L'Ajuntament iniciarà les obres de la primera fase de l'Espai Dansa en els propers dies

Els treballs consistiran a condicionar una sala, els serveis i els accessos a la planta.

10 de Novembre 2014
+
Presentació del projecte de l'Espai Dansa, les obres del qual s'iniciaran ben aviat
En els propers dies començaran les obres de la primera fase de rehabilitació de l'Espai Dansa, situat a sobre del Centre de Creació i Difusió Musical-NAU B1.
Les obres han estat adjudicades a l'empresa Estructuras y Obras La Roca, SL (ESOROSA), per 279.045,43 euros, inversió que acometrà íntegrament l'Ajuntament de Granollers amb pressupost d'aquest any 2014.
 
Els treballs consistiran a condicionar una sala de l'espai de dansa, els serveis i els accessos a aquesta planta, un total de 376 m2 dels 1.100 m2 que té la superfície total de l'espai, partint del projecte arquitectònic encarregat a XXM Arquitectes i aprovat el 2009. L'Ajuntament preveu continuar les obres en els propers anys fent un ascensor, altres tres sales de diferents dimensions, vestidors, una sala de reunions i una sala de descans. 
 
Els antecedents
L'abril de 2014 el Comitè d'Impuls de Roca Umbert aprova impulsar aquesta rehabilitació austera, després que quedés sense efecte un conveni previ que la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Granollers havien signat per tirar endavant els projectes arquitectònics de la sala de concerts de la planta baixa i l'espai de dansa del primer pis. 
 
Aquest conveni, aturat el 2008 per part de l'administració catalana, preveia el finançament de les obres i de l'activitat al 50 %. Paral·lelament, el Servei d'Obres i Projectes municipal havia fet el projecte arquitectònic de la nau E3 com a espai de circ. Tots dos projectes, dansa i circ, es fonien en una mateixa proposta d'arts en moviment, amb la possibilitat que els projectes de creació d'aquests àmbits es poguessin estrenar al Mercat de les Flors. 
 
Finalment, l'únic que es va rehabilitar va ser la coberta, les façanes i tot l'interior de la planta baixa, el que avui porta per nom NAU B1, amb ajut del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL).
 
És per aquest motiu que l'Ajuntament de Granollers finança en solitari la primera fase de les obres de l'espai de dansa, amb la intenció de seguir completant les diverses peces de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. 
 
Els usos previstos
Amb aquesta rehabilitació es pretén que aquest espai sigui compartit per creadors de diferents branques de les arts escèniques, que afavoreixi els punts de trobada i les propostes d'intercanvi: residències, assajos, tallers, suport a projectes creatius generats per altres equipaments, etc. El nou espai, tot i no estar totalment rehabilitat, obrirà un ventall de possibilitats pel que fa a les connexions entre artistes de diferents àmbits i entre professionals i associacions que ja conviuen a Roca Umbert.
 
Increment constant d'usos i residents a Roca Umbert
Des de 2007 Roca Umbert ha tingut una activitat creixent, segons es constata en l'estadística d'usos. Des de 88.443, el 2007; fins als 311.435, el 2013.
Pel que fa a residents de 22, el 2007, a 66, el 2014, entre estables i puntuals. El 2009 destaquen dues noves residències a la Fàbrica de les Arts el master clown de Jango Edwards (que repeteix el 2010) i VOTV, que, d'aquí a uns dies, celebra cinc anys. 
El 2011 ja hi ha 54 residències, quatre de les quals vinculades al circ (Circ Cric; Cia Circ Los Galindos; Cia Circ Pànic; Circ Teatre Modern). 
El 2013 augmenten en deu els residents, amb dos mitjans de comunicació: Nació Digital i la Revista Vallesos;l'Editorial Terrícola; arquitectes i dissenyadors, el fotògraf Joan Fontcuberta i els Manel.
Entre els 66 residents de 2014 destaquen 14 artistes, 21 empreses, 8 associacions i el recent trasllat de Ràdio Granollers al Centre Audiovisual i l'acolliment de la companyia de circ Cíclicus.