Activitats de Nadal i Reis 2008-2009 a Granollers

La cavalcada de Reis, el taller de Fanalets a la Troca i la pista de gel, algunes de les activitats més destacades.

01 de Desembre 2008

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, escenari del pessebre de l’Ajuntament

Seguint la línia marcada fa més d’una dècada, el pessebre que es pot visitar a l’entrada de l’Ajuntament reproduirà l’edifici de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, estrenat el passat mes de maig coincidint amb la commemoració del 70è aniversari del bombardeig que va patir Granollers el 31 de maig de 1938.

Aquest edifici situat al carrer del Rec és l’habitatge on havia viscut Antoni Jonch, director del Museu de Granollers i del Parc Zoològic de Barcelona, la seva esposa, Josefina Sempere i la seva família. Ara és el Centre de Cultura per la Pau i  es treballa per a la prevenció i la resolució dels conflictes promovent accions mediadores, d’enteniment i diàleg que facilitin la convivència i la cohesió social. En aquest centre hi podem trobar documentació especialitzada en cultura de pau, drets humans, cooperació, solidaritat i gestió pacífica dels conflictes, així com informació relacionada amb els bombardejos de Granollers.

La serra de Llevant, protagonista del calendari de l’Ajuntament

Les fotografies del calendari de 2009 que edita l’Ajuntament reflecteixen els paratges de la serra de Llevant. En les fotografies de Pere Cornellas podem veure els ametllers florits; el Pedró, que marcava el punt més elevat del municipi de Palou; camps de cereals; el bosc de Can Mayol i també petits detalls d’aquest entorn… En definitiva instantànies que ens acosten el patriomoni natural més proper.

Segundo Primera, creadors de la campanya de Nadal i Reis

L’empresa Segundo Primera ha estat l’encarregada aquest any de fer el cartell i desenvolupar les diferents aplicacions de comunicació de la campanya de Nadal i Reis. La imatge principal de la campanya, que porta per lema “Petits gestos que et fan gran”, està formada per tres fotografies que destaquen el valor de compartir. Dues d’aquestes imatges s’han fet a la Fundació Antònia Roura i al Xiprer, respectivament, amb la col·laboració, en ambdós casos, de persones usuàries d’aquests centres.
Segundo Primera ha ideat també l’espot i la falca de la campanya, que ha produït l'Institut Municipal de la Comunicació.

Tallers de fanalets a la Troca i als barris

El taller de fanalets que es feia a la plaça de la Porxada es trasllada al Centre de Cultura Popular i Tradicional, la Troca, i a tots els barris on el patge reial recollirà les cartes dels nens i nenes. A més, una altra activitat adreçada als més petits, a partir dels 3 anys, és “Tot esperant els Reis”. Un taller que es farà a la Troca i que consisteix a crear elements nadalencs específicament pensats per esperar als Reis: estrelles, campanes, boles, mitjons gegants… Per participar del taller infantil d’elements nadalencs no cal inscripció prèvia.

DILLUNS 22 I DIMARTS 23 DE DESEMBRE
De 17 a 20 h. Centre de Cultura Tradicional i Popular La Troca
DIMECRES 24 DE DESEMBRE
De 10.30 h a 13.30 h.

Taller “Tot esperant els reis”. Taller infantil d’elements nadalencs
Activitat gratuïta. No cal inscriure’s

DIVENDRES 2, DISSABTE 3 I DIUMENGE 4 DE GENER
De 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h. Centre de Cultura Tradicional i Popular La Troca
Taller de fanalets
Patrocini: Estabanell Energia

El Centre Cívic Nord, punt de partida de la cavalcada dels Reis

En aquesta ocasió, l’inici del recorregut de SM els Reis d’Orient per Granollers tindrà lloc a un dels equipaments més nous de la ciutat, al Centre Cívic Nord (c. Lledoner). Puntuals a la seva cita, el dilluns 5 de gener, a les 17 h Melcior, Gaspar i Baltasar rebran les claus de la ciutat i la Coral Infantil Art-9 protagonitzarà una cantada de nadales.

