Avui, a Can Jonch: documental sobre l'inventor dels refugis antiaeris a Barcelona

Un treball que constata la importància de l'obra de l'enginyer Ramon Perera

20 de Novembre 2008

 Aquest vespre, a partir de les 19 h i a Can Jonch Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19), es projectarà el documental Ramon Perera, inventor dels refugis antiaeris a Barcelona, un treball periodístic de Montse Armengou i Ricard Belis. En aquest documental, d'una hora de durada, es recullen testimonis i aportacions d'especialistes i historiadors que analitzen fins a quin punt el projecte de l'enginyer Ramon Perera s'hauria pogut aplicar a Londres, durant la Segona Guerra Mundial, per evitar moltíssimes morts.
Aquesta projecció forma part del programa d'activitats de Can Jonch iniciat el mes de setembre. En aquesta ocasió, vinculada a la memòria històrica dels dramàtics episodis de la Guerra Civil, coincidint amb la commemoració, aquest any, del 70è aniversari del bombardeig del 31 de maig sobre Granollers. Una programació que, precisament, entre altres activitats, inclou visites al darrer refugi de la Guerra Civil descobert i recuperat a la ciutat, el de la plaça de Maluquer i Salvador.


Ramon Perera
El protagonista d'aquest documental ha estat identificat com un heroi anònim d'aquell conflicte bèl·lic a Barcelona. Ramon Perera va viure els bombardejos sobre la ciutat i va afrontar -com a repte professional- el disseny i la construcció de refugis soterrats per protegir la població. Amb el seu nou concepte de soterrani, va salvar milers de vides.
La seva tasca ha motivat altres treballs d'investigació, com el llibre Ramon Perera, l'home dels refugis (www.laie.es):
"Perera es va dedicar incansablement a supervisar la construcció de refugis, visitar els llocs bombardejats i estudiar tot el que veia amb l'únic objectiu de millorar la seva feina per salvar més vides".
(...)"La Guerra Civil espanyola va ser el camp de proves d'una tàctica militar que ha perdurat fins als nostres dies: els bombardejos sobre la població civil a la rereguarda. Quan van caure les primeres bombes, el febrer de 1937, la societat catalana es va mobilitzar i un dels llocs claus va ser la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, on es va destinar a un jove i brillant enginyer, Ramon Perera."