de batucada, que farà un recorregut pel barri fins arribar davant del mur on l'Associació de Veïns organitza una xocolatada popular per inaugurar la intervenció artística, que donarà vida, color i alegria en aquesta zona del barri de Can Bassa.