Granollers participa al 3r Fòrum d’alcaldes i alcaldesses de Nacions Unides

Alba Barnusell ha presentat el projecte de renaturalització del riu Congost i l’anella verda i ha liderat una sessió sobre ciutats de pau, com a representant de Mayors for Peace

06 de Octubre 2023
+
Granollers participa al 3r Fòrum d’alcaldes i alcaldesses de Nacions Unides

Els passats dies 2 i 3 d’octubre es va celebrar a la seu de Nacions Unides de Ginebra el 3r Fòrum d’alcaldes i alcaldesses. La trobada va reunir més d’una cinquantena d’alcaldes, alcaldesses i representants municipals de diversos països d’Europa, a més d’alguns provinents d’Àsia, Àfrica i Amèrica, per debatre sobre els principals reptes que afronten les ciutats per fer-les més sostenibles, resilients i inclusives. Granollers va ser l’única ciutat de l’Estat convidada al Fòrum.

Els alcaldes i alcaldesses van donar a conèixer projectes concrets que estan posant en marxa a cadascun dels seus municipis. D’aquesta manera es va posar en relleu el paper clau que tenen pobles i ciutats per assolir un desenvolupament urbà sostenible.

El projecte d’Anella Verda, un exemple de regeneració urbana

L’alcaldessa va participar en una taula rodona sobre projectes de regeneració urbana, on va poder explicar com s’està desenvolupant la transformació verda de la ciutat, amb el projecte Connecta Congost Natura 2025. Un primer tram d’una anella verda al voltant de la ciutat, connectada amb el nucli urbà. Es tracta d’una actuació de gran magnitud que obre el riu a la ciutat i renaturalitza l’entorn del Congost, tant el riu, com el parc i el passeig fluvial, en benefici de la qualitat de vida de la ciutadania.

Barnusell va estar acompanyada dels alcaldes de Freiburg (Alemanya) i Ta’ Xbiex (Malta), a més de regidors de Banja Luka (Bòsnia i Hercegovina), Nicòsia (Xipre) i Veszprém (Hongria). Totes les ciutats van reafirmar el seu compromís per treballar per fer front als grans reptes que afronta la humanitat -com és el canvi climàtic, les desigualtats o les migracions- i van demanar un major protagonisme del món local en els grans àmbits de decisió, ja que les actuacions en cadascun dels municipis són clau si es vol assolir els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. També van insistir en la necessitat d’accedir al finançament per tal de poder transformar els entorns urbans i millorar la qualitat de l’espai públic i de la vida de la ciutadania.

Mayors for Peace coorganitza una sessió sobre construcció de pau

El Capítol europeu de Mayors for Peace, juntament amb el City Diplomacy Lab de la Universitat de Columbia, van organitzar una sessió per compartir com s’impulsen projectes de promoció de la pau i la convivència, tant dins de cada municipi, com des de les xarxes de ciutats.

Alba Barnusell va estar acompanyada dels alcaldes de Gant (Bèlgica) i Braga (Portugal), de l’alcaldessa de Malmö (Suècia) i dels regidors de Vitry sur Seine (França) i Roma (Itàlia). Els representants municipals van posar sobre la taula la importància de treballar estretament amb la ciutadania per construir conjuntament entorns més inclusius i acollidors, així com espais públics que promoguin la convivència. En aquest sentit, es van presentar projectes de participació ciutadana, pressupostos participatius, solidaritat amb Ucraïna o foment de la convivència, entre d’altres.

L’alcaldessa de Granollers va defensar el treball en xarxa de les ciutats, que fomenten la cooperació, la solidaritat i l’aprenentatge mutu.

Les conclusions i recomanacions sorgides dels representants dels municipis se sotmetran a consideració del Comitè d’Habitats, Ordenació Territorial i Desenvolupament urbà de la CEPE (Comissió Econòmica per Europa de les Nacions Unides), que se celebra del 4 al 6 d’octubre.

El Fòrum d’alcaldes i alcaldesses és un mecanisme dins del sistema de Nacions Unides que vincula les autoritats locals i les nacionals en un marc normatiu intergovernamental. D’aquesta manera es vol enfortir el multilateralisme, fent-lo més fort, interconnectat i integrador.

 

Més informació: https://forumofmayors.unece.org/