El paper relegat de les dones sota el franquisme

Del 26 de febrer al 15 de maig de 2020 Ajuntament de Granollers. Plaça de la Porxada, 6

+
Cosidor de Roca Umbert als anys cinquanta. Fotografia d'autor desconegut / Fons Roca Umbert / AMGr

En aquesta exposició es recullen diverses fotografies de la dècada dels 50, per mostrar el paper relegat de les dones durant el franquisme.

Les fotografies escollides ens mostren els límits que les dones tenien en l’esfera pública durant la dictadura, sobretot en el primer període franquista.

Podem veure-les participar en actes caritatius, educatius, religiosos; actes relacionats molts d’ells amb el benestar dels altres, on la dona exercia com a mestra o infermera.

En activitats relacionades amb el treball, en feines de secretàries, venedores, en les fàbriques tèxtils; on la dona tenia assignats uns oficis molt concrets, de menys categoria que els homes i amb sous inferiors.

També en activitats de lleure o esbarjo, on les dones es podien relacionar entre ells; espais exclusivament femenins que les ajudaven a socialitzar-se.

Les imatges implícitament també ens permet constatar que les dones a penes formaven part de la dimensió social i política de la ciutat. De fet, no va ser fins al 1974 que Granollers va tenir la primera dona regidora en període franquista.

Aquestes i altres dades són al full de sala, i a la postal editades i que es poden recollir al taulell de l'espai expositiu.