La I Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània exposa eines per a una millor convivència i per a la resolució pacífica dels conflictes

Mayors for Peace reuneix ciutats de la Mediterrània compromeses amb la pau

23 de Setembre 2013
+

Els dies 20 i 21 de setembre va tenir lloc a Aubagne (Bouches du Rhône, França) la 1a Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània. Es tracta d’una iniciativa de les ciutats de Granollers, Biograd na Moru (Croàcia) i Aubagne, amb el patronatge de la xarxa internacional Alcaldes per la Pau.

Amb una participació de 130 persones provinents de 15 països de l’entorn mediterrani, la Conferència es va emmarcar en la 30a edició de la Festa de la Pau que va tenir lloc en aquesta ciutat durant tot el cap de setmana.

Els participants van poder escoltar el relat d’experiències molt diverses. Granollers en va presentar dues: la Taula d’Igualtat d’Oportunitats en el taller sobre el rol de les dones i la memòria històrica, convivència i civisme, necessitat del treball en xarxa en temps de crisi. 

Aquesta Conferència és el primer pas per construir una xarxa de ciutats a la Mediterrània que es comprometi i vetlli pels conflictes de la zona, a partir de la solidaritat i amb projectes compartits.

L’alcalde de Granollers i vicepresident de Mayors for Peace, Josep Mayoral, va dir que “quan els governs callen, les ciutats hem de parlar. Perquè no ens podem permetre el silenci i tenim la obligació de dir MAI MÉS quan veiem que les ciutats són objectius militars.” 

En aquest sentit la declaració final de la I Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània afirma que “les ciutats, si volem que les seves accions tinguin impacte, han de treballar tant en el pla local com en l’àmbit internacional.” La declaració exposa “promoure la Cultura de Pau i que cada ciutat desenvolupi l’educació, la solidaritat local, la lluita contra les discriminacions, el diàleg intercultural i interreligiós, el treball de la memòria i la reconciliació.”

Josep Mayoral, en la seva intervenció a la trobada va recalcar que “la pau és més que l’absència de violència. És cohesió, llibertat, justícia social i igualtat.” Mayoral va animar als participants a “construir amb la paraula un discurs que permeti articular el municipalisme per la pau a la Mediterrània. Junts, nord i sud, orient i occident”.

Granollers acollirà l’any 2014 una reunió de seguiment per encarar la segona Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània.