L'alcalde Josep Mayoral imparteix la sessió inaugural del Màster en Intervenció i Gestió del paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona

31 de Gener 2011
+

Després d'una breu introducció dels orígens de la ciutat, l'alcalde, Josep Mayoral, va començar la seva ponència: “L'urbanisme i el paisatge a Granollers” davant de la vintena d'alumnes del Màster en Intervenció i Gestió del paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona. Granollers en tant que ciutat mitjana de la Regió Metropolitana de Barcelona ha fet front a les pressions i dinàmiques urbanístiques que li són pròpies per la seva localització. Tanmateix, en el seu territori compta amb uns elements naturals i patrimonials i un mosaic d’usos que combina la tradició agrícola amb el legat urbà, i que li confereixen uns valors paisatgístics que cal identificar convenientment, preservar i gestionar per tal de què les generacions futures el puguin gaudir. L'alcalde va argumentar que “Granollers és la ciutat de l'arc metropolità que manté més llocs de treball per capità, tenim 440 llocs de treball per 1.000 habitants. Avui, amb la delicada situació econòmica, en total hi ha 26.500 llocs de treball enfront dels 33.000 de l'any 2007”. No obstant Granollers té un actiu industrial i terciari de primer ordre, té un paisatge industrial que ha volgut integrar a la ciutat. En aquest sentit s'han remodelat els polígons industrials i els eixos viaris, de manera que la ciutat ha crescut i embellit. Mayoral va posar d'exemple la peatonalització del centre històric, com “una gran transformació de la ciutat. Avui, tenim 33.000 metres quadrats peatonals continuats. L'antiga carretera N-152 és un espai per a les persones.”

El projecte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts i la recuperació del riu Congost són dos exemples més que van servir per exposar la importància de cuidar el paisatge industrial i natural per tal que les ciutats siguin compactes i integrades.