"Superlative Praxis", una exposició sobre l'exageració i l'absurd, nova proposta de l'Espai d'Arts de Roca Umbert

L'artista Oriol Vilanova ha recopilat els llibres Guinness de rècords mundials

03 de Març 2010
+

Superlative Praxis, d'Oriol Vilanova (Manresa, 1980),  és el segon projecte expositiu de l'any de l'Espai d'Arts de Roca Umbert, seleccionat en la convocatòria oberta per a la temporada 2009 – 2010. L'autor reflexiona sobre el valor que la societat dóna a l’èxit i al fracàs, i utilitza el fenomen del rècord com a exemple de la caducitat i de l’especialització portada a l’absurd. 

L'exposició s'inaugurarà el dijous 18 de març a un quart de 9 del vespre, després de la xerrada Meeting in Llanfairwllgwyngllgogerychwyrndrowllllanysiliogogogoch( un dels topònims, referit a una localitat gal·lesa, més llarg del món), que començarà a les 7 de la tarda amb els escriptors Lars Bang Larsen, Eloy Fernández Porta i el mateix Vilanova, i en què es reflexionarà al voltant dels temes centrals de l’exposició: l’exageració, els rècords i l’absurd.

A Superlative Praxis, Oriol Vilanova incideix en la idea que tots som potencials conqueridors d’un rècord i de la fama efímera."Si algú corre una distància en 2’2 segons, significa això que el següent podrà fer-ho en 2’1 i 2’0 i 1’9, i així en endavant fins que pugui fer-ho en 0’0?", es pregunta l'artista. 

Vilanova ha recopilat els 55 volums del llibre Guinness dels rècords mundials, que es publiquen  des  l’any 1955. L’edició d’aquests exemplars permet veure l'evolució del fenomen, des d'uns primers números en què el més important eren les dades, a les impactants portades psicodèliques dels últims anys. Altres elements formals distribuïts en l’espai d’exposició i que aporten una mirada transversal a l’èxit a partir del llenguatge artístic, són una petita mostra d’antigues postals del segle XIX en les quals s’exhibien rareses i casos extraordinaris, la reescriptura, en superlatiu, del llibre La risa de Henri Bergson,  i un text del crític d’art Thomas Boutoux escrit per a l’ocasió.

Oriol Vilanova ja ha  treballat anteriorment al voltant de la idea de l’èxit en el seu Diccionario del éxito, de l’Editorial Cru, presentat l’any 2009 a La Capella de Barcelona.

Superlative Praxis comptarà amb visites guiades cada dimecres, a les 7 de la tarda, i es podrà visitar fins al 24 d'abril.


Actuacions de clown, contes per a adults i taller per guarnir mones, altres activitats de Roca Umbert aquest març

Roca Umbert Fàbrica de les Arts acollirà aquest mes una nova edició del Cabaret Cabrón, les actuacions dels alumnes del curs de clown que ha començat aquesta setmana. Cada dissabte (dies 6, 13, 20 i 27 de març), a les 9 del vespre, excepte el darrer dia, que començarà a dos quarts de 10, La Troca serà l'escenari d'aquesta proposta en què, al costat dels alumnes, hi actuen professors i artistes convidats.   

Dins el Torn de nit, hi haurà una nova sessió de contes per a adults, titulada Only Women, amb la directora de teatre Marta G. Otín i l'actriu Maria Manau. Serà el dissabte 27 de març, a dos quarts de 9 del vespre, al bar de Roca Umbert.

Per al públic infantil, tot just començades les vacances de Setmana Santa, La Troca proposa un taller familiar d'ous de Pasqua per guarnir la mona, adreçat a infants majors de 4 anys. L'activitat es farà el divendres 26 de març, a dos quarts de 6 de la tarda.