Tot seguit, a partir de les 17.30 h, la cavalcada iniciarà el seu recorregut per la ciutat passant per als carrers següents: c. Lledoner, c. Roselló, c. Ramon Llull, c. Joan Prim, c. Primer Marqués de les Franqueses, c. Girona, camí Romà, c. Joan Prim, c. Anselm Clavé, pl. de la Corona, c. Alfons IV, c. Prat de la Riba, c. Roger de Flor, c. Mare de Déu de Núria, c. Rec, pl. de la Caserna, c. Santa Anna, pl. de les Olles, pl. dels Cabrits, pl. de l’Oli i pl. de la Porxada, on finalitzarà el recorregut i començarà la recepció de S.M. els Reis d’Orient, a les 20 h. Aquest any, també hi haurà servei de traducció en llengua de signes. En cas de pluja, la recepció es farà al Teatre Auditori de Granollers.

Dies abans de l’esperada arribada dels Reis d’Orient, el patge Gregori visitarà les escoles i els barris, on es faran els tallers de fanalets per donar la benvinguda a Ses Majestats.

La pista de gel torna a la plaça de Barangé

Del 6 de desembre al 6 de gener als aficionats a patinar podran fer-ho, de nou, a la plaça de Barangé. La pista de gel tindrà les mateixes dimensions que en l’anterior campanya de Nadal, 450 m2, i comptarà, al voltant, amb les tanques  transparents que ja es van col·locar l’any passat. L’horari habitual serà d’11 a 21.30 h, a excepció dels dies: 24 i 31 de desembre, que es tancarà a les 20 h; 25 i 26 de desembre, que estarà tancada entre les 13 i les 16 h, i 1 de gener, que estarà oberta a partir de les 12 h.
Els preus seran de 7 euros l’hora i 4 euros la mitja hora de patinatge. Per a grups de cinc o més persones i per a famílies que hi vagin a patinar juntes (mínim, tres persones), el preu serà de 6 euros l’hora.

Les escoles que hi estiguin interessades han de trucar a Granollers Mercat (93 861 13 90) per fer la corresponent reserva. De moment, més de 1.200 infants aniran a patinar amb l’escola durant el mes de desembre.

El dia 13 de desembre, a partir de les 18 h, la plaça de Barangé acollirà la Festa de benPinguda del Pinguai, que organitza l’associació PINGRA, amb la col·laboració de l’Ajuntament i Granollers Mercat. Hi actuarà el Tramvia Blanc i s’acompanyarà de xocolatada.
Diumenge 21 de desembre, a les 11 h, a la pista de gel es realitzarà l’activitat “Vine i pinta les festes de Nadal”, i a les 18 h es lliuraran els premis als millors dibuixos. A continuació tindrà lloc l’espectacle musical infantil “Els 4 Gats”.
Aquest any, la pista de gel tornarà a tenir servei de bar i cabines de lavabos, amb adaptació per a persones amb discapacitat.

DEL 6 DE DESEMBRE AL 6 DE GENER
D'11 a 21.30 h. Pl. Barangé
Pista de gel
Els dies 24 i 31 de desembre la pista tancarà a les 20 h
El dia de Nadal i el dia de Sant Esteve la pista romandrà tancada entre les 13 i les 16 h
El dia 1 de gener la pista obrirà a les 12 del migdia
Preus: 1 hora, 7 euros i 1/2 hora, 4 euros
Per a grups de 5 o més persones i per a famílies que vagin a patinar juntes (mínim de tres persones): 6 euros
Organitza: Ajuntament de Granollers i Granollers Mercat

DISSABTE 13 DE DESEMBRE
18 h. Plaça Barangé
Festa de benPinguda del Pinguai
amb el Tramvia Blanc
Organitza: PINGRA
Col·labora: Ajuntament de Granollers i Granollers Mercat
DIUMENGE 21 DE DESEMBRE
11 h. Plaça Barangé
Vine i pinta les festes de Nadal
Organitza: Granollers Mercat
Col·labora: Atraccions Aragón

18 h. Plaça  Barangé
Lliurament de premis de Vine i pinta les festes de Nadal
Organitza: Granollers Mercat
Col·labora: Atraccions Aragón

19 h. Plaça  Barangé
Espectacle infantil Els quatre gats
Amb el grup musical Els 4 Gats
Organitza: Granollers Mercat
Col·labora: Atraccions Aragón

