Granollers presenta el Punt del Voluntariat

Disset entitats de la ciutat han participat en la definició d'aquest projecte que tindrà la seu a Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau

22 de Setembre 2014
+
Totes les entitats, al final de l'acte
El Punt del Voluntariat de Granollers, que es va presentar ahir vespre a la Sala Tarafa de Granollers, és un servei destinat a promoure la cultura de la participació a través de la figura de persones voluntàries, vinculant les persones interessades a fer voluntariat amb alguna entitat sense ànim de lucre del municipi, que desenvolupi projectes en aquest àmbit. 
 
 
Es tracta d'una proposta que forma part del Pla estratègic de Granollers i que ha comptat amb la participació i el consens de diverses entitats que tenen el voluntariat integrat en el seu model d'organització: 
 
- Agrupació Excursionista
- Amics del Xiprer
- Associació Cultural Amics de l'Àfrica
- Associació Esportiva La Mitja
- Associació per la Intervenció Social Integral "DIMAS"
- Càritas Diocesana de Barcelona a Granollers-Vallès Oriental
- Centre de Normalització Lingüística
- Creu Roja Granollers
- Club Balomnano Granollers
- Fundació Privada Educació Solidària-Escola Pia
- Mans Unides-Delegació de Granollers i Comarca
- Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya-Agrupament de Granollers
- Odontologia Solidària
- ONCE
- Oncovallès-Fundació Privada Granollers i Vallès Oriental Contra el Càncer
- Associació Protectora d'animals de Granollers
- Voluntaris per l'Hospital de Granollers
 
L'Oficina del Punt del Voluntariat és a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19, tel. 93 842 68 34). En aquest espai s'hi desenvolupen les activitats següents: informar el ciutadà/na que vol fer voluntariat; gestionar una borsa de voluntaris; informar les entitats que volen integrar la figura del voluntariat als seus projectes; vincular el/la voluntari/ària a les entitats; programar formació per al voluntariat i les entitats i impulsar campanyes de foment i sensibilització. L'horari de l'Oficina del Punt del Voluntariat és dimarts, d'11 a 13 h i dijous, de 18 a 20 h. Es pot trobar també informació a www.granollers.cat/voluntariat, així com crides de voluntariat, cursos de formació i agenda i notícies relacionades, entre d'altres. 
 
La missió d’aquest projecte és fomentar la cultura de la participació a través de la figura del voluntariat i els valors que es desprenen de la pràctica del voluntariat: la solidaritat, el compromís, la responsabilitat, la llibertat, el civisme, l’altruisme, la participació i el respecte, entre d’altres.
 
La gestió del Punt de Voluntariat correspon a la Taula d'Entitats de Voluntariat formada per entitats diverses de voluntariat adscrites al projecte, l'Ajuntament de Granollers i la supervisió del Pla estratègic. 
 
Les persones que vulguin actuar com a voluntàries dins d'aquest projecte del Punt del Voluntariat han de ser majors de 18 anys o tenir-ne 16, amb la corresponent autorització dels pares o tutors legals, sempre respectant les demandes de les entitats sobre l’edat mínima requerida per fer el voluntariat. S'estableixen dues opcions de voluntariat: fer voluntariat a l'entitat sense ànim de lucre que el voluntari/ària decideixi, per un projecte concret o per tasques de funcionament i organització, amb el compromís que pactin entre l'entitat i la persona voluntària; o pertànyer a una bossa de voluntariat esporàdic i participar cada vegada que hi hagi un esdeveniment puntual organitzat per una entitat sense ànim de lucre on es necessitin persones per donar un cop de mà.
 
Els objectius específics del Punt del Voluntariat es concreten en: treballar en xarxa entre les entitats no lucratives i l’Ajuntament en la promoció del voluntariat; donar resposta a necessitats socials, estimulant la responsabilitat de la ciutadania a través de les organitzacions sense ànim de lucre; donar resposta a actuacions comunitàries per tal de crear un entorn més just, solidari, equilibrat, pacífic i respectuós amb el medi i aportar instruments i recursos formatius a voluntaris i entitats.