Virus i cultura de la por: recepta pel fi dels ratpenats?

L’equip de recerca de quiròpters (ratpenats) del Museu de Ciències Naturals de Granollers participa

31 de Octubre 2017
+

L’equip de recerca de quiròpters (ratpenats) del Museu de Ciències Naturals de Granollers, coordinat pel doctor Carles Flaquer, ha participat amb l’investigador Adrià López-Baucells en un projecte internacional per mostrar que la major part d’estudis científics virològics relacionats amb els ratpenats tenen com a finalitat proporcionar una imatge agressiva dels ratpenats, situant-los exclusivament com a reserva de virus mortals i reforçant estereotips negatius que comprometen els esforços de conservació d’aquest important grup animal.

Es podria dir que els ratpenats fan por. Però en realitat, sabeu què fa molta més por? Un món sense ratpenats! Els ratpenats són una peça clau dels nostres ecosistemes i la seva desaparició es traduiria en pèrdues de biodiversitat, desajusts ecològics i grans pèrdues econòmiques pel seu paper de controladors d’insectes plaga. Les 1.300 espècies de ratpenats que hi ha al món pateixen una persecució i prejudici cultural creat per estigmes negatius. Recentment estudis virològics s’han afegit a crear alarmisme i perjudicis retratant als ratpenats com una amenaça per a la salut humana de manera injustificada. 

 

Un estudi, publicat a Mammal Review, liderat per Adrià López-Baucells analitza 130 publicacions científiques i mostra que en més de la meitat es descriuen els ratpenats com una de les principals preocupacions per a la salut pública. Aquests treballs es basen més en potencialitats que en dades reals i ometen tots els beneficis que aporten els ratpenats a la natura i als humans. Els autors remarquen que molts investigadors aprofiten que la recepta por més salut pública permet finançament i publicar articles on surten títols estridents i molt llaminers per la premsa.

 

En general el treball insta a un enfocament integrat i interdisciplinari per proporcionar a la societat una percepció global i imparcial dels ratpenats. Tenir controls mèdics dels ratpenats és necessari, com ho és de qualsevol altre grup animal domèstic o salvatge, però caure en la demagògia és molt perillós per la conservació dels ratpenats. La por és més fàcil d’instaurar que el sentit comú i dècades de campanyes de divulgació sobre la importància de respectar i conservar els ratpenats poden quedar en poca cosa per l’explotació d’aquesta perillosa recepta de la por en les malalties.

 

 

Esperem seguir tenint ratpenats volant a prop de casa durant molts més Halloweens!