Un Nadal de teatre a Granollers

El Teatre Auditori de Granollers presenta per aquestes festes nadalenques representacions ambientades en l’època de l’any. La Jove Big Band de Granollers proposa per tercer any consecutiu el Jazz joguina (dissabte 20 de desembre, 20.30 h) un concert solidari per recollir joguines noves o reciclades que seran posteriorment donades a la Fundació Hospital General. No podia faltar a la programació el Concert de Nadal - El Conte de Nadal de Charles Dickens que porta a escena la Societat Coral Amics de la Unió ( diumenge 21 de desembre, 19 h). En aquesta ocasió la cantant Dàmaris Gelabert presentarà una mostra del repertori del seu nou disc “M’agrada el Nadal!” acompanyada del Cor Infantil Amics de la Unió. A continuació, el Cor de Petits Cantors, el Cor Jove, el Cor Mixt i les Orquestres de l’Escola de Música interpretaran una cantata basada en el Conte de Nadal de Charles Dickens. I els Amics dels Pastorets representaran Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres al Teatre Auditori els dies 1, 3 i 4 de gener, a les 18.30 h.

Regala emocions, regala teatre!

Enguany el Teatre Auditori ofereix un obsequi per aquestes festes: una targeta regal que es pot carregar amb l’import desitjat i la persona que la rep pot escollir els espectacles que vol veure. La targeta té una validesa de sis mesos i es pot comprar a les taquilles del teatre a partir del 17 de desembre. Dia en que comença la venda d'abonaments de teatre i dansa, i dels espectacles nous de poesia, música, teatre i dansa per la nova temporada de gener a juny.

Activitats de Nadal als Centres Cívics

Els Centres Cívics de Granollers també celebren les festes de Nadal i Reis amb activitats diverses. D’una banda, s’organitzen festes d’hivern als quatre centres cívics, totes a les 18.30 h: Can Bassa, 12 de desembre; Jaume Oller, 15 de desembre; Nord, 17 de desembre; Can Gili, 19 de desembre.

El Centre Cívic de Palou acollirà un sopar de Nadal el dia 11 de desembre, a les 21 h, i l’Esplai Guai de Palou organitza activitats nadalenques el dia 20, a les 18 h.  El Centre Cívic de Can Bassa celebra una Festa d’Any Nou, el dia 1 de gener a partir de la 1 h.

També hi ha programats quatre tallers. El primer porta per títol “Guarnim el centre!”, i tindrà lloc al Centre Cívic Nord el 3 de desembre, a Can Bassa el 5 de desembre, i a Can Gili el 12 de desembre, tots de 17 a 20 h. D’altra banda, a Can Gili, divendres 12 i 19 de desembre de 18.30 a 21 h, es realitzarà un taller d’elaboració artesana de torró. El preu és de 15 euros, i per als menors de 26 anys, 11’25 euros. Cal sumar-hi un suplement de 14 euros en concepte de material. Al Centre Cívic Nord, Isabel Bonnín coordina el taller “Fes-te un regal nadalenc”, que es farà el dia 10 de desembre, de 18.30 a 20.30 h. Per últim, el Centre Cívic Can Bassa es farà el taller “Fem una corona nadalenca”, també a càrrec d’Isabel Bonnín, el dia 15 de desembre, de 18.30 a 20.30 h.

ACTIVITATS DE NADAL I REIS:

- Festes d'Hivern als Centres Cívics:

 Centre Cívic Can Bassa: divendres 12 de desembre a les 18.30h
 Centre Cívic Jaume Oller: dilluns 15 de desembre a les 18.30h
 Centre Cívic Nord: dimecres 17 de desembre a les 18.30h
 Centre Cívic Can Gili: divendres 19 de desembre a les 18.30h
 Amb la col·laboració de les entitats de les juntes de centre.

- Sopar de Nadal a Palou: dijous 11 de desembre a les 21h; Organitza: Col·lectiu Art Palou. Passa’m la recepta, i es porta el menjar

- Festa d'Any Nou a Can Bassa: dijous 1 de gener, a les 1.00h; Organitza:  Associació de Veïns de Can Bassa.

- Activitats nadalenques de l'Esplai Guai de Palou: dissabte 20 de desembre, a les 18h, al Centre Cívic Palou.

- Elaboració artesana de torró: divendres 12 i 19 de desembre, de 18.30 a 21h. Preu: 15€ (2 sessions); menors de 26 anys: 11,25€ (2 sessions). Suplement de 14€ en concepte de material. Lloc: Centre Cívic Can Gili.

- Taller obert Guarnim el centre!

 Centre Cívic Nord: 3 de desembre, de 17 a 20h
 Centre Cívic Can Bassa: 5 de desembre, de 17 a 20h
 Centre Cívic Can Gili: 12 de desembre, de 17 a 20h

- Taller Fes-te un regal nadalenc : dimecres 10 de desembre, de 18.30 a 20.30h, al Centre Cívic Nord. A càrrec d'Isabel Bonnín.

