Els alumnes de l'institut Antoni Cumella presenten "La màquina particolare", fruit d'un treball de reflexió i creació a l'entorn de l'obra "Una giornata particolare"

La peça artística s'ha presentat aquest matí al vestíbul del Teatre Auditori, on ha quedat instal·lada i amb la qual podrà interaccionar el públic que demà vagi a veure l'obra

15 de Gener 2016
+
D'esquerra a dreta: Glòria Giménez (artista), Lluís Serra (director INS Cumella), l'alcalde Mayoral, Carles Ribell (director Teatre Auditori) i els alumnes Yasmina Hayi, Claudia Quintana i Jahir Gómez, a la presentació d'aquest matí al Teatre Auditori
En el marc de Coenzims, un projecte educatiu impulsat per l'Ajuntament de Granollers amb la participació de diferents serveis i equipaments municipals per promoure experiències dins de la cultura, una vintena d'estudiants de 4t d'ESO de l'institut Antoni Cumella han participat per espai de dos mesos en un debat sobre les identitats i l'orientació sexual, partint de l'obra Una giornata particolare que demà dissabte es presenta al Teatre Auditori.
 
Els nois i noies, alumnes de l'assignatura optativa d'escenografia, han desenvolupat el projecte dins de l'assignatura de tecnologia i amb la guia del seu tutor, Àngel Gallart, i la col·laboració de l'artista Glòria Giménez i de la sociòloga Eli Tejero.
 
A través de la relació entre els dos protagonistes, Antonietta i Gabrielle, els estudiants han reflexionat a l'entorn de conceptes com l'amor, els perjudicis de gènere, el desig, l'amistat, el reconeixement, la soledat, la llibertat o l'opressió, a partir de la seva pròpia experiència, i han ideat La màquina particolare, una instal·lació que reflexiona sobre com l'atzar pot marcar la nostra vida.
 
El treball conceptual s'ha complementat amb continguts més pràctics de tecnologia, dramatúrgia, electrònica, programació, escultura i audiovisual, que han permès construir una màquina de l'atzar -element present també en l'obra de teatre-  fabricada amb material reciclat com ara palets, rodes de bicicletes, vinils... Es tracta d'una instal·lació multimèdia, que fa fins a 64 combinacions aleatòries un cop s'acciona la manovella lateral i que incorpora  vídeos, àudios, fotografies..., material que han realitzat els mateixos alumnes.  
 
El públic assistent a la representació, dissabte, podrà interaccionar amb La màquina particolare i jugar al joc d'atzar que se li proposarà. Els actors protagonistes, Clara Segura i Pablo Derqui, visitaran la instal·lació i coneixeran de primera mà el procés de creació amb les explicacions dels alumnes, que també presenciaran l'obra de teatre. 
 
La màquina particolare itinerarà, a partir del cap de setmana, per diversos instituts i equipaments de la ciutat. En primer lloc, anirà a l'institut Antoni Cumella i al mes de maig serà al Mercat de Tecnologia, a Roca Umbert.   
 
Els serveis municipals d'Educació, Cultura, el CIRD (Centre d'Informació i Recursos per a Dones ) i Serveis Socials, junt amb el Teatre Auditori de Granollers, han impulsat aquesta nova iniciativa emmarcarda en el projecte educatiu Coenzims per acostar l'experiència cultural a tothom.