Cultura

Museus, teatres, l'Adoberia i Roca Umbert són punts de parada obligatòria per conèixer la cultura granollerina i participar activament de les activitats i espectacles que s'hi programen. No us deixeu perdre les visites guiades al patrimoni de la ciutat.

Museus

Granollers us ofereix dos espais expositius emblemàtics que són de visita obligada, el Museu de Granollers i el Museu de Ciències Naturals–La Tela, on podreu conèixer la cultura de la ciutat. El primer és un edifici amb una arquitectura particular que us acollirà per donar-vos a conèixer, entre d’altres, la història i el patrimoni de Granollers. El segon, ubicat en un preciós edifici, us aproparà a la descoberta dels secrets de la ciència i la natura.

Façana del Museu de GranollersEl Museu de Granollers

Carrer Anselm Clavé, 40. Tel. 93 842 68 40

Impulsat per la societat civil, el Museu de Granollers va ser creat per l'Ajuntament l'any 1932. L'any 1937 el Museu té com a seu la Casa Molina fins a l’any 1965 que es va tancar perquè amenaçava ruïna. Durant la Guerra Civil la "Junta de Salvaguarda del Patrimoni de la Generalitat" hi diposità obres d'art procedents, bàsicament, de col·leccions particulars i eclesiàstiques de la comarca. Acabada la guerra, les obres no reclamades quedaren en propietat del Museu. El Museu va desenvolupar un rol important com a centre cultural i cal destacar entre les múltiples programacions, l’organització entre 1959 al 1964 del Premi Granollers de Pintura. L'any 1976 inaugura un nou edifici en el solar que havia estat de la Unió Liberal -havia estat requisat pel franquisme-, situat al bell mig de la ciutat, l'edifici de nova planta i concebut com a museu, obra dels arquitectes Bosch, Botey i Cuspinera. Actualment el Museu de Granollers té un fons bàsicament d’arqueologia, d’art, d’arts decoratives, d’etnografia i numismàtica. L’any 1987 s’obre l’extensió Museu de Granollers Ciències Naturals.

El Museu de Granollers coordina i dóna suport a la major part de les excavacions de la comarca. Els membres col·laboradors de les àrees d'història del Museu porten a terme una tasca d'investigació i d'estudi per a la protecció i la sensibilització del patrimoni cultural.

Programació actual: Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció. Del 3 de desembre de 2010 al 6 de novembre de 2011.

Museu de la TelaMuseu de Ciències Naturals – La Tela

Avinguda Francesc Macià, 51 - 08402 Granollers. Tel. 93 870 96 51

El Museu de Ciències Naturals es troba a l'edifici anomenat la Tela, una torre construïda l'any 1912 i que fou rehabilitada l'any 1986. Actualment el Museu de Ciències Naturals difon el patrimoni natural i és capdavanter en alguns àmbits de la investigació científica. El jardí que l'envolta acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca del Vallès Oriental. L'home i el medi natural, és el títol de l'exposició permanent del museu.

 

 

AdoberiaL'Adoberia. Centre d'Interpretació històrica del Granollers medieval i modern

Pl. Església, 6 -08401 Granollers. Tel. 93 842 68 40

L'Adoberia d’en Ginebreda ha esdevingut l’única de la mitja dotzena adoberies que es té constància històrica i documental que hi havia hagut a Granollers i que s’ha conservat amb prou entitat com per esdevenir un espai museogràfic. Aquest espai, a més d’explicar l’adoberia per si mateixa, com una mostra de la pre-industrialització al nostre país, pretén palesar la importància de Granollers com a vila que es va formar a l’entorn d’una cruïlla d’antics eixos viaris. Aquests camins, que van tenir el seu origen en època romana, van permetre l’establiment de diverses vil·les romanes al seu entorn que van donar lloc a la constitució d’un mercat (S. X) com a impulsor d’un comerç que tenia en la base l’agricultura del seu rerepaís. L’intercanvi de productes i d’idees dóna lloc a un conjunt d’artesanies i serveis que porten, sobretot a partir del s. XV, al desenvolupament econòmic, social i polític de la vila. Actualment l’Adoberia és un punt turístic i cultural de visita obligada!

Teatres

Granollers compta amb dos equipaments teatrals que us ofereixen una programació estable que inclou tots els gèneres i una gran diversitat de propostes culturals. Que comenci l’espectacle!

Teatre Auditori de Granollers

C. Torres i Bages, 50. Tel. 93 840 51 21

Inaugurat l’any 2002, el Teatre Auditori és un dels equipaments culturals més importants de la ciutat, i compta amb una important oferta de programació d’arts escèniques que va d’octubre fins a juny. El Teatre Auditori de Granollers té dues sales (gran i petita) que poden acollir fins a gairebé 1.000 persones. A l’espai del vestíbul del Teatre Auditori hi podreu degustar els menús temàtics de l’espai gastronòmic Simfonia.

Teatre de Ponent

Carrer de Ponent, 60 - 08401 Granollers. Tel. 93 849 81 67

Petit i acollidor teatre de gestió privada, que ofereix una programació estable de teatre de petit format alternatiu.

Centre Cultural

El Centre Cultural és un equipament que disposa d'un auditori amb capacitat per a 350 persones on els dissabtes al vespre es programen espectacles no professionals de música, teatre i dansa, a banda de la cartellera ja estable del CineClub de l’Associació Cultural que programa cada divendres al vespre i cada diumenge, en doble sessió a la tarda i al vespre.

A banda, el Centre Cultural també gaudeix d’una sala d’exposicions (Sala Ciutat) a disposició de les entitats i els artistes locals, que està pensada com a un espai de presentació i exhibició d’exposicions dirigida pel Museu de Granollers.

 

Roca Umbert Fàbrica de les Arts

C. Enric Prat de la Riba, 77 – Tel. 93 860 47 29

Roca Umbert Fàbrica de les Arts és un projecte que està reconvertint el recinte fabril Roca Umbert, un espai de 20.000 m² al centre de la ciutat, en un gran centre cultural adreçat a la producció, formació i difusió de la creació artística. Roca Umbert és ja una fàbrica on la cultura, la participació, l'art, la creació, el pensament i les noves tecnologies en són les matèries primeres. Un escenari únic on aquestes matèries poden combinar-se i entrecreuar-se per experimentar en tots els camps de la creació contemporània i on poden ser compartides entre els creadors i els ciutadans.

Actualment a Roca Umbert hi trobareu diversos equipaments que ja donen servei: Biblioteca Roca Umbert, el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca (dedicat a la promoció de la cultura d’arrel), l’Espai d’Arts (dedicat a la creació contemporània), el Centre Tecnològic i Universitari (que promou i divulga l’ús de les tecnologies de la informació entre la població i el món empresarial) i el Cub (espai destinat a l’assaig i la producció musical)

Visites guiades al patrimoni de la ciutat.