- Taller Fem una corona nadalenca: dilluns 15 de desembre, de 18.30 a 20.30h, al Centre Cívic Can Bassa. A càrrec d'Isabel Bonnín.

Les biblioteques de Granollers col·laboren amb la Marató de TV3

Del 9 al 13 de desembre les biblioteques de Granollers col·laboraran amb la Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties mentals greus. Per tal de recaptar fons s’ubicaran als vestíbuls de les biblioteques de Can Pedrals i de Roca Umbert unes parades mòbils on es vendran al preu d’1 euro llibres usats recollits prèviament gràcies a una campanya realitzada entre els usuaris de les biblioteques. A més, dijous 11 la parada de venda de llibres es col·locarà a la Porxada (de 10 a 13 h), i a la pl. Maluquer i Salvador divendres 12 (de 17 a 20 h) i dissabte 13 (de 10 a 13 h).  

D’altra banda durant aquest Nadal a les biblioteques es podrà trobar una guia de lectura amb recomanacions de lectura sobre el tema de la pau adreçades als infants.

Illa de vianants i aparcaments de la ciutat

L’Illa de vianants s’implantarà de manera continuada durant aquestes festes des del dijous 11 de desembre fins diumenge 4 de gener. Mentre funcioni l’illa de vianants, s’habilitaran les zones blaves del carrer de Joan Prim i les del carrer de Torras i Bages, en aquest darrer cas només els dissabtes. A l’entorn del centre de la ciutat hi ha més de 900 places de zona blava, que seran gratuïtes diumenges i festius, i de pagament de dilluns a dissabte. D’altra banda els conductors poden utilitzar els aparcaments municipals de superfície gratuïts amb un total de 1.600 places. Els aparcaments són: la Bòbila (300 places), Carles Riba (150 places), Ramon Llull (450 places), Conca del Besòs (350 places), Passeig Fluvial (150 places). També es pot optar per deixar el cotxe als pàrquings de pagament: El Sot , avinguda del Parc i c. d’Agustí Vinyamata (700 places); Sant Carles, Sant Jaume i Pompeu Fabra, (200 places); Granollers Centre, c. Orient i c. Quevedo (230 places); Corona, c. Palaudàries i c. Sant Josep de Calassanç (140 places); Teatre, c. Rafael Casanova i c. Ponent, (250 places); Can Trullàs, c. Princesa i c. Sant Jaume, (100 places); i Atenea Colom, entrada pel pg. de Colom (130 places).

Horari OAC i recollida d’escombraries

Amb motiu de les festes de Nadal i Reis l’Oficina d’Atenció al Ciutadà obrirà en el seu horari habitual de 8.30 a 19 h, de dilluns a dijous, i divendres, de 8.30 a 14 hores.
Excepcionalment, els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener l’OAC tancarà a les 14 hores. Els dies 24 i 31 de desembre s’avança la recollida d’escombraries, a partir de les 16 h.

Fires i mercats

Quatre places de Granollers acolliran les tradicionals parades ambulants d’articles per a aquestes festes. En total 78 paradistes (quatre més que l’any passat) estaran exposant els seus articles.

Aquesta és la distribució completa de les fires i mercats d’aquestes festes de Nadal i
Reis:

DEL 28 DE NOVEMBRE AL 24 DE DESEMBRE
Fira d'ornamentació de Nadal
Pl. Porxada

DEL 28 DE NOVEMBRE AL 24 DE DESEMBRE
Fira d’arbres i plantes de Nadal
Pl. d’en Perpinyà

DEL 12 DE DESEMBRE AL 6 DE GENER
Fira mercat de Nadal i Reis
Pl. de la Porxada, pl. de les Olles i pl. Can Trullàs

L’enllumenat nadalenc

La il·luminació especial de les festes de Nadal i Reis acompanya cinc sectors comercials de Granollers. Aquesta n’és la distribució, segons l’àmbit d’acció de les respectives associacions de comerciants:

Gran Centre Granollers:

Anselm Clavé
Pl. Maluquer
Pl. Perpinyà
Pl. Corona
Pl. Folch i Torres
Pl. Porxada
C/ Sant Jaume
C/ Nou
C/ Barcelona
C/ Alfons IV
C/ Lliri
C/ Santa Apol·lònia
C/ Santa Elisabet
C/ Triumf
C/ Joan Prim
C/ Santa Esperança
C/ Pompeu Fabra
Passatge Sant Bartomeu
C/ Sastre

Del Rec al Roc:

St. Roc
Entrada a la pl. Porxada
Pl. de l’Oli
Pl. dels Cabrits
Pl. de les Olles
Sta. Anna
Pl. de la Caserna
Del Rec des de pl. Caserna al c. De Mare de Déu de Núria

Comerç de Dalt:

Joan Prim (des de Torras i Bages a pl. Jacint Verdaguer)

Ramassar Nord:

Montseny
Dionís Puig

Comerciants Congost Granollers:

Camí Vell de Canovelles

El Palau d’Esports acull, un any més, el PIN

Els més petits tindran el Parc Infantil de Nadal (PIN) al Palau d’Esports, els dies 27, 28 i 29 de desembre. La novetat d’aquesta edició és l’activitat “espai de plaça”. Dins del Palau els infants trobaran una fotografia de la Porxada de grans dimensions imantada (4 metres de llargada i 1,5, d’amplada), amb la qual es faran diversos tallers i relacionats amb activitats que es duen a terme a una plaça. L’associació PINGRA treballa intensament perquè els més petits gaudeixin de jocs, atraccions i activitats diverses: tirolina, tallers, manualitats, música i circ, a més d’Internet, entre d’altres.

Els horaris i els preus es mantenen. El PIN estarà obert de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Només s’hauran de pagar 5 euros per una sessió de matí o tarda, 8 euros per tot un dia i 20 euros per l’abonament dels tres dies. També es tornarà a reduir el preu, d’un 25%, a les famílies nombroses i es distribuiran vals de descompte a tots els centres escolars de la ciutat. A més, l’entrada del PIN donarà dret a gaudir d’una sessió de patinatge d’una hora a la pista de gel, a la plaça de Barangé, durant els dies en què estarà obert el Parc Infantil de Nadal.

DEL 27 AL 29 DE DESEMBRE
De 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Palau d’Esports

Parc Infantil de Nadal (PINGRA)
Entrada 4 hores, matí o tarda: 5 euros
Entrada tot el dia: 8 euros
Preu abonament per als 3 dies: 20 euros
Famílies nombroses: 25% de descompte

Per l’entrada de 4 hores, una sessió gratuïta de patinatge a la pista de gel; per l’entrada d’un dia, dues sessions gratuïtes. Comprant l’abonament, sis sessions gratuïtes.
Organitza: Associació Ciutadana pel Parc Infantil de Nadal de Granollers
Col·labora: Ajuntament de Granollers
Amb el patrocini de: Obra Social de La Caixa, Reckitt Benckiser, La Mútua, Caixa Penedès, Circuit de Catalunya, Sagalés, Llorens gmr, Mail Boxes i LU

Patrocinadors de la programació de Nadal i Reis

Els patrocinadors de la programació de Nadal i Reis són:
ESTABANELL ENERGIA que patrocina el taller de fanalets que es farà al Centre de Cultura Popular i Tradicional la Troca i a les diverses seus de les associacions de veïns, els dies 2, 3 i 4 de gener.
VIVERS DE CARDEDEU que patrocina la cavalcada i cedeix les plantes que guarneixen les carrosses dels Reis i l'empostissat de la Porxada.
LA CAIXA que patrocina la cavalcada i aporta els 2.000 quilos de caramels que es reparteixen durant el recorregut.

Després de Reis, recollida dels arbres de Nadal

La campanya de recollida d'arbres comença el dilluns dia 12 i es perllonga fins al dia 23 de gener.      
El Servei de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament passarà a recollir els arbres de Nadal, un cop hagin passat les festes, durant el matí de divendres dia 16 de gener. Per sol·licitar aquest servei s’ha de trucar al Servei de Medi Ambient i Espais Verds, al tel. 93 860 32 06, en horari de 9 a 14 h, com a màxim fins al 15 de gener.
Els operaris faran la recollida al matí, per la qual cosa es demana als veïns que deixin els arbres al carrer, davant el portal de casa, el vespre del dia abans, el dimarts dia 15. També es pot dur l’arbre directament a les dependències d’Espais Verds, al Parc Firal, (entrada per l’av. Europa/ c. Londres), entre les 8 i les 13 h, fins al dia 23 de gener com a màxim.