El nou edifici judicial de Granollers unifica tots els serveis fins ara dispersos

Autor: Toni Torrillas

14 de Desembre 2009
+

L’equipament, ubicat al carrer Josep Umbert, 124, acull els 17 jutjats existents, i compta amb espai disponible per a futures ampliacions d’òrgans judicials, la propera de les quals tindrà lloc el 30 de desembre, amb l’entrada en funcionament del Jutjat de Primera Instància núm. 7. L’edifici té un total de 18.365,80 m2, davant els 8.204 m2 que sumaven els cinc edificis judicials diferents on es trobaven ubicats els serveis judicials de Granollers fins a l’entrada en funcionament de les noves instal·lacions, el passat mes de juny.

Aquesta unificació dels serveis de l’Administració de Justícia facilita l’organització de la feina dels òrgans judicials i la seva relació amb tots els operadors jurídics i especialment amb el ciutadà. De fet, el nou edifici compta amb una oficina d’atenció al ciutadà, amb l’objectiu d’acostar els serveis d’atenció a l’usuari. Aquesta oficina ja ha resolt prop de 5.400 consultes i tràmits. 
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han visitat les noves instal·lacions en el marc d'una jornada de portes obertes. L’edifici compta amb el jutjat de guàrdia, el registre civil, la clínica forense i la fiscalia. També disposa d’espais per a advocats, procuradors, equips tècnics, unitat administrativa, arxiu, així com de zona de detinguts i aparcament. En el disseny de l’espai s’ha tingut en compte la creació de circuits diferenciats per evitar que es puguin trobar víctimes i detinguts. Amb les zones d’accés diferenciades, el servei també guanya en seguretat i funcionalitat.
Pel que fa a noves tecnologies, el nou edifici judicial està equipat amb videoconferència, informatització dels registres i repartiment d’assumptes, connexió via internet a diferents bases de dades,  i enregistrament de judicis i declaracions, entre altres prestacions.

El nou edifici judicial ha suposat una inversió de 18.173.442,60 euros. El projecte ha estat obra de l’estudi d’arquitectura Buxadé, Margarit, Ferrando SL, i l’empresa adjudicatària del dret de superfície és Construccions Rubau, SA. L’obra s’emmarca en el Pla d’Inversions en edificis judicials del Departament de Justícia que té una inversió superior als 666,8 milions d’euros i que preveu la construcció de 31 nous edificis judicials i l’ampliació i reforma de 15 més.El pla té per objectiu millorar l’atenció al ciutadà que s’adreça a l’administració de justícia, i dotar el servei d’instal·lacions adequades i equipades amb les darreres tecnologies.

Partit judicial de Granollers

El nou edifici judicial donarà servei als 280.526 habitants del partit judicial de Granollers, que està integrat per 35 municipis. Del total d’habitants, 60.122 corresponen al municipi de Granollers. Al partit judicial de Granollers hi ha 34 municipis amb jutjats de pau i cinc agrupacions de secretaries de jutjats de pau amb seu a l’Ametlla del Vallès, Lliçà d’Amunt, Llinars del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana i Santa Maria de Palautordera.