Ja es poden consultar unes 70.000 pàgines de premsa antiga a l'Arxiu Digital de Granollers

Periòdics i butlletins publicats entre els anys 1882 i 1990, a l'abast de tothom, al web municipal, www.granollers.cat

12 de Maig 2009

A partir d'aquest mes, l'Arxiu Digital incorpora un nou cercador amb 86 capçaleres de premsa local i comarcal dels segles XIX i XX, del fons de l'Hemeroteca Municipal Josep Móra. Per consultar aquesta premsa, només cal entrar al web municipal, www.granollers.cat, i clicar a l'accés directe corresponent, a la banda dreta de la pàgina principal.
Entre moltes altres publicacions, destaquem, la més antiga, Eco de Granollers,a més d'El Congost, La Veu del Vallès, Revista de la Càmara Agrícola del Vallès, El Vallès Nou, La Grallai, la més actual, Plaça Gran.
La recerca de premsa es pot fer per paraula, per data i per publicació. Així, a més de visualitzar en pantalla els resultats, podem descarregar un fitxer en PDF o imprimir la informació.

Amb aquest volum de publicacions periòdiques digitalitzades, es posa en marxa la primera fase d'aquesta consulta de premsa per Internet, de manera lliure i gratuïta, al portal de l'Arxiu Digital de Granollers, concebut com a porta municipal única per accedir a documents històrics digitalitzats pels centres o serveis que vetllen pel patrimoni documental de la ciutat.
L'Arxiu Digital és un projecte coordinat per l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), que ofereix, per mitjà del web de l'Ajuntament, accés al text íntegre dels documents d'arxiu o d'hemeroteca ja digitalitzats. Es va iniciar l'any 2007, donant accés als Llibres d'actes del Ple municipal (1842-1959).
Ara, aproximadament, 70.000 pàgines de premsa local i comarcal se sumen a les més de 20.000 pàgines d’Actes del Ple Municipalque es poden consultar al web de l'Ajuntament des de fa dos anys.
En aquest projecte, hi col·laboren el servei municipal d'Informàtica i el Gabinet d'Imatge i Comunicació de l'Ajuntament. El desenvolupament del software ha estat a càrrec de l'empresa Cran Consulting.

Un procés de més de quinze anys
L'any 1992, l’Ajuntament de Granollers, per mitjà de l’Arxiu i de l'Hemeroteca, va començar la microfilmació del fons de premsa. Més endavant, es va digitalitzar tota la premsa d'abans de la Guerra Civil, per garantir la conservació dels originals d'aquesta època, fins arribar, a l'actualitat, a les 86 capçaleres de premsa digitalitzades, d'entre els anys 1882 i 1990.
Entre el 2002 i el 2006, es van digitalitzar les imatges més antigues i representatives de la ciutat. El 2006, els Llibres d'Actes del Ple Municipal (1842-1959).
L’accessibilitat, iniciada per mitjà d’Internet s’ha plantejat com a pas natural de la digitalització realitzada, per fer-la visible i potenciar l’accés públic als documents històrics, facilitant-ne la lectura i la reproducció.
Amb aquesta iniciativa, l'Arxiu Municipal de Granollers, amb el projecte d'Arxiu Digital, segueix la línia d'altres arxius i biblioteques de Catalunya, que han posat a disposició de la ciutadania -també, sense restriccions ni cost- els documents amb més interès públic conservats com a material d'arxiu o d'hemeroteca.