Cinquanta testimonis parlen de la Guerra Civil

Dins de la programació Granollers vila oberta a la Pau, per commemorar els 75 anys del bombardeig.

15 de Maig 2013
+

El relat en primera persona del fets viscuts durant la Guerra Civil i el bombardeig de Granollers del 31 de maig de 1938 té un gran valor històric i social. Quaranta-quatre persones han explicat i recordat les sensacions, els fets i el terror que envolta la guerra. Són granollerins i granollerines que van viure la Guerra Civil i la postguerra. El seu testimoni és la memòria històrica que cal preservar, i de fet, ha quedat enregistrada a través d’entrevistes fetes des de l’any 2009 i que estan recollides en el projecte Fonts Orals de l’Arxiu Municipal.

L’agraïment als testimonis d’aquesta època s’ha fet en un acte de reconeixement a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers, amb la presència de bona part dels testimonis i familiars. L’alcalde, Josep Mayoral, ha recordat que “Granollers és la ciutat que té per bandera el MAI MÉS. Tenim un compromís amb la pau i ho diem amb la veu ben alta.”

La nova exposició de l’Ajuntament ens acosta la vida al carrer entre la República i la Guerra Civil

Granollers 1931-1938, és l’exposició que es pot visitar fins al 16 d’agost a la planta baixa de l'Ajuntament de la plaça de la Porxada, 6. Una mostra que convida a la ciutadania a aportar imatges d’aquesta època a l'Arxiu Municipal de Granollers.

En aquesta exposició, es mostren 14 fotografies de l'Arxiu Municipal, dels fotògrafs Josep Bosch, Joan Canal, Joan Guàrdia i Llobet i Font, imatges que formen part del Fons de l'Ajuntament de Granollers, del Fons Foto Bosch i de la Col·lecció Josep Garrell i Soto. Il·lustren l'estació del tren de França, la proclamació de la II República, el mercat, el Grup Escolar Concepció Arenal, l'equip de bàsquet femení, la I Volta a Granollers d'Atletisme i la celebració del dia de la mare, durant aquell període. També, els fets de l'octubre de 1934, l'homenatge a Pau Casals, els primers moviments antifeixistes, la Marxa de la Columna del Vallès Oriental i la Porxada bombardejada el 31 de maig de 1938.