Exposició itinerant sobre la qualitat de l’aire a l’entorn metropolità de Barcelona

L’ambibús, la unitat mòbil del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha començat a Granollers un recorregut que el durà a visitar setmanalment els diferents municipis inclosos en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire

22 de Setembre 2008
+

La directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han presentat aquest matí l'exposició itinerant Respirem benestar, que quedarà instal·lada durant tota la setmana a la unitat mòbil d'informació ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, l'ambibús, situat a la Plaça de Can Trullàs de Granollers.

L'exposició vol transmetre la importància de l'aire per a la vida i de la seva qualitat en el benestar de les persones, així com la visió oposada, com s'origina i de quina forma ens afecta l'aire contaminat. També explica de quina forma es controla la qualitat de l'aire que respirem i què es pot fer fer prevenir i reduir l'emissió d'elements contaminants a l'atmosfera.

L'ambibús és un semiremolc extensible, amb una superfície màxima de 72 m2, en servei des de l'any 1993. Ara, a Granollers, inicia un recorregut per les poblacions incloses en el Pla d'Actuació per a la millora de la qualitat de l'aire. Un seguit d'estades que continuarà a Castellbisbal, Sabadell i Cornellà i fins a recórrer bona part dels quaranta municipis catalans declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric.

Durant tota aquesta setmana, es faran visites guiades a l'Ambibús, tant al matí com a la tarda i al vespre. L'horari habitual serà de 9 a 13 i de 17 a 21 hores, però, serà flexible per a visites concertades. (En aquest cas, caldrà trucar prèviament al Departament de Medi Ambient i Habitatge, al telèfon 93 238 59 75).

La ciutat de Granollers, com altres 39 municipis del Vallès Oriental i Occidental, el Baix Llobregat i el Barcelonès, està situada en una zona de protecció especial de l'ambient atmosfèric, per haver superat valors de concentració de partícules en l'aire. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya va elaborar i aprovar un Pla d'Actuació amb 73 mesures per reduir la contaminació atmosfèrica i l'impacte en la salut de les persones, d'acord amb els estàndards legals europeus.

En l'actualitat, a Granollers, es prepara el canvi d'ubicació de l'estació de control de vigilància de la contaminació atmosfèrica, fins aquest estiu i des de fa 14 anys, instal·lada al carrer de Joan Vinyoli, al costat de les pistes de petanca. Properament, estarà situada davant del Palau d'Esports, un emplaçament considerat més idoni per recollir mostres representatives de l'aire que respirem a la ciutat per la seva proximitat a més habitatges i al trànsit.