Granollers acull la IX Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores

Prop de 300 inscrits es donaran cita a Granollers

12 de Maig 2009
+

Els propers dies 12, 13 i 14 de maig tindrà lloc a Granollers la IX Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE), que versarà sobre “L’educació com a eix per a la transformació de les ciutats”. En aquest sentit s’han organitzat conferències i diàlegs amb personalitats del món educatiu. D'entre els assistents destaca la presència de: Lluís Bassat, fundador de l’empresa Bassat, Ogilvy & Mather; Miguel Angel Santos Guerra, professor de la Universidad de Málaga; Joan Majó, enginyer industrial, empresari i polític; Paz Fernández, alcaldessa de Gijón; Jorge Wagensberg, director de Cosmocaixa; Milagros Pérez Oliva, periodista; Josep M. Llop Torné, arquitecte i urbanista; Jerónimo Saavedra, alcalde de Las Palmas de Gran Canaria i Angélica Sátiro, filòsofa.

El Teatre Auditori de Granollers serà punt de trobada i de reflexió de l’educació en diferents àmbits: societat, ciutat, comunicació, urbanisme, desenvolupament econòmic… També es presentaran 70 experiències i projectes de bones pràctiques. A les tardes l’activitat es traslladarà a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, on es presentaran les conclusions de les diverses xarxes temàtiques amb què compta la RECE i que durant aquests dos últims anys (2007-2009) han estat coordinades per la ciutat de Granollers. Aquestes xarxes temàtiques són: Ciutat, educació i valors patrimonials (coordinada per la ciutat de Barcelona);  Lleure i educació (coordinada per Saragossa); Transversalitat: la ciutat i l’educació en els serveis municipals (coordinada per Gijón); Educació, cultura de pau i construcció democràtica (coordinada per Granollers); Multiculturalisme i educació (coordinada per Rivas-Vaciamadrid) i Educació per a la sostenibilitat (coordinada per Donostia).

El darrer dia de la Trobada, dijous 14 de maig, tindrà lloc l'elecció de la ciutat coordinadora 2009-2011 de la RECE, moment en què es donarà a conèixer la ciutat que pren el relleu a Granollers.

Activitats al voltant de la Trobada

La  Trobada  vol  oferir  als  participants un tast de la cultura popular i tradicional  de la ciutat, així dimarts 12 de maig a Roca Umbert Fàbrica de les  Arts  hi  haurà  una Festa mediterrània amb la participació de les entitats que tenen seu la Troca.

Un  cop  finalitzada la jornada de dimecres 13 de maig els participants que ho  desitgin podran conèixer la ciutat a través de sis itineraris històrics i culturals. Uns itineraris en els quals els visitants podran conèixer Granollers de la mà de persones i entitats de la ciutat que tenen un ferm compromís a les ciutats educadores. Entitats que eduquen a través dels seus projectes i activitats és el cas de l’escola de dansa de l’Esbart Dansaire, el concepte de cultura, comerç i ciutat que lidera Gran Centre Granollers, la Granollers Cup que organitza el Club Balonmano Granollers, les accions que duu a terme l’Associació Cultural (AC) ...

D'altra banda es presentarà una cançó nascuda com a proposta de la comissió ciutadana  de la RECE. La coordinació l’ha dut a terme Josep Vila, director de  la  coral  Amics  de  la  Unió,  amb música de l’Àlex Martínez i lletra d’Eulàlia  Canal. La cançó que porta per nom "Granollers" està interpretada per  Gerson  Gelabert  i Ivette Nadal i es presentarà públicament durant la inauguració de la trobada.

Exposicions

“Granollers, ciutat educadora”. Del 27 d’abril al 30 de maig al Centre Cultural del c. Joan Camps. De dimarts a dissabte de 17h a 20.30 h

Els visitants poden veure com els moviments socials, polítics i econòmics han constituït allò que a principis dels anys 90 va donar peu a redactar els inicis de les ciutats educadores. Està estructurada en sis grans eixos, extrets d’alguns dels principis de la Carta de Ciutats Educadores: l'educació, un dret de tots els granollerins i les granollerines; una ciutat que mostra i construeix la seva identitat; la ciutat educadora, té cura dels seus espais?; la ciutat fomenta l'aprenentatge; la informació plural i diversa, un instrument d'educació ciutadana; i la ciutat educadora per una ciutadania democràtica. Aquesta exposició es complementarà amb l’edició d’un nou volum de la col·lecció “Coneguem Granollers”.
La mostra serà produïda per l'Ajuntament de Granollers, amb la participació del Museu de Granollers, l'Arxiu Municipal de Granollers, l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental i la col·laboració de nombroses entitats i associacions que han cedit part dels seus fons documentals per fer-la possible. Els responsables de la recerca i l’elaboració de continguts han estat Mariano Fernández i Agustí Corominas i la documentalista Montse Marsal.

“Accions Locals, valors globals” (de l'11 al 30 de maig al Centre Cultural del c. Joan Camps). De dimarts a dissabte de 17h a 20.30 h

L'altra exposició porta per nom "Accions locals, valors globals"  està produïda per l'Associació Internacional de Ciutats Educadores com a estratègia de difusió dels principis que fonamenten el concepte de ciutat educadora. Serà una exposició itinerant que es vol acompanyar d'activitats complementàries comunes entre les set ciutats implicades: Granollers, Betlem (territoris palestins), Tampere (Finlàndia), Dakar (Senegal), Budapest (Hongria), Vallenar (Xile) i Guadalajara (Mèxic). La mostra de Granollers serà al voltant de “Memòria històrica i identitat”.


Per a més informació es pot consultar www.granollers.cat/rece2009.