El Museu de Ciències Naturals presenta una guia sonora dels insectes a Catalunya

Recull els sons de grills, saltamartins i cigales, i és una obra pionera la país

28 de Setembre 2010
+

El Museu de Ciències Naturals de Granollers presentarà divendres que ve, 1 d'octubre, a les 8 del vespre, la Guia sonora dels insectes de Catalunya. Grills, saltamartins i cigales, de Rafael Carbonell i Eloïsa Matheu, una obra pionera al país pensada per descobrir els insectes cantaires més comuns que es poden sentir a l'estiu i a la tardor. La guia, coeditada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i Alosa, Sons de la Natura, consta d'un CD àudio de més d'una hora de durada amb una cinquantena de registres sonors i d'un petit llibre amb fotografies, textos i oscil·logrames per entendre millor els sons.

L'edició ha rebut un ajut de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i hi han col·laborat el Parc Natural del Montseny i l'Associació Galanthus. Es ven a les llibreries al preu de 18 euros.

En el mateix acte, es presentarà el darrer número de Cynthia, el butlletí del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya, que
edita el Museu de Ciències Naturals de Granollers. La revista, de publicació anual, s'adreça als investigadors i els aficionats a les papallones, i difon les dades més importants del seguiment de cada temporada. Entre altres continguts, es recullen les tendències poblacionals de papallones els darrers anys, unes dades que posen de manifest una disminució significativa de la població d'aquest insecte a Catalunya. La revista es pot  consultar a les biblioteques de Granollers i a la web del projecte

L'activitat d'aquest divendres acabarà amb una visita a l'exposició amb què ha reobert les portes la sala temporal de l'equipament, una col·lecció de Joan Condal sobre la biodiversitat d'insectes a l'Amazònia, titulada Aventura entomològica a la selva peruana. S'hi mostren més d'un miler d'insectes, sobretot papallones, entre les quals les més grans del món, però també formigues (com la gegant amazònica) i libèl·lules i taràntules espectaculars. L'exposició podrà visitar-se fins al 31 d'octubre, en horari de tarda cada divendres, dissabte i diumenge, de 17 h  a 20 h, i de matí el diumenge, d'11 h a 13 h.