El projecte "Alesplaces!" proposa una programació variada a l'espai públic, per a petits i grans

Hi participen serveis municipals, centres educatius, el Teatre Auditori, i entitats i col·lectius diversos

28 de Maig 2015
+
El carro d'"Alesplaces" visitarà les places de Calderón de la Barca (c. Colom) i Sant Miquel
El projecte comunitari "Alesplaces!"  proposa, per quart any, una programació d'activitats a l'espai públic entre els dies 29 de maig i 15 de juliol, adreçada a infants, joves i també adults. L'objectiu és potenciar la plaça com a espai de trobada, convivència, cultura i creació. "Alesplaces" va iniciar-se l'any 2012, impulsat des de Serveis Socials. Des de llavors, ha esdevingut un projecte transversal (hi participen diversos serveis municipals, com ara Cultura, Educació, Obres i Projectes...;  així com entitats i col·lectius ciutadans), que impulsa diferents accions amb l'espai públic i la participació com a denominador comú.
 
Representants de la Xarxa de Centres Cívics, Serveis Socials, Cultura, Centres Oberts, Joventut, UEC (Unitat d'Escolarització Compartida), Escola Municipal del Treball, Colònies Sant Esteve...  van explicar els detalls de cadascuna de les activitats, en l'acte de presentació de la programació, fet ahir al Centre Cívic Nord, durant el qual es va mostrar la nova web del projecte:  http://wp.granollers.cat/alesplaces/ 
 
El programa s'enceta aquest divendres (17 h), amb una activitat per a nens i nenes de 5 a 14 anys, que servirà per descobrir els horts socials del barri del Lledoner. Hi participen la UEC de Jardineria, La Magrana Vallesana (entitat que gestiona un dels horts), el Centre Obert Nord, Espais Verds, la Biblioteca Can Pedrals, el Banc de Llavors del VO i l'Escola Lledoner. Els participants faran diversos tallers: trasplantaran enciams, construiran casetes d'ocells i espantaocells -que també instal·laran- i plantaran llavors procedents del Banc de Llavors del VO. 
 
El dia 5 de juny (17 h) a la plaça de Sant Miquel es faran els "Racons de ciència", com l'any passat, organitzats per l' Escola Municipal del Treball. És una proposta per a nens i nenes de 5 a 10 anys, al voltant de la ciència, els experiments i l'astronomia.   
 
El 9 de juny (18 h), es farà una tarda de joc sota el títol "Juga-te-la" a la plaça Sant Miquel, per a nois i noies de 5 a 14 anys, amb l'organització dels Centres Oberts.  
 
"Esplaia't" és el nom de la  gimcana de jocs i activitats d'aigua, per a la franja de 6 a 16 anys, que la mateixa plaça acollirà  el 20 de juny (17.30 h), organitzada per l'entitat Colònies Sant Esteve de Granollers. 
 
El dia 3 de juny (17 h) la Porxada serà l'escenari d'una altra gimcana, en aquesta ocasió, al voltant de la història, la llegenda i la geologia de la plaça, organitzada per alumnes de primer curs de batxillerat científic de l'Escola Pia. L'activitat, adreçada a totes les edats,  clourà el treball interdisciplinari de llengua catalana i ciències de la terra i  medi ambient, basat en activitats de recerca sobre Granollers. Els alumnes han llegit el llibre "Les ombres del temps" i han creat una petita història ambientada a la Porxada. Tot el projecte, dels alumnes Samanta Alonso, Marina Andreu, Vinyet Blanch, Maria Casas, Javi Llorente, Maria Ortuño i Josep Vidal, s'explicarà en uns plafons que hi haurà aquell dia a la plaça. 
 
El dia 6 de juny (18.30 h), la cia. Los Herrerita i el grup de joves Ekilibris faran un taller de circ obert a la plaça de la Llibertat, i una "masterclass" de capoeira amb el grup de joves Va pra la. L'activitat l'organitza el Teatre Auditori i s'adreça a nois i noies de 8 a 18 anys. 
 
Els dies 12 i 30 de juny (pl. Calderón de la Barca, 18.30 h), i 18 de juliol (pl. Sant Miquel, 18.30 h) l'activitat "Puja al carro d'Alesplaces!" proposarà fer una descoberta de les places, a base d'entrevistes al veïnat sobre què hi fan, quins són els seus recorreguts... L'objectiu és recollir els  interessos i demandes de les persones, i alhora, les seves aportacions perquè a la plaça hi passi allò que ens agradaria.  Així s'obtindrà  un diagnòstic sobre aquests espais, en un treball que lidera l'equip del projecte "Alesplaces!". 
 
El 15 de juliol (21 h) la plaça del costat del Centre Cívic Nord acollirà la darrera activitat de la programació, "Cinema d'un barri real". Joves creadors del Gra projectaran, en el marc de la sessió de cinema a la fresca, el curt resultant d'un treball cinematogràfic fet amb el veïnat dels barris del Lledoner i l'Hostal,  en una activitat organitzada pel CAG (Comissió Audiovisual de Joves del Gra).  
 
En la seva intervenció de cloenda, l'alcalde en funcions, Josep Mayoral, va subratllar la importància de l'espai públic, "de tots i de totes; un espai que compartim, que fem nostre, per construir un discurs col·lectiu".