Granollers recorda el bombardeig del 31 de maig de 1938

L'acte central de la commemoració és el memorial que es celebra al cementiri a la mateixa hora en què van caure les bombes a la ciutat.

21 de Maig 2014
+
Granollers vila oberta a la pau

 

Com cada 31 de maig Granollers recorda les víctimes del bombardeig del 1938, i ho fa en un acte al cementiri de la ciutat. A les 9 i 5 minuts del matí, moment en que cinc avions italians SAVOIA-S 79 al servei del general Franco van atacar Granollers. En un minut es van llançar 60 bombes i 750 quilos de metralla sobre una ciutat indefensa, en una hora de molt activitat: la gent anava a treballar, a l'escola o a comprar. En els documents es van registrar 224 morts i 165 ferits.

Aquest dissabte 31 de maig a les 9 h al cementiri de Granollers es reuneixen ciutadans i ciutadanes, representants d'entitats, i d'altres ciutats bombardejades per commemorar aquest fet tràgic, de fa 76 anys.

 

Activitats Granollers vila oberta a la pau

El programa d’activitats per commemorar el 76è aniversari del Bombardeig de Granollers fa un mes que va començar però a finals de maig s’intensifiquen els actes de record.

Dissabte 24 de maig  i diumenge 25 de maig

12 h Itinerari “Granollers, ciutat bombardejada”

Visita guiada a alguns dels indrets bombardejats de la ciutat. Entrada al refugi de la pl. Maluquer i Salvador I itinerari guiat fins a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Inici del recorregut: Museu de Granollers 

Preu: 4 € per persona. Places limitades. Cal fer reserva prèvia al Museu

Més informació: museuactivitats@ajuntament.granollers.cat

Tel. 938426841

Dimecres 28 de maig

De 9.30 a 12.30 h Plaça Maluquer i Salvador

“Per cada mina una flor”. Activitat amb centres educatius, Centres Oberts i l’Espai Actiu Gent Gran de la ciutat. (Aquestes flors es podran visitar al carreró que hi ha entre el c. Sant Roc i el c. Santa Esperança fins el diumenge 1 de juny)

Com cada any els alumnes de primària participen als actes Granollers vila oberta a la pau amb un activitat adreçada especialmente a l’alumnat. Enguany “Per cada mina una flor" una iniciativa artística que pretén convertir-se en una acció de reivindicació social contra les mines antipersones. El projecte ha estat ideat per Mohamed Moulud Yeslem, activista cultural sahrauí, que s’ha proposat omplir el desert de flors. Es tracta de plantar una flor per cadascuna de les 10 milions de mines que es van enterrar seguint el mur de 2.700 quilòmetres que divideix el Sàhara Occidental dels campaments de refugiats situats en territori algerià. Amb aquests 10 milions de flors, fetes a través d'activitats de diversos pobles i ciutats, que es transportaran i se sembraran davant mateix del mur, es vol donar a conèixer l’existència d’aquest mur amb l’objectiu que sigui possible un món sense mines i sense murs. 

Els alumnes portaran les seves flors que hauran fet a l'escola i les deixaran en un "mur" que s'instal·larà a la plaça Maluquer i Salvador. Les persones que desitgin contribuir en el projecte poden participar en el taller de flors que es farà dissabte 31 de maig al matí a la plaça Maluquer i Salvador o bé fer la seva flor al Bosc de la Pau, diumenge dia 1 de juny a la caminada al Bosc de la Pau. Les flors quedaran exposades al carreró entre Sant Roc i Santa Esperança i es podran visitar fins al dia 1 de juny (entrada per la porta de Sta. Esperança).

Divendres 30 de maig

20 h Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Obra de teatre: Velando a Julio de la Companyia Filomena Teatre.

Una obra ambientada a la Barcelona de 1938, amb els bombardejos sobre la ciutat com a rerefons de les vides dels personatges.

Activitat gratuïta. Fins a exhaurir localitats.

Dissabte 31 de maig

9 h Cementiri de Granollers

Acte Memorial del 76è aniversari del bombardeig de Granollers i d’homenatge a les víctimes

Diumenge 1 de juny

10 h. Sortida: Can Jonch. Centre de cultura per la Pau 

Caminada al Bosc de la Pau “Per cada mina una flor”

Col·labora: Ateneu de Granollers

Diumenge 8 de juny

18 h Església de Sant Esteve

El Rèquiem de M.Duruflé (Granollers 31 de maig 1938, In Memoriam)

Participen: ARsin NOVA Cor de Cambra; Vicenç Prunés, orgue; Pere Biosca, direcció.

Organitza: Fundació Pro Música Sacra

Col·labora: Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Divendres 13 de juny

19.30 h Museu de Granollers

Diàleg sobre “Memòria, conciliació i pau”, amb Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic; i Jordi Armadans, director de FundiPau.

L’acte, conduït per Montserrat Ponsa, periodista i activista

PORTES OBERTES ALS REFUGIS

Refugi de la pl. Maluquer i Salvador

Divendres 30 de maig: d’11 h a 13 h

Dissabte 31 de maig: d’11 h a 13 h / de 17 h a 20 h

(Al matí hi haurà un taller de flors a la plaça per participar en la campanya “Per cada mina una flor”)

Diumenge 1 de juny: d’11 h a 13 h

 

Refugi de l’Ajuntament

Divendres 30 de maig: d’11 h a 13 h

Dissabte 31 de maig: d’11 h a 13 h

 

EXPOSICIÓ

“MURS”

Del 13 de maig al 5 de juny Lloc: Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Col·labora